pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Nasvet za poletne dni: Solata kot samostojen obrok
petek, 3.8.2018
         

V poletni vročini se najbolj prileže lažja hrana, pri roki je tudi obilica lokalnih sestavin.

Medtem ko pri nas solato po navadi postrežemo zraven glavne jedi s prilogo, je v svetu bolj pogosto samostojen hod, največkrat predjed.

Dodatki naredijo solato
Je pa način, kako jo največkrat pripravimo - z oljem, kisom in soljo -, skoraj povsod, kjer poznajo solate in sorodne jedi, precej pogost. Že zgolj pri tem je možnih kar precej variacij. Različne vrste kisa in olja imajo zelo raznolike okuse, kombinacije še toliko bolj. Na Štajerskem prednjači bučno olje, na Primorskem oljčno, tudi nerafinirano hladno stiskano sončnično je izrazitega okusa (tisto navadno belo, ki ga največkrat uporabljamo za kuho, pač ne, prispeva pa svoj delež maščobe); za spremembo lahko uporabimo olje iz orehov, lešnikov, maka, lanenih semen ... Podobno je s kisom - še najbolj dolgočasen je alkoholni, ki je le kisel, sicer pa brez okusa. Nadomestimo ga lahko tudi z limoninim ali limetinim sokom pa še s čim, morda celo z lastnoročno nabrano kislico. Za še več pestrosti in bogatejši okus lahko dodamo najrazličnejše začimbe, dišavnice, česen, šalotko, gorčico, ščepec sladkorja ali kapljico medu ...

Slovenska posebnost, ki pa vendarle ni tako zelo posebna (zelo podobne poznajo tudi drugod po svetu), je topel solatni preliv s precvrto slanino ali ocvirki in kisom, ki se največkrat uporablja za regrat ali druge trše solatnice (na primer radič ...). Če dodamo še kaj bolj izdatnega - na primer jajca, stročnice, žitarice, testenine, riž, krompir, krutone (opečene kruhove kocke), meso, ribe in morske sadeže, sir, gobe, semenke, oreščke, tofu, seitan ... -, dobimo že kar izdatno, a še vedno dovolj lahko in osvežilno jed, ki jo lahko ponudimo samostojno, kot kompleten obrok. Še toliko bolj, če jo sestavimo bolj kompleksno, z živili iz čim več različnih skupin. Tako poleg osvežilnega užitka ob hrani dobimo praktično vse, kar telo potrebuje.

Jed za poletno vročino
Prav taki obroki se najbolj priležejo v poletni vročini. Pa še hitro in preprosto jih je pripraviti. In v sezoni izobilja najrazličnejše domače zelenjave (najboljša in najbolj preverjena je seveda tista z lastnega ali sosedovega vrta) so tudi cenovno dostopni. Da sploh ne govorimo o tem, da pridelkom od bog si ga vedi s kako kemijo, mašinerijo in suženjskim ali/in otroškim delom obdelovanih plantaž ali celo hidrokulturnih rastlinjakov brez stika z zemljo do vašega krožnika ni bilo treba prepotovati pol sveta, pri tem izgubljati najdragocenejših hranil, biti izpostavljeni strupenim zaščitnim sredstvom za preprečitev kvarjenja in že s samim transportom povečevati ogljičnega odtisa, povzročati učinka tople grede ter nasploh onesnaževati našega planeta ... Da, tudi tukaj in tako se lahko realizira tista znana ekološka maksima, da je treba misliti globalno in delovati lokalno! Pa še nadvse zdravo in okusno je.

Predlagamo grško solato:
Za 3 ali 4 osebe: 1 manjša rdeča čebula, po želji strok česna, 3 ali 4 čvrsti zreli paradižniki, 1 ali 2 sveži kumari, 2 papriki (za lepši videz najraje rumeni), 250-300 gramov fete (ali podobnega sira v slanici), 4 vložene črne olive, origano, kis (po možnosti beli vinski), oljčno olje, sol, črni poper
Čebulo grobo sesekljamo. Zelenjavo operemo, osušimo, očistimo in narežemo na večje kose. Naložimo na krožnike, potresemo z origanom. Na vrh položimo večjo rezino sira in olivo. Sol, mlinček s poprom v zrnu, kis in olje postrežemo posebej, da si jedci solato sami zabelijo in začinijo po želji. Zraven ponudimo svež kruh.

VIR: Zlata jesen


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Na jedilnik vključite medicinske gobe
Marsikatero težavo, ki se pojavi s staranjem, lahko z zdravim življenjskim slogom odrinemo v poznejša leta.
petek, 27.7.2018
 
  Ribez - črna eksplozija zdravja
Ribez preprečuje infekcije ter skrbi za dober imunski sistem, presnovo in boljše razpoloženje.
torek, 17.7.2018
 
  Z ostanki do nove slastne jedi
Ostanki hrane naj ne končajo med odpadki.
petek, 13.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save