pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Triki za vedno čist in dišeč hladilnik
sobota, 10.3.2018
         Pogled na poln, lepo urejen hladilnik je prava paša za oči. In skomina za želodec. A ta se nam lahko tudi obrne, če odpremo vrata in iz notranjosti zavejejo neprijetne vonjave.

Zdi se, da je naš hladilnik sposoben shranjevati tudi sila grdo umazanijo in neprijetne vonjave. Če po nesreči ostane v kakem skritem kotu kos gnijoče zelenjave ali prastara salama, ki povrh vsega ni bila pravilno zavita, mu hitro uspe vzgojiti pravo gojišče zdravju škodljivih bakterij in plesni, ki nikakor niso plemenite. Če smo pred odhodom na dopust pozabili iz njega odstraniti živila, ki jim je med našo odsotnostjo potekel rok uporabe, pa nam podopustniško čiščenje lahko pokvari apetit.

Najboljši način čiščenja je preventiva, vedo vestne gospodinje. A kaj, ko so te izumirajoča vrsta, vsi »navadni « gospodinjci in gospodinje pa se z umazanijo spopademo šele takrat, ko očem nikakor ni več nevidna.

Ker pri modernih hladilnikih ni treba več vsake toliko časa odstranjevati ledu, se zaradi tega večina (pre)redko loti čiščenja notranjosti. Vestni gospodinjec priporoča tedensko, če že ne dnevno čiščenje hladilnika. Za čiščenje pozna naslednje trike:

  • Pri priči je treba do čistega pobrisati vse, kar se je v hladilniku raztreslo, polilo, razlilo. Če je treba, moramo odstraniti predale in do čistega in suhega pobrisati po dnu, kamor umazanija najraje steče.
  • Že odprta živila vedno shranjujemo v primerne vakuumsko zaprte posode.

  • Treba je paziti na ostanke hrane in jih zavreči takoj, ko niso več užitni.

  • Odprta posodica sode bikarbone pomaga nevtralizirati vonjave različnih živil.

  • Za hitro odstranitev neprijetnega vonja si lahko pomagamo tudi tako, da nekaj kroglic vate namočimo v ekstrakt vanilje ali pomaranče, jih damo v plitko posodo in postavimo v hladilnik.

  • Pred generalnim mesečnim čiščenjem odstranimo iz hladilnika vse, kar je mogoče sneti. Nato notranjost temeljito očistimo z vodo, v kateri smo raztopili pralno sredstvo, in tudi vse kote in robove; to najlaže storimo s staro zobno ščetko. Nato temeljito speremo z navadno vodo in do suhega obrišemo.
  • Izbrati moramo čistilo, ki je dovolj močno za še tako zanemarjen hladilnik, a hkrati neškodljivo za zdravje. Če hočemo temeljito razkužiti, uporabimo dezinfekcijsko sredstvo (belilo), a se moramo natančno držati navodil, roke pa zaščititi z gumijastimi rokavicami. Vodi za izpiranje lahko dodamo malo sode bikarbone.

  • Enako očistimo tudi police, predale in druge dele, ki smo jih sneli. Če so močno umazani, je najbolje, da jih za nekaj časa namočimo v kad!

  • Nato v hladilnik znova namestimo police in predale ter napolnimo s hrano.

Odprta kuhinja    


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Prednosti in slabosti plinskega štedilnika
Hitro prilagajanje temperature med kuhanjem, slabost pa...
sobota, 3.3.2018
 
  Kako preprosto očistiti pomivalni stroj
Ni dovolj, da redno čistimo le filtre, intenzivno je treba prečistiti tudi notranjost.
sobota, 24.2.2018
 
  Kako pregnati molje iz kuhinjskih omaric
Včasih se v kuhinjo prikradejo nepovabljeni gostje.
četrtek, 22.2.2018
 
 
 
 


 
Save Save