pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Prednosti in slabosti plinskega štedilnika
sobota, 3.3.2018
         


Kuhanje na plin ima številne prednosti, a tudi slabe strani: glavna odlika je hitro prilagajanje temperature med kuhanjem, slabost pa težavno čiščenje gorilnikov.

Štedilnik oziroma kuhališče je eden osrednjih elementov vsake kuhinje. Nekoč, v davnini, so hrano pripravljali na odprtem ognju, pozneje so nastale peči, ko se je kuhalo ob ognju ali na kuhalni plošči. Danes je priprava hrane v krušni peči stvar prestiža, prav tako le še v redkih gospodinjstvih stoji štedilnik na trda goriva. Pred desetletji je večina kuhala na štedilnikih v kombinaciji s plinskimi gorilniki in električnimi ploščami, v zadnjih letih pa se navdušujemo nad električnimi in indukcijskimi kuhalnimi ploščami.

Med uporabniki enih, drugih ali tretjih vlada nenehno prepričevanje, kaj je bolje in bolj prav, bolj učinkovito in bolj zdravo. Dejstvo pa je, da med profesionalnimi kuharji težko najdemo kakšnega, ki bi se odrekel plinskemu štedilniku, dejstvo je tudi, da imajo eni in drugi prednosti in slabosti.

Nadležno čiščenje
Zagovorniki plina so navdušeni predvsem nad učinkovitostjo, hitrostjo in prilagodljivostjo kuhanja. Z večanjem oziroma zmanjšanjem plamena namreč tako rekoč v trenutku prilagodimo temperaturo kuhanja. Kljub temu še tako skrbnemu kuharju včasih kaj skipi in v takem primeru je čiščenje plinskih gorilnikov in mreže precej mukotrpno opravilo. Zares dobro je treba očistiti odprtine na gorilniku, sicer ne bo dobro deloval. Čiščenje je še težje, če pustimo, da se umazanija zasuši, zato velja štedilnik temeljito očistiti po vsaki uporabi.

Slaba stran uporabe plinskega štedilnika so plini, ki nastajajo med gorenjem, glavna produkta sta vodna para in ogljikov dioksid, pri višjih temperaturah tudi dušikovi oksidi. Poleg tega se s kuhanjem na plin segreva tudi prostor. Zaradi naštetega je treba med kuhanjem poskrbeti za zračenje prostora, tako z vklopom kuhinjske nape kot tudi z odpiranjem oken. Potem je tu še ena zagata: v krajih, kjer ni mestnega plinovoda, namreč potrebujemo plinsko jeklenko, ki zavzame precej prostora, zato ji moramo nameniti enega od kuhinjskih elementov. Poleg tega je težka in marsikdo si je ne upa zamenjati sam. Da ne omenjamo, da plina običajno zmanjka ravno takrat, ko ga nimamo kje kupiti. Da se izognemo slabi volji med pripravo nedeljskega kosila, je zato priročno imeti dve jeklenki. To pa je spet povezano s prostorom. Še zadnji pomislek sta varnost in strah pred eksplozijo.

Če redno vzdržujemo in pravilno uporabljamo štedilnik in jeklenko je strah neupravičen.

Kljub vsemu naštetemu mnogo kuharjev prisega na plinski štedilnik, zato takšen način kuhanja gotovo še ne bo šel v pozabo.

Odprta kuhinjaBodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Zdrav pes pozimi
Psi imajo večinoma zelo radi zimo, a s tem ... z nami je bila doktorica veterinarske medicine Iris Selan.
četrtek, 8.2.2018
 
  Dom v modri barvi
Z njo bomo v interier vnesli nekoliko več hladu, poskrbeli pa bomo tudi z umirjenost, inspiracijo, duhovnost in ...
nedelja, 4.2.2018
 
  Naj bo dom barvno usklajen
Če želite opremiti dom, dovolite, da je tudi barvno usklajen.
petek, 26.1.2018
 
  Zakaj kuhati doma?
Voda v kateri kuhamo zelenjavo je polna vitaminov in mineralov.
sobota, 27.1.2018
 
 
 
 


 
Save Save