pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Dober džins skoraj ne potrebuje pranja
torek, 10.4.2018
         


Ste, smo prepričani, da jih je res treba za vsako malenkost stlačiti v pralni stroj? Nekaj nasvetov, kako bodo vaše najljubše kavbojke dolgo v vrhunski formi.

Kavbojke so letos velika reč in vaše modno življenje bo precej lažje, če boste nabavili vsaj dvojne, v katerih se boste dobro počutili, a bodo hkrati trendovske. Z drugimi oblačili jih je mogoče kombinirati v nedogled, in če se na njih naredi kakšna luknja, ste zaradi tega lahko celo veseli. Vsaj letos, ko modne mačke kar tekmujejo, katera bo oblekla bolj razcefrane in luknjaste. Čeprav so kavbojke hvaležno, nezahtevno oblačilo, jih ne gre kar prati v nedogled. Z nekaj previdnosti boste svoje najljubše hlače lahko nosili dolga leta. Vodje pri podjetju Levi Strauss & Co so razkrili, kako poskrbeti, da bodo vaše kavbojke, tudi če niso njihove znamke, dolgo v dobri formi. Njihov prvi nasvet je, da je treba hlače iz džinsa prati čim manj, saj se te resnično prilagodijo postavi lastnika, a s pranjem to izgubimo.

Čim dlje od sušilnika

Najbolje je, da jih operemo samo takrat, ko je res že nujno, sicer pa jih, ko gremo pod prho, nesemo v kopalnico in obesimo v bližini, da se zaradi vodne pare zgolj nekoliko osvežijo. Džinsa ni pametno prati v pralnem stroju, v njem se hlače drgnejo, zaradi česar se vlakna zadebelijo, zacvetijo, izgubijo prožnost in se skrčijo. V stroju naj se perejo v hladni vodi, stroj pa nastavite na program z malo obrati - za občutljivo perilo. Pri temnem džinsu dodajte v stroj nekaj kisa, saj ta dodatno fiksira indigo in poskrbi, da se barva obdrži dlje. Džinsa nikoli ne sušite v sušilniku, saj boste oblačilo uničili. Poleti je najbolje, da džins sušite tako, da ga položite na podlago, ko so hlače skoraj suhe, pa jih oblečete – če se bodo do konca posušile na vas, bodo najhitreje spet prevzele obliko vaše zadnjice in nog.

Razkužite jih s kakšnim dnevom v zamrzovalniku

Pred pranjem na etiketi preverite, ali ne veljajo kakšna posebna priporočila proizvajalca. Nove temne hlače iz džinsa operite povsem samostojno, saj lahko puščajo madeže barve tudi na drugih oblačilih. Voda, v kateri peremo džins, naj ima največ 30 ali 40 stopinj. Stroj naj bo napolnjen le do polovice. Džins pred pranjem obrnite narobe. Uporabljajte nežen tekoči detergent za občutljivo perilo, saj se pralni prašek pri nizkih temperaturah ne topi dobro in lahko v sledeh ostane na hlačah. Ne uporabljajte mehčalca, saj bodo vlakna džinsa zaradi njega premehka, hlače bodo izgubile prvotno obliko in hitro postale ohlapne. Če jih boste sušili na vrvi, jih obrnite in obesite za pas. Če jih res morate sušiti v sušilnem stroju, izberite program za občutljivo perilo. Če imate možnost, imejte džins v omari obešen, ne zložen na polici.

Victoria svetuje daleč od pralnega stroja

Recimo še kakšno o pranju. Več oblačil v pralnem stroju bo res skrajšalo čas, ki ga porabite za gospodinjska opravila, a oblačila, vključno s kavbojkami, ne bodo dobro oprana. Kavbojke bodo oprane dobro, če bodo imele v stroju dovolj prostora za kroženje. Da se oblačila med pranjem ne bodo zapletala, zapnite gumbe in zadrge.

Tudi Victoria Beckham, modno ultra ozaveščena žena Davida Beckhama, ki je že pred časom lansirala linijo lastnih kavbojk, je s svojimi strankami delila nekaj dragocenih nasvetov, kako se lotiti pranja džinsa. Glede na to, da Victoria najbrž že več let pralnega stroja ni videla v živo, upamo, da so jih prebrale njene služkinje. Za ameriško izdajo revije Elle je povedala, da svojih džins hlač ne pere, razen v izjemnih okoliščinah, če jih, recimo, popackajo njeni otroci. "Če otroci kaj polijejo po hlačah, jih seveda operem. Zelo redko pa džins perem v hladnem vremenu. Pozimi jih običajno sploh ne perem," je povedala in dodala, da jih pa redno zrači.

Izumila je svojo tehniko obešanja, ki hlačam pomaga obdržati pravilno obliko. "Dobre kavbojke skoraj nikoli ne potrebujejo pranja. Hlače lahko nosimo vsaj desetkrat, potem jih damo v pralni stroj. Namesto pranja jih raje obešajte in zračite. To je veliko bolje," je Victorijin nasvet. Nekateri se proti bakterijam v džinsu borijo tako, da hlače vsake toliko za kakšen dan dajo v zamrzovalnik.


Vir: Denis Živčec, vecer.com
Foto: theidleman.com


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  5 trikov, ki vam bodo olajšali spomladansko čiščenje
Kjer je volja, tam je lepo.
nedelja, 8.4.2018
 
  12 razlogov, zakaj kupiti manjšo nepremičnino
Ljudje kupujejo velika domovanja iz različnih razlogov.
sobota, 7.4.2018
 
  Halo TV: Zapis in izgovorjava tujih imen
Kako pravilno izgovorimo Pjongčang ali Phjongčhang?
sreda, 14.2.2018
 
  Zamrzovanje živil: zlati napotki
Katera živila z zamrzovanjem izgubijo teksturo in okus? Kako dolgo lahko hranimo živilo v skrinji?
sobota, 24.3.2018
 
 
 
 


 
Save Save