pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Diabetes pri živalih
petek, 14.7.2017
         

Diabetes pri naših živalih, hišnih ljubljenčkih, predvsem mucah in psih, je relativno pogosta presnovna bolezen, katere se morda tudi ne zavedamo in jo bolj poznamo pri ljudeh. Tako kot pri ljudeh, je tudi pri živalih v porastu.

Znaki, ki opozorijo na to bolezen oziramo postavijo sum
Žival veliko pije, veliko urinira. Temu rečemo poliurija, polidipsija. Je zelo ješča, ima celo povečan apetit, hkrati pa hujša.

  
Zakaj je temu tako? Gre za to, da imamo pri sladkorni bolezni relativno ali pa celo absolutno pomankanje hormona, ki mu pravimo inzulin. Ta je zelo pomemben, da lahko naše telesne celice glukozo iz hrane izkoristijo. V primeru, da inzulina ni, ta glukoza ne mora vstopati v celice in ostaja zunaj njih, se pravi, je v krvi zelo visoka. Naše telesne celice pa stradajo, zato imajo tudi živali in ljudje večji apetit, hočemo. To lakoto hočemo nadoknaditi, po drugi strani pa hujšamo.
Pri psih in pri mucah velja enako, da se diabetes pojavlja nekje v srednjem življenjskem obdobju. Lahko tudi pri nekoliko starejših psih.

Več oblik diabetesa
Ločimo več oblik diabetesa, ki so drugačne pri psih in pri mačkah. Podobno kot pri ljudeh, diabetes razdelimo na štiri tipe.
Pri psih gre za t.i. diabetes tipa 1. Kaj to pomeni? Gre za to, da do absolutnega pomanjkanja inzulina pride zato, ker ga trebušna slinavka več ne izdeluje. Zakaj je temu tako? Lastni imunski sistem uničuje celice, ki producirajo inzulin, zaradi česar ga več ni. Glukoza v krvi začne naraščati in pojavi se diabetes.
Pri mucah pa gre za drugo obliko diabetesa. Pravimo ji diabetes tipa 2 in je enak kot pri ljudeh. K temu so nagnjene muce, ki so debele in manj aktivne. To so predvsem stanovanjske muce, ki so sterilizirane in kastrirane, ki hitro pridobivajo na teži. Se pravi mački, ki so težki pet, šest pa tudi devet, deset kilogramov. To so tempirane bombe, da pride do razvoja diabetesa.

Nevarnost za psičke, ki niso sterilizirane
  
Pri psičkah velja omeniti diabetes tip štiri. Zelo pomembno si velja zapomniti za vse tiste lastnike, ki imajo psičke, ki so nesterilizirane. Po vsaki gonitvi pride do mnogo večje možnosti, da se bo razvil diabetes. Kadar opazimo, da psička kmalu po gonitvi, recimo par tednov, tudi do dveh mesecev po gonitvi, postaja zelo žejna, veliko lula, ima velik apetit, celo slabo vidi, ker se je razvila siva mrena, morate nemudoma k veterinarju. Ne odlašamo, to je urgenca. Takšno psičko je treba nemudoma sterilizirati. S tem odstranimo vir progesterona in upamo, da bodo tkiva postala občutljiva na inzulin ter da bomo lahko bolezen ozdravili. Vse ostale oblike diabetesa pri psih niso več reverzibilne, se pravi, da jih ne moremo ozdraviti. Sledi doživljenjska terapija z inzulinom.

Pri mucah je nekoliko drugače. Če diabetes diagnosticiramo v zgodnjem obdobju, lahko z inzulinsko terapijo za nekaj časa tudi pomagamo trebušni slinavki, da si opomore in da inzulina več ni potrebno dajati.

Pasme, podvržene možnemu diabetesu
Katere pasme so bolj izpostavljene sladkorni bolezni? Vemo, da obstaja genetska predispozicija za pasmo samojeda, da so terierji bolj nagnjeni k temu. Tu je recimo beli višavski terier ali pa tibetanski terier. Pri večjih pasmah psov je diabetes mogoče manj pogost, in sicer so to nemški ovčarji, bokserji, labradorci, zlati prinašalci. Pri manjših pasmah ne smemo pozabiti pudljev. Kar se tiče muc, bi od pasem izpostavili birmanske muce, sicer pa katera koli mačka - in velja tudi katerakoli pasma psa.

Terapija: injekcija dvakrat dnevno
  
Kar se tiče same terapije, je naslednje: inzulin se daje tako pri mačkah kot pri psih nekje idealno dvakrat dnevno na področje prsnega koša s tankimi injekcijami. Tudi pri živalih velja to načelo, da je režim prehranjevanja izredno pomemben, vendar tako stroge diete nimamo. Če je le možno, priporočamo dieto, ki je narejena prav za pse z diabetesom. Ta dieta vsebuje zelo malo ogljikovih hidratov, veliko beljakovin in surovih vlaknin, da se glukoza zelo počasi sprošča in tako si nekako pomagamo pri doseganju boljše kontrole samega sladkorja. Če živali te diete nočejo jesti, jih ne silimo. Damo jim kvaliteten obrok, ki je zmeraj po sestavi enak, tudi količinsko in ga živali zmeraj dobijo pred aplikacijo inzulina. Se pravi, zmeraj sledi hrana, po hrani pa inzulin.

Kar se tiče muc, je stvar malo drugačna. Muce so zelo posebne živali in velikokrat ne sprejmejo diete ali pa jedo večkrat po malem. Mačkam, ki niso nagnjene k debelosti, dajemo hrano na razpolago čez dan 'ad libitum', se pravi po volji si jo vzamejo, kolikor je želijo. Lahko pa pride do okvare živcev, slepote ...

Komplikacije z diabetesom, če ta ni zdravljen
Pri psih se bojimo, da bo prišlo do slepote zaradi razvoja sive mrene, pri mačkah pa je nekoliko drugačen potek komplikacij. Pride do okvare živcev, perifernih živcev, čemur pravimo diabetične nevropatije. Za muce je značilno, da začnejo hoditi, kot da bi hodile po petah. Kar se tiče same prognoze bolezni in kaj lahko pričakujemo pri živali, ki smo ji odkrili diabetes: če je ta dobro zdravljena, dobro regulirana, kjer je zelo pomembno, da lastnik sodeluje z veterinarjem in da ima en utečen urnik, vsak dan sproti (in red), je bolezen povsem obvladljiva in lahko takšne živali dočakajo povsem pričakovano življenjsko starost.

Vir: RTV SLO
Foto: splet

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na PRAKTIČNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Živali nam lahko podaljšajo žviljenje
Osamljenost je eden večjih problemov s katerim se srečujemo v poznih letih. Ljudje smo družabna bitja ...
nedelja, 3.9.2017
 
  Kako si živali med seboj pomagajo?
Video kako medvedka reši vrano pred utopitvijo.
ponedeljek, 4.8.2014
 
 
 
 


 
Save Save