pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Na tržnici: Veste, kaj kupujete?
petek, 17.8.2018
         

Na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu je te dni veliko paradižnika, paprike, solate, marelic, borovnic, jurčkov, lisičk, stročjega fižola ...


Stanje na mariborski tržnici je, kar se tiče prodajalcev, nepregledno. Nad tem se ne pritožujejo le kupci, ampak tudi sami prodajalci. Zlasti ti vedo, kdo sadje in zelenjavo dejansko pridela doma, na svoji kmetiji, in ga nato prodaja na tem tržnem mestu, kdo pa ne in ga prodaja pod pretvezo, da ga je pridelal sam in s tem vsekakor zavaja potrošnike, ki jim je skorajda nemogoče ločiti domači pridelek od "domačega". Tudi zeleni prti in predpasniki, podobne ima Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave, se radi pogrnejo po kakšni prodajni mizi, kjer jim ni mesto.

Stane Volk, predsednik omenjenega združenja, svetuje, da naj bodo kupci pozorni na certifikat, ki ga lahko pridobijo kmetje integrirane ali ekološke pridelave. Za tiste, ki pridelujejo še na konvencionalen način, certifikata ni, imajo pa dokazilo iz upravne enote, da imajo status kmeta. A to dokazilo ne pove, kaj kmet prideluje. Je pa tudi že tablica z napisom imena in naslova kmetije priporočljiv dodatek. In kot vedno in povsod, so tudi pošteni kmetje, ki pridelujejo sami, in pošteni prodajalci, ki jasno povedo, da lubenice niso iz Slovenije.


Sicer pa je te dni veliko paradižnika, paprike, solate, marelic, borovnic (merica 2 evra), jurčkov (merica 6 evrov), lisičk (pol kilograma šest evrov), stročjega fižola. Je tudi čas kumaric. Ne morete jih zgrešiti, od velikih, srednjih do manjših, takšnih optimalnih za vlaganje. Čeprav so tudi večje, tanko narezane, za to primerne. Na tržnici lahko dobite tudi kakšen nasvet za vlaganje, da ostanejo hrustljave in se ohranijo tudi leto in več.

VIR: Večer


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Voda z okusom ni najbolj primerna za žejo
V pol litra pijače je lahko kar 19 gramov sladkorja, kar je skoraj 5 sladkornih kock.
sobota, 11.8.2018
 
  10 živil za goste lase
Uravnotežena prehrana ni koristna le za lepo postavo in dobro počutje, temveč tudi za bujne lase.
sreda, 19.9.2018
 
  Na jedilnik vključite medicinske gobe
Marsikatero težavo, ki se pojavi s staranjem, lahko z zdravim življenjskim slogom odrinemo v poznejša leta.
petek, 27.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save