pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
ZPS test: Parni likalniki in parne postaje
torek, 28.3.2017
         Le redki z veseljem likajo, a pogosto brez tega opravila ne gre. A z boljšim likalnikom je tudi likanje lažje.

Doma običajno ne moremo izbirati med večjim številom likalnikov, se pa to zgodi v trgovini, ko se znajdemo pred nalogo, da moramo izbrati in kupiti nov likalnik. Dolge police s pisanimi modeli in različnimi cenami omogočajo veliko svobodo izbire, hkrati pa povečajo tudi možnost, da bomo kupili napačno oziroma manj primerno napravo. Kakšen bi moral biti torej učinkovit likalnik?

Za »kampanjce« parna postaja, za ostale kakovosten parni likalnik
Z likanjem zgladimo in osvežimo tekstilna vlakna. A previsoka temperatura lahko občutljive materiale poškoduje, prenizka pa ne učinkuje dovolj, zato so učinkovitejši parni likalniki, saj vroča para prodre globlje v vlakna in že pri nižji temperaturi izboljša učinkovitost likanja. Na ZPS svetujejo, da se pri izbiri likalnika obvezno odločite za parni model. »Na policah bomo našli dve različici, parne likalnike in parne postaje. Prvi so že na prvi pogled cenejši in priročnejši, parne postaje pa so dražje, težje in bolj nerodne za uporabo. Vendar imata obe različici imata svoje prednosti in slabosti, izbira prave pa je odvisna od naših navad, potreb in načina dela,« je predstavil izbiro likalnikov Črt Breskvar, strokovni sodelavec iz ZPS in dodal: »Če poenostavimo: s parno postajo bomo perilo zlikali hitreje in z manj napora, a aparat je dražji, priprava in pospravljanje sta dolgotrajnejša, v omari in v prostoru pa tudi zasede več prostora. Če likamo "kampanjsko", torej celotno tedensko zalogo naenkrat, je parna postaja najboljša izbira, za sprotno likanje pa bo primernejši kakovosten parni likalnik.«

Ker so parni likalniki še vedno pogostejša izbira, so na ZPS zbrali nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo v pomoč pri nakupu kakovostnega parnega likalnika.

Nasvet ZPS - Kaj je dobro vedeti pred nakupom parnega likalnika?

1. Para
čim večji je pretok pare, boljši je učinek. Količina pare je pri parnih likalnikih odvisna tudi od temperature likanja. To pomeni, da pri likanju občutljivih tkanin pare ni. Teoretično je podatek o pretoku pare naveden na embalaži, žal pa naši preizkusi kažejo, da lahko resnična količina pretoka precej odstopa od navedene. Preverite podatke v primerjalniku ZPS.

2. Likalna ploskev
– tanek in ostro zašiljen nos likalne ploskve omogoča likanje pod gumbi in ob robovih.

3. Ročaj – naj bo mehak in gladek, ne preveč širok in brez izboklin. Plastični stiki in ostri prelomi ne smejo ovirati dobrega oprijema ročaja.

4. Filter kalcija
– zelo koristen dodatek, če iz domače pipe teče trda voda. Nanj se veže kalcij, ki ga laže odstranimo. Pri modelih brez filtra se odprtine za izpust pare mašijo, že med delom pa likalnik na perilo izpušča bele drobce.

5. Električni kabel čim daljši je, tem bolje. Preverite povezavo med kablom in likalnikom. Boljše so izvedbe s kroglastim zglobom, ki ima večjo gibljivost, kot ojačene trde povezave pod različnimi koti. Pomembno je tudi enostavno shranjevanje kabla, navijanje okoli telesa likalnika in s priročno zaponko.

6. Rezervoar za vodo – koristna je enostavna in velika odprtina za polnjenje; rezervoar naj bo prosojen, da bomo lahko odčitali raven vode.

7. Samodejno nastavljanje temperature – preizkusi kažejo, da je rešitev učinkovita, predvsem pa likanje različnega perila ne zahteva predhodnega razvrščanja.

8. 
Samodejni izklop – likalnik, ki ga odložimo na peto, se izklopi po 10 do 15 minutah, če ga pustimo položenega na likalni ploskvi, pa že po 10 sekundah. Doplačilo za varnostno funkcijo je zelo priporočljivo, saj so lahko posledice, če pozabimo na vključen likalnik, katastrofalne.

Rezultati so objavljeni v reviji ZPStest, 3/2017, in v primerjalniku na spletni strani ZPS.
 

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.


SaveSaveSave
Zveza potrošnikov Slovenije - testi in objave 2017

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  ZPS: Težave s pleteninami
Pogosto za pulover odštejemo veliko denarja za malo zadovoljstva. Kaj lahko naredimo sami?
sobota, 17.3.2018
 
  ZPS test paličnih mešalnikov
Odlični kuhinjski pomočniki že za 25 evrov.
sreda, 8.6.2016
 
  ZPStest: Topljeni sir v lističih
Nekateri sploh ne vsebujejo sira!
ponedeljek, 9.1.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51