seniorji.info - Priprava nepremičnine za prodajo
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Priprava nepremičnine za prodajo
petek, 9.2.2018
         

Skoraj vsak človek se vsaj enkrat v življenju znajde v vlogi prodajalca ali kupca nepremičnine. Večina se v takem primeru sprašuje, kje in kako začeti.Ponudba na trgu je velika, zato je pred nami velik izziv, kako nepremičnino približati potencialnemu kupcu, pritegniti njegovo pozornost in nepremičnino na koncu  tudi  uspešno  prodati. Zagotovo   vam   je v celotnem   procesu   lahko   v izjemno pomoč nepremičninski posrednik, marsikaj pa lahko storimo tudi sami tako da nepremičnino pripravimo na prodajo. Nekaj koristnih nasvetov in idej navajamo v nadaljevanju.

Urejena dokumentacija

Prvi korak pri pripravi na prodajo je zagotovo pregled dokumentacije. Če smo edini lastniki, potem je običajno lažje  in  enostavneje. Najprej   v zemljiški  knjigi preverimo, kako   je   z   morebitnimi obremenitvami (hipoteke, služnosti ...), in  si priskrbimo zemljiškoknjižni izpisek,  s  katerim bomo dokazovali lastništvo nepremičnine. Kadar je solastnikov več, se je treba z njimi o marsičem uskladiti, predvsem glede višine prodajne cene.

Razen  v  redkih  izjemah  bo treba pred  prodajo hiše ali stanovanja pridobiti energetsko  izkaznico,  za prodajo hiše pa od občine še potrdilo o namenski rabi zemljišča. Če je bila hiša zgrajena po letu 1967, potrebujete še projektno dokumentacijo in pravnomočno gradbeno dovoljenje, za hiše, zgrajene pred letom 1967, pa je možno pridobiti uporabno dovoljenje po zakonu. Na tem mestu še opozorilo: 1. junija začne veljati nov  gradbeni  zakon z  nekaterimi  spremembami v  zvezi  s  potrebno  dokumentacijo  pri prodaji nepremičnine, s poudarkom na legalizaciji neskladnih gradenj, zato bodimo pozorni.

Priprava nepremičnine

  

Pri prodaji nepremičnine gre največkrat za prodajo lastnega doma, na katerega smo čustveno vezani, zato jo zelo težko nepristransko ocenimo. Postavimo se v vlogo kupca in naredimo bolj kritičen pregled, saj bomo tako opazili tudi stvari, na katere smo se že navadili in nas ne motijo več,
kupca pa lahko zelo zmoti jo in ga morda odvrnejo od nakupa. Običajno
malenkosti naredijo naš dom privlačnejši, s tem pa lahko zelo močno vplivajo na prvi vtis in odločitev za nakup.

Preden nepremičnino ponudimo na  ogled,  je  pomembno,  da  jo  temeljito očistimo in pospravimo odvečne stvari. Očiščena in urejena bo veliko bolj privlačna kot zanemarjena in neurejena. Prostori, ki so zatrpani z različnimi predmeti in osebnimi stvarmi, razmetana oblačila, nepospravljena kuhinja in kopalnica lahko potencialnega kupca precej zmotijo. Prostori naj bodo tudi dobro prezračeni in naj imajo dovolj svetlobe, če je nimajo, pa zanjo poskrbimo z ustrezno razsvetljavo.

Potencialni kupec se najprej sreča z zunanjostjo nepremičnine – pri hiši je to dvorišče, pri stanovanju vhod. Zato pred ogledom podrobno preglejmo okolico in se prepričajmo, ali so trata, drevesa in grmički lepo urejeni, dvorišče pa čisto in pospravljeno. Prav tako je treba očistiti in pospraviti vhod v hišo ali stanovanje.

Umazane stene, škripajoča vrata, počena stekla ali pokvarjene luči niso najboljša popotnica pri prodaji našega doma. Zato jih popravimo ali zamenjamo ter poskrbimo, da se bo nepremičnina prodala hitreje in tudi po boljši ceni. Prostori naj ne bodo hladni in brezosebni, vdihnimo jim toplino s cvetjem, zavesami, ki se barvno ujemajo s pohištvom in stenami,
poskrbimo za barvno usklajene brisače v kopalnici, košarico s sadjem na jedilni mizi – vse to lahko naredi naš dom privlačnejši in bolj mikaven za nakup.

Ne le videz, kupca lahko pritegne ali odvrne tudi vonj, ki ga zazna, ko vstopi v naš dom. Zato pred ogledom odstranimo vse neprijetne vonjave od cigaret, živali ali hrane. Bo pa zagotovo prijetno, če bo v kuhinji zadišalo po kakšnih sveže pečenih rogljičkih, sicer pa naj bodo vonji sveži in ne preveč agresivni. Če imamo prostore nabite s pohištvom, je smiselno razmisliti tudi o tem, da ga nekoliko prerazporedimo ali mogoče celo odstranimo. Tako bo namreč z malenkostnimi spremembami prostor zadihal in zasijal v popolnoma novi luči.

Postavimo primerno ceno

Preden postavimo ceno, je dobro pregledati cene primerljivih nepremičnin v okolici. Še bolje je, da se posvetujemo s strokovnjakom. Pri tem je treba vedeti, da se oglaševane cene kar precej razlikujejo od realiziranih prodajnih. O pravilno postavljeni ceni se splača dobro razmisliti, kajti bolj ko bomo presegli realno tržno, manj se jih bo zanimalo za našo nepremičnino. Upoštevati moramo tudi stanje, starost in lokacijo. Zavedaj mo se tudi, da so kupci veliko bolj kritični pri primerjanju nepremičnin, saj nanje niso čustveno vezani.

Ko smo poskrbeli, da je nepremičnina čista in osvežena, da ima vso potrebno dokumentacijo in smo postavili  pravilno  ceno,  jo  lahko ponudimo trgu. Za  dobro  promocijo potrebujete še kakovostne fotografije. Vsi namreč vemo, da kupujemo z očmi, in  pravilna predstavitev  je  bistvena,  da  pritegne pozornost kupca, s tem pa vzbudi
njegovo željo po natančnejšem ogledu. Tako bo naša nepremičnina v vseh
pogledih pripravljena na prodajo in lahko pričakujemo, da bo ob dobri promociji kmalu dobila novega lastnika.


Tanja Tučič, Nepremičninska družba d.o.o., RE/MAX Poetovio

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSave

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Halo TV: Pasti pri najemu in oddaji nepremičnin
Ali lahko najemnik ob vselitvi zamenja ključavnico? ...
četrtek, 25.1.2018
 
  Ko nepremičnina postane prevelik finančni zalogaj
S selitvijo lahko pridobimo več.
nedelja, 10.12.2017
 
  Halo TV: Nepremičninski trg
Kakšno je stanje na nepremičninskem trgu.
torek, 31.5.2016
 
  Prodaja nepremičnine - na kaj moramo biti pozorni?
Sogovornik: Daniel Lovšin, nepremičninski posrednik in ...
sreda, 29.4.2015
 
 
 
 


 
Save Save