seniorji.info - Vabljeni na brezplačne delavnice
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Vabljeni na brezplačne delavnice
četrtek, 3.5.2018
         

KUHARSKA DELAVNICA

PESINA RIŽOTA

Sreda, 9. maj ob 14.00 (Kališnikov trg 12, prostor za druženje)
 
Navadne rižote ni potrebno posebej predstavljati, saj jo je verjetno skuhal že vsak od nas ali jo je vsaj poizkusil. A tokrat se bomo posvetili pripravi nekoliko drugačne rižote in sicer pesine, ki ni nenavadna samo po barvi, pač pa vas bo presenetil tudi njen božanski okus. Obogatili jo bomo parmezanom in kozjim sirom, tako da se nam obeta prava kulinarična poslastica! Kuharsko delavnico bo vodila Ula Hribar Babinski iz Združenja iz bube v metulja.

KAKO PREPROSTO KUHATI ZA ENEGA (ALI DVA!) 

Torek, 15. maj ob 16:00 (Linhartova 13, učilnica 216, 2. nadstropje) 

Nemalo se nas spopada s praktičnimi vidiki kuhanja in pripravljanja hrane, ko živimo sami ali v dvoje. Že embalaže izdelkov v trgovini so prevelike, da bi jih lahko enostavno porabili, manjša pakiranja pa so predraga. Kompleksnejših jedi si ne pripravljamo, eno in isto jed si pogrevamo večkrat zapored, da je ne mečemo stran, zato ne jemo dovolj pestro. Dietetičarka Katja bo z nami delila koristne nasvete, kaj si skuhati in kako se organizirati, ko kuhamo za enega (ali dva)! Katja Simić je diplomirana dietetičarka in ustanoviteljica Dietetik priporoča, sicer dolgoletna plesna pedagoginja in znana predavateljica o zdravi prehrani. Katja verjame, da zdrav človek lahko vse prehranske potrebe pridobi iz prave hrane in živi brez dragih dodatkov ter da superživila lahko najdemo tudi v lastnem okolju. 

PRIDELAJMO SVOJO ZELENJAVO 

Četrtek, 3. in 17. maj ob 10:00 (Kališnikov trg 12, pritličje, učilnica 2) - ZAKLJUČENA SKUPINA! 

V maju nadaljujemo s praktičnim prikazom in delom na vrtu, kjer vas strokovnjakinja vodi skozi procese zasaditve in ureditve zelenjavnega vrta korak za korakom. Učimo se, kaj gojiti in kako gojiti, da lahko pridelamo zelenjavo, ki nam bo v veselje in ponos, hkrati pa bo zdrava in kvalitetna. Dobro je, da je zasaditev vrta načrtna; tako bo škodljivcev manj, pridelka pa več. Prvi rezultati našega truda bodo v maju že lepo vidni.

KREATIVNE DELAVNICE 

ŠATULJICA 

Torek, 8. maj ob 10:00 (Linhartova 13, 2. nadstropje, učilnica 216)
 
Ste pripravljeni na recikliranje in na to, da niso vsi uporabljeni predmeti za na odpad? Iz nekaterih lahko izdelamo čudovite in uporabne izdelke, kot na primer šatuljico iz papirnatih rolic, v kateri lahko podarimo drobno darilce in tako izrazimo posebno pozornost. 

METULJČEK 

Sreda, 16. maj ob 10:00 (Linhartova 13, 2. nadstropje, učilnica 216) 

Pomlad je pred vrati. Travniki so ozeleneli in cvetje je začelo privabljati metulje. Reciklirajmo in si izdelajmo metulja iz pvc plastenke - tako bo ena plastenka manj na smetišču in en unikaten okrasek več. S seboj prinesite plastenko, ki bi jo sicer zavrgli! 

OGRLICA 

Sreda, 23. maj ob 10:00 (Linhartova 13, 2. nadstropje, učilnica 216) 
Iz starih, neuporabnih majic, ki se vam nabirajo po omarah, lahko izdelate čudovito ogrlico, ki jo lahko nosite kot modni dodatek ali jo morda podarite kot unikatno darilo.

MISELNE AKTIVNOSTI 

ŠOLA SPOMINA 

Četrtek, 31. maj ob 9:30 (Linhartova 13, 2. nadstropje, učilnica 216) 

Aktivirajte svoje možgane in se nam pridružite pri urjenju spomina, odziva in samorefleksije. Vodena šola spomina vključuje različne verbalne, fizične, miselno-logične ter kreativno-interaktivne vaje in igre, ki pozitivno vplivajo na kognitivne funkcije, čustva in počutje. 

RAZMIGAJMO MOŽGANE 

Ponedeljek, 21. maj ob 12:00 (Kališnikov trg 12, učilnica 2) 

Z raznovrstnimi vajami za možgane boste imeli priložnost spoznavati ter krepiti vaš spomin, poskrbeli pa bomo tudi, da bodo naša telesa dovolj razgibana. Tako se boste lažje spopadali z vsakodnevnimi izzivi življenja in s stresom.

GIBALNE AKTIVNOSTI 

JOGA NA CELOSTEN NAČIN 

Sreda, 16. in 30. maj ob 9:00 (Vojkova 1, pritličje, sejna soba) 

Razgibajte, umirite in predihajte svoje telo na učinkovit način tehnik, ki povezujejo duha in telo. Joga na celosten način vključuje raznovrstne klasične asane, yin položaje in druge vaje (dihalne, akupresurne in fizične) za optimalen razteg mišic, vezivnega tkiva in sklepov. S seboj prinesite podlogo za vadbo! 

»VAJE DIHAJ« 

Sreda, 23. maj ob 18:00 (Linhartova 13, 1. nadstropje, učilnica 101)

 Skupinska vadba z Brigitto Jevnikar, kjer odpravljamo plitko dihanje in se naučimo sproščati posledic StReSa. Priporočena so udobna oblačila!

JAZZ BALET 

Petek, 4., 11., 18. in 25. maj ob 9:00 (Kališnikov trg 12, učilnica 3, pritličje) 

Si želite spoznati balet, vendar brez baletnih copatkov? Jazz balet vsebuje plesne elemente klasičnega baleta z bolj sodobnimi in manj strogimi koraki. To plesno zvrst odlikujejo različni tehnični elementi, eleganca, gracioznost in preciznost. S pomočjo jazz baleta boste krepili koordinacijo celotnega telesa, pridobili pravilno držo, okrepili mišice, subtilnost v gibu, ritmičnost in izraznost. Jazz balet je namenjen tistim, ki želijo prebuditi umetniškega duha skozi gibe ter bolje spoznati svoje telo. Primeren je za vse starostne skupine in generacije. Priporočena udobna oblačila!

AEROBIKA - TNZO 

Torek, 8. in 29. maj ob 15:00 (Vojkova 1, pritličje, sejna soba)
 
Dolgoletna inštruktorica aerobike ter magistra farmacije vas vabi na TNZO, ki je več kot le aerobika in je namenjena krepitvi mišic trupa, nog, zadnjice in obraza, kar je novost. Glavni del vadbene enote je sestavljen iz aerobnega dela (klasična aerobika), ki je koreografsko nezahteven in ravno prav intenziven, da nam omogoča optimalno porabo energije iz maščobnih zalog. TNZO aerobika vključuje krepilne vaje za trebuh, noge in zadnjico ter jogo obraza. Učinki vadbe so: izboljšanje delovanja srca in dihal, večja gibljivost telesa, kontroliranje telesne teže, večja fizična zmogljivost, boljši spanec, večja koncentracija ter spomin, zmanjšanje depresivnosti, izboljšanje razpoloženja, večja sposobnost spopadanja z vsakodnevnimi napori, večja samozavest in lepši videz. Poleg omenjenih učinkov vadbe je vadba v skupini tudi zabavna in dinamična ter ravno pravšnja za vse, ki težko začnejo z vadbo in vztrajajo. Ker je ura aerobike namenjena tudi druženju, zabavi in sprostitvi, tako zadovoljimo tudi naše psihične in sociološke potrebe, po vadbi pa se počutimo napolnjeni z energijo in pripravljeni na nove izzive.

DRUŽABNE IGRE 

TAROK 

Petek, 18. maj ob 16:00 (Kališnikov trg 12, prostor za druženje) 

Vabljeni na priljubljeno igro s kartami, kjer je taktika pomembnejša od vsebine kart, zato tarok pogosto velja tudi za miselno igro, ne samo za družabno. Pridružite se nam na spoznavanju in igranju taroka, kjer se boste zabavali in taktično razmišljali. Zaželeno je osnovno poznavanje igre, ni pa pogoj. 

ŠAH 

Torek, 22. maj ob 16:30 (Linhartova 13, 2. nadstropje, učilnica 216) 

Prijazno vabljeni na druženje in partijo šaha, ne glede na to, ali ste začetnik ali že izkušeni šahist. Šah kot miselna igra ohranja možgansko kondicijo ter tako uri in utrjuje spomin, mišljenje, orientacijo, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja. Na ta način pripomore k dvigu kvalitete življenja.

TRG DELA 

DOSTOP DO MOJIH SKRITIH POTENCIALOV 

Torek, 22. maj ob 9:45 (Vojkova 1, 2. nadstropje, učilnica 6) 

Delavnica je namenjena tistim, ki se soočate z izzivom, kako tisto edinstveno 'najboljše v sebi' oblikovati v takšno lastno vrednost, ob kateri se boste počutili podprte in samozavestne v osebnih predstavitvah, predstavitvah na delovnem mestu ter proaktivnem navezovanju stikov na vseh drugih interesnih področjih. Preko energijskih vzorcev, vaših osebnostnih lastnosti bomo raziskali, od kod izvirajo vaše morebitne omejitve in strahovi, kaj vse obvladate in česa se mora vaš tip osebnosti še naučiti. Vaše sposobnosti, spretnosti, izkušnje in spomine ter predvsem dosežke! bomo strnili v ABC listah kreativnega razmišljanja. Se vidimo, potencialov imate namreč veliko, po delavnici jim boste tudi sami veliko bolj zaupali! Iris Kline Arih izvaja resonančni coaching in delavnice ter predavanja za posameznike in podjetja. Ima dolgoletne izkušnje v prodaji in marketingu, tudi na področju osebnega pozicioniranja in motiviranja prodajnega osebja. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana ekonomistka. Njeno življenje izpolnjujejo delovanje na področju podpore ljudem pri njihovi osebni in poslovni rasti, partnerstvo, materinstvo ter šport.

OSEBNOSTNA RAST

MISLI IN ČUSTVA 

Ponedeljek, 28. maj ob 10:00 (Kališnikov trg 12, učilnica 2, pritličje)
 
Ali ste že ugotovili, da vaše misli vodijo vaše življenje? Preden karkoli naredite ali ne naredite, se najprej odločite v mislih. V življenju ne morete nič spremeniti, če ne spremenite svojih misli. Lahko zamenjate okolje, ime, priimek ... toda, če boste imeli iste misli, boste dobili iste rezultate, kot jih imate sedaj. Kaj pa čustva? Vas pogosto vodijo ali vi vodite njih? Ali veste, da je večina bolezni in naših življenjskih situacij posledica naših misli? Pridružite delavnici, ki jo bo vodila Nena Dautanac, motivacijska govornica, ki govori iz izkušenj in svoja predavanja podkrepi s primeri iz prakse. Njeno temeljno poslanstvo sta razvijanje celostne posameznikove osebnosti in njegovih potencialov.

EKONOMIJA IN IZOBRAŽEVANJE 

Četrtek, 10. maj ob 10:00 (Linhartova 13, učilnica 216, 2. nadstropje)
 
Komunizem je umrl, socializem počasi, a sigurno umira in današnji kapitalizem ne ponuja svetle prihodnosti. Na čem in na kateri ideologiji naj sloni bodoči svet? Ali obstaja rešitev za trenutno socialno-ekonomsko situacijo? Pridružite se predavanju dr. Ferrya Stepančiča, kjer bomo z modrostjo grški filozofov in izkušnjami moderne družbe prišli do spoznanja, kakšna je vloga in poslanstvo vzgoje in izobraževanja ter kaj lahko naredimo mi kot posamezniki, da si ustvarimo boljši jutri. 

POSLUŠANJE - NAČIN ŽIVLJENJA IN VIR ZNANJA 

Četrtek, 10. maj ob 12:00 (Linhartova 13, učilnica 216, 2. nadstropje) 

V vseh življenjskih obdobjih, ne glede na starost in poklic, je poslušanje poglavitna dejavnost za ustvarjanje medosebnih odnosov, osebnega zadovoljstva in sreče. Sočutno poslušanje, ki je najvišja stopnja poslušanja, zahteva koncentracijo, spomin, presojo in sočutje. Pridružite se predavanju dr. Ferrya Stepančiča, kjer bomo skozi teorijo in prakso izboljševali naše veščine poslušanja.

JEZIKOVNE DELAVNICE 

GOVORIMO RUSKO 

Ponedeljek, 14. in 28. maj ob 9:00 (Linhartova 13, 2. nadstropje, učilnica 216) 

Ste se kdaj učili ruščine, pa so vam besede ušle v pozabo? Že imate nekaj osnovnega znanja, pa bi ga radi obudili ali nadgradili? Bi radi bolje spoznali rusko kulturo in tipične stereotipe o Rusih? Nameravate morda na potovanje ali počitnice v Rusijo, pa si želite ponoviti fraze, ki vam bodo olajšale sporazumevanje? Vabimo vas na jezikovno delavnico, kjer bo poudarek predvsem na pogovoru in primerih iz vsakdanjega življenja, pristen pogled v življenje v Rusiji pa boste dobili iz prve roke od izvajalke, ki prihaja iz te dežele širnih prostranstev.

KULTURA BIVANJA 

POGRINJKI 

Četrtek, 17. maj ob 16:30 (Linhartova 13, 2. nadstropje, učilnica 216) 

Želite biti dobri gostitelji in vam pravilno ter lično urejena miza pomeni veliko? Vabljeni na delavnico, kjer vam bomo pokazali, kako postaviti pribor za kosilo ali večerjo, hkrati pa vam bomo prikazali nekaj enostavnih načinov zlaganja prtičkov za dekoracijo mize. 

HIŠA 

Četrtek, 31. maj ob 12:00 (Linhartova 13, 2. nadstropje, učilnica 216) 

Na predavanju, na katerem bo z vami arhitektka, boste izvedeli, kako so gradili stanovanjske hiše iz analize prof. Dušana Gabrijana in katere so lastnosti dobrih prostorov v stanovanjih. S tem razumevanjem boste lažje preurejali tudi svoje stanovanje.

POTOPISNO PREDAVANJE 

OD DOMAČEGA PRAGA DO SANTIAGA, PA ŠE DO MORJA 

Četrtek, 24. maj ob 9:00 (Linhartova 13, 2. nadstropje, učilnica 216)

Camino, romarska pot preko severne Španije, posrka popotnika vase in veliko je romarjev, ki se nanjo vračajo in vračajo. Tudi naši tokratni predavateljici, Tini Balant, se je to pripetilo. Ker ji zgodovinarski raziskovalni duh ni dal miru, se je nekega dne na pot odpravila prav od doma, tako kot so se odpravljali romarji pred bolj pripravnimi prevoznimi sredstvi. Prečkala je Italijo, Francijo in Španijo, nato pa se glavnemu caminu pridružila na poti nazaj v Francijo. Nekaj doživetij, srečanj, naravnih in kulturnih spomenikov s tega polletnega popotovanja je združila v to potopisno predavanje, na katerega ste vsi vljudno vabljeni.


KONTAKT in PRIJAVE: 

E-POŠTA: nina.zivkovic@cene-stupar.si 

TELEFON: 030 646 939 

E-POŠTA: sabina.zupan@cene-stupar.si 

TELEFON: 031 600 410

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 34