seniorji.info - ZPS: #DeklaracijaInformacija: Tudi med krofi so razlike
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
ZPS: #DeklaracijaInformacija: Tudi med krofi so razlike
ponedeljek, 12.2.2018
         

V pustnem času kupimo največ krofov, a pregled predpakiranih krofov, je pokazal, da so med krofi razlike, zato je pomembno, da znamo izbrati.
Svetujejo, da se izognite predvsem tistih, ki vsebujejo delno hidrogenirane maščobe in fosfatov (difosfat ali E 450). Vse te informacije najdete na seznamu sestavin! Želite krof brez aditivov? Pripravite jih doma!

Deklaracija = Informacija

Na ZPS smo pregledali več predpakiranih krofov. Že pogled na hranilno tabelo razkrije, da večinoma vsebujejo kar nekaj maščobe, nasičenih maščobnih kislin in sladkorja. V povprečju so pregledani predpakirani krofi v 100 g vsebovali 14 g maščobe, od tega 7 g nasičenih maščobnih kislin, in 16 g sladkorja ter 0,7 g soli.

S seznama sestavin lahko razberete tudi, ali krofi vsebujejo `delno hidrogenirano maščobo´, ki je sicer cenejša surovina, a hkrati to lahko pomeni, da izdelek vsebuje trans maščobne kisline, ki nastanejo pri določenih postopkih hidrogenacije maščob. Uživanje trans maščobnih kislin je škodljivo za naš srčno-žilni sistemu, saj trans maščobne kisline zvišujejo `slab´ (LDL) holesterol in hkrati znižujejo `dober´ (HDL) holesterol. Trans maščobne kisline pa nastajajo tudi pri daljšem segrevanju olja na višjih temperaturah, npr. pri cvrtju krofov.

Z aditivi ne skoparijo

Predpakirani krofi vsebujejo številne aditive, ki med drugim omogočajo, da ostane krof skoraj nespremenjen do konca roka uporabe, ki je nekje tri do štiri dni.

V testo za pripravo krofov so najpogosteje dodani razni emulgatorji: mono- in digliceridi maščobnih kislin (E 471), lecitini (E 322), tartratni mono- in diacetilestri mono- in digliceridov maščobnih kislin (E 472e), natrijev stearoil-2-laktilat (E481), ter sredstva za vzhajanje:(difosfati – E 450) in natrijevi karbonati (E 500), sredstvo za obdelavo moke (askorbinska kislina – E 300), barvila (karoteni – E160a) in arome. Med aditivi velja opozoriti tudi na skupino fosfatov – predpakiranim krofom kot sredstva za vzhajanje pogosto dodajajo difosfate (E450). Prevelik vnos fosforja je za naše telo škodljiv, saj vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema.

Kako izbrati krof?

  • Poglejte na hranilno tabelo in izberite krof, ki vsebuje manj kot 15g sladkorja in manj kot 20 g maščobe v 100 g izdelka.
  • Na seznamu sestavin se prepričajte, da krof ne vsebuje delno hidrogenirane maščobe, ki je lahko dodaten vir zdravju škodljivih trans maščobnih kislin.
  • Izberite krof, ki vsebuje čim manj dodanih aditivov, predvsem se izognite fosfatom (difosfat ali E 450).

ZPS


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.


SaveSaveSaveSaveSaveSaveSave
Zveza potrošnikov Slovenije - testi in objave

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Nakup (starih) krofov?
Pogosto pakiranja krofov niso opremljena z deklaracijo.
petek, 9.2.2018
 
  ZPS: Tudi med krofi so razlike
Želite krof brez aditivov? Pripravite jih doma!
petek, 9.2.2018
 
  Pustna sladica - krof
Krof je ocvrta sladica iz kvašenega testa.
sobota, 3.2.2018
 
  Recept: Krofi v zadnjem hipu
Majda Rebolj, učiteljica kuharstva na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani.
ponedeljek, 27.2.2017
 
 
 
 


 
Save Save