pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Prihaja 2. Festival velikonočne potice na Gradu Otočec
ponedeljek, 26.3.2018
         

Ni več dvoma, potica je kraljica!

Pred veliko nočjo, v sredo, 28. marca, in v četrtek, 29. marca 2018, bo na Gradu Otočec potekal že drugi Festival velikonočne potice

V Termah Krka smo že močno vpeti v sladke priprave. Ponosni smo na potico, na slovenske gospodinje, pa tudi na gospode, ki jo znajo pripraviti na pravi, tradicionalni način, na mnoge mlade, ki so se v veščini peke izurili ob svojih mamah in babicah. Po uspehu lanske prireditve, ni bilo nobenega dvoma:

2. Festival velikonočne potice v prelestnem okolju Gradu Otočec bo!

Zaradi izrednega odziva že na prvem festivalu, smo se letos odločili, da ga bomo raztegnili na dva dneva. V sredo, 28. marca, bo strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil, in Dejan Koncilja, vodja gostinstva v Termah Krka, ocenjevala na otoški grad prispele potične stvaritve, v četrtek, 29. marca, ob 10. uri, pa bomo vse potice razstavili in na posebni prireditvi, ki jo bo tudi tokrat povezovala simpatična Bernarda Žarn, razglasili zmagovalke.

Naj vas razveselimo še z eno letošnjo novostjo - v Termah Krka smo se odločili, da bomo prav vsako potico nagradili s posebnim priznanjem, za trud pa bomo tekmovalcem in tekmovalkam podarili še kakšno malenkost.

Lani je komisijo in obiskovalce s svojo kraljevsko sladico najbolj prepričala Novomeščanka Jožica Dorniž, sicer urednica revije Vzajemnost, ki potice peče za sprostitev. Uspelo ji je ustvariti potico z zgodbo. »Govori o sožitju - potrebujemo drug drugega, potrebujemo vzajemnost, skupaj lahko tvorimo čudovit okus ali pa prijetno skupnost,« je vesela nad zmago po lanski prireditvi pripovedovala novinarjem.


Na lanskem festivalu je zmagala potica z zgodbo, ki jo je spekla Jožica Dorniž.  -  Foto Andrej Križ

To naj bo tudi izhodišče za letošnji Festival velikonočne potice! Tudi zato, ker nameravamo po lanskem vzoru tudi letos izkupiček od prodaje potic nameniti v dobrodelne namene, da bodo imele tudi družine iz socialno šibkejšega lokalnega okolja vsaj malo slajše velikonočne praznike! Bodite zraven tudi vi!

Tako kot lani, bo tudi na letošnji prireditvi na Gradu Otočec bolj kot zmagati pomembno sodelovati. Dr. Janez Bogataj je že na prvem Festivalu velikonočne potice izjavil: »Ne tekmujemo zaradi priznanj, ampak zaradi tega, da smo vedno boljši in drugačni. Dokler bomo drugačni, nas bo svet spoštoval. To svojo posebnost pa pomembno sooblikujemo tudi z našo potico.«

Gotovo nam je lani s festivalom uspelo vsaj malo prispevati k prepoznavnosti kraljice sladic, saj je bila ob koncu lanskega leta uradno potrjena tudi specifikacija za SLOVENSKO POTICO Z ZAJAMČENO TRADICIONALNO POSEBNOSTJO.

Častno pokroviteljstvo 2. Festivala velikonočne potice je tudi tokrat sprejel minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki je v pismu podpore festivalu zapisal: »Slovensko potico, kot našo najbolj tradicionalno in kulinarično dediščino, ohranimo tudi za naše zanamce ter njeno prepoznavnost še dodatno ponesemo preko meja naše države kot Ambasadorko Slovenije.«

Leta 1849 je v glasilu Slovenija izšel prispevek o potici. Med drugim je navajal: »… naše kuharce se bodo v Hamburg, Berlin, v Monakovo prevažovale, za trde tolarje Nemškute učit, kako gre žgance zabeliti in kranjske potice narediti …« Vam se ne bo treba 'prevažovati' tako daleč, le na Grad Otočec prinesite svojo kraljico sladic. Nadvse dobrodošla bo – tradicionalna slovenska, okrogla, v pekaču s pokončnimi rebri, s primerno debelim nadevom in ravno pravšnjo luknjo na sredini, ali pa takšna, kot se je ob prazničnih dneh veselijo vaša družina in gostje. 

O vseh pomembnih podrobnostih v zvezi s sodelovanjem na 2. Festivalu velikonočne potice vas bomo seveda sproti obveščali.

Do snidenja na Gradu Otočec!


Informacije in rezervacija:


Facebook Terme Krka Slovenia

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Terme Krka

- Vrni se nazaj na PONUDBA ZDRAVILIŠČ

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Čajanka z Manco Košir
Torek, 3. aprila 2018 ob 18. uri v Kozorciju.
četrtek, 22.3.2018
 
  Radol´ca vas vabi k raznolikim aktivnostim
Dogodki meseca marca 2018.
ponedeljek, 12.3.2018
 
  Koroški dom starostnikov PE Slovenj Gradec
April v Koroškem domu starostnikov.
četrtek, 5.4.2018
 
  Medvode vas vabijo k raznolikim aktivnostim
Program tega tedna.
torek, 10.4.2018
 
 
 
 


 
Save Save