pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Raziskava o jagodnih jogurtih: V enem lončku več kot 7 kock sladkorja
ponedeljek, 10.9.2018
         

Tržni pregled je bil izveden v okviru programa Inovativne rešitve za informirane odločitve sofinancira Ministrstvo za zdravje, izvaja pa ga Inštitut za nutricionistiko v sodelovanju z Inštitutom Jožef Štefan in Zvezo potrošnikov Slovenije.


"Na embalaži polno jagod, v lončku jagodnega jogurta pa je lahko na koncu ena sama. A če je jagod malo, je sladkorja veliko več – celo do 29 gramov (več kot 7 kock) v enem samem lončku," je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) napisala uvodoma ob predstavitvi izsledkov tržnega pregleda jagodnih jogurtov na slovenskem trgu.

Pri tem ZPS dodaja, da je zaskrbljujoče dejstvo, da ima več kot polovica izdelkov več sladkorja kot pred leti. Pri tem opozarjajo, da je treba jagodni jogurt obravnavati kot sladico in je lahko kot takšen zgolj občasno na jedilniku.

Dogaja pa se tudi, da le s pogledom na embalažo potrošnik brez branja označb hitro izbere izdelek, ki s prehranskega vidika ni najbolj priporočljiv. Zato so v tržni pregled vzeli 21 izdelkov različnih blagovnih znamk in preverili, koliko jagod zares vsebujejo ter kaj se poleg jogurta in jagod še skriva v lončkih.

Koliko sadja oziroma sadne kaše je v izdelku, piše med navedenimi sestavinami, a ZPS pravi, da je včasih to informacijo težko razbrati. Količina jagodne kaše je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek jagod, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka v jogurtu. Sadni pripravek pa poleg jagod vsebuje še druge sestavine (na primer sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok …).

"Sadni pripravek naredijo tako, da jagode in preostale sestavine zmešajo v bolj ali manj homogeno zmes, ki ima lahko večje ali manjše koščke jagod, in jo nato pasterizirajo. Če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka (podatek o odstotku jagod v sadnem pripravku), lahko izračunamo, koliko jagodne kaše vsebuje jogurt," pojasnjuje Nika Kremić iz ZPS.

Prof. dr. Igor Pravst z Instituta za nutricionistiko pa pravi, da je sladkor najbolj problematično hranilo v sadnih jogurtih, pri čemer rezultati raziskav kažejo, da na potrošnikov izbor sadnih jogurtov vpliva vrsta dejavnikov, ki pa niso nujno povezani s hranilno sestavo živila. Poudaril je, da trenutno dostopni podatki raziskave vnosa sladkorja med prebivalci nakazujejo, da so količine zaužitega sladkorja precej višje od priporočenih. "Med pomembne vire sladkorja poleg pijač in slaščic uvrščamo tudi sadne jogurte," opozarja.
Jagodni jogurti, ki so bili vključeni v raziskavo, vsebujejo od 10,5 do 16 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. A ker lonček vsebuje 140 do 250 gramov jogurta, posameznik pa navadno poje celoten lonček, pri tem zaužije od 15,8 do 28,6 grama sladkorja. Pri tem Kremićeva opozarja, da več kot polovica primerjanih izdelkov vsebuje več sladkorja, kot pa ga je pred štirimi leti.

ZPS: Primerjava vsebnosti sladkorja v jagodnih jogurtih.
Tisti, ki želijo jagodni jogurt brez aditivov in arom, velike izbire nimajo. Le izdelek Mu Natur bi lahko ustrezal tem zahtevam, ugotavlja ZPS. A ta izdelek vsebuje 13,9 grama sladkorja na 100 gramov izdelka iz zgoščenih sadnih sokov in sadnih kaš. "A če želimo izdelek brez dodanih aditivov ter arom, moramo biti pripravljeni, da bomo potem dobili bledo rožnat jogurt z blagim okusom po jagodi. Če se odpovemo še gostilom, se bo na vrhu jogurta izločila tudi sirotka," je poudarila Kremićeva.

Pri petih jogurtih niso našli dodanih aditivov, so pa vsebovali arome, s katerimi proizvajalci poskušajo izboljšati vonj in okus izdelka. Med preostalimi dodanimi aditivi so najpogosteje uporabljena sredstva za zgostitev, ki dajejo jogurtu gosto in kremasto strukturo, in sredstva za uravnavanje kislosti, pet izdelkov pa je vsebovalo tudi barvila.

Sadni jogurt raje pripravite sami
Navadni jogurt je odlično živilo, hranljivo in lahko, ki je zelo primerno za vključitev v vsakodnevno uravnoteženo prehrano. Če se vam zdi preveč "dolgočasen", ga lahko hitro spremenite v sadnega tako, da mu dodate na koščke narezano sveže sezonsko sadje. Če mu boste dodali še oreščke ali semena, boste dobili s hranili bogat in nasiten obrok, primeren za zajtrk ali večerjo.

Vir: Večer

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Test detergentov
Na testu ZPS zmagal najcenejši izdelek za ročno pomivanje posode.
ponedeljek, 13.8.2018
 
  Voda z okusom ni najbolj primerna za žejo
V pol litra pijače je lahko kar 19 gramov sladkorja, kar je skoraj 5 sladkornih kock.
sobota, 11.8.2018
 
  Test sončnih očal
Tudi najcenejša imajo ustrezno UV zaščito, kaže raziskava Zveze potrošnikov Slovenije.
ponedeljek, 23.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save