pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Najboljše darilo
sreda, 10.5.2017
         

SlimFit za začetek nove poti

Piše: Alenka Kesar


Velika punca sem. Tako odrastla sem že, da si lahko priznam, da imam nekaj kilogramov preveč. Ti so se začeli kopičiti pred dvema letoma, ko sem po navodilu ginekologinje začela jemati hormonsko terapijo zaradi endometrioze, ki so mi ji diagnosticirali, ko sem imela 19 let. Hormonska terapija je ublažila znake tega kroničnega obolenja, a obenem terjala svoj davek, z dvigom teže.

Nekaj časa sem to povsem ignorirala, potem so me kilogrami vedno bolj motili. Celo življenje sem bila vitka, zato se nisem počutila dobro. Ker sem morala na hormonih ostati, je bil edini način, da začnem paziti na težo. Poskušala sem z dietami, vadbami. Vse je pomagalo za nekaj časa, a v trenutku slabosti pa sem znova posegla po najljubših slaščicah. Sladkosnedna kot sem …


Na začetku še malce v dvomih, ali bom zdržala.

Glede na to, da sem 17 let gledalcem pripovedovala o tem, naj pazijo na svoje zdravje v Viziti, ki sem jo vodila, sem se počutila prav trapasto, da sebi nisem znala pomagati. Malo pred 47. rojstnim dnem sem imela vsega dovolj. “Ljudem vedno rečem, naj poiščejo pomoč strokovnjaka, ko gre kaj narobe. Zakaj je torej jaz ne?”
Usedla sem se za računalnik in iskala program za zdrav način življenja. Hitro sem našla program SlimFit v Termah Šmarješke Toplice, kamor sem že prej rada zahajala.

Tudi zato, ker pri njih tako dobro kuhajo! :) Ironija, kaj? Program Slim Fit je bil videti kot nalašč zame, vseboval je namreč zdrave, uravnotežene obroke, primerno vadbo in nekaj crkljanja.
Hitro sem rezervirala teden dni programa, da me ne bi minilo, seveda in se veselila dni, ki sem jih preživela v Šmarjeških Toplicah.


Ko sem prišla v Šmarješke Toplice, so mi dali program mojih terapij in storitev. Kratek pogled na papir je pokazal, da tole ne bo šala. Zvečer sem se dobila s športno trenerko, ki me je vodila po vsej hiši in mi razložila, kje je kaj, in svetovala, kaj naj oblečem za posamezno storitev. 

Prvi dan sem imela meritve, pregled pri kardiologu in pregled pri nutricistki. Meritve je opravila športna trenerka na posebni napravi. Naprava omogoča nebolečo, hitro, natančno in zanesljivo analizo sestave tkiv. Že v nekaj minutah sem dobila podatke o odstotku maščobnega tkiva in vode v telesu, masi mišic, kosti in maščevja, svoji metabolni starosti, stopnji bazalnega metabolizma, telesni teži in indeksu telesne mase (BMI).


Ko se želje prelevijo v številke, je cilj jasen. Gremo!

Z izvidi sem šla k nutricistki, s katero sva se natančno pogovorili o načinu prehrane, ki me čaka in kalorijah, ki jih bom zaužila. Nutricistka Janja se je odločila, da bom uživala 1200 kalorij na dan, razporejenih v pet obrokov. Malo me je zaskrbelo, saj vem, da doma pojem veliko več kot le 1200 kalorij, a nisem imela časa za premlevanje.

Čakal me je pregled pri kardiologu. Medicinska sestra mi je naredila EKG, izmerila pritisk, zdravnik pa natančno izprašal in pregledal. Sledil je še obremenitveni test na kolesu (ergometrija) in rezultati so pokazali, da sem nared za teden aktivnosti.

Vsako jutro sem imela vodno aerobiko, ki me je zelo presenetila, saj sem pošteno čutila mišice po vadbi. Včasih sem menila, da je vodna aerobika bolj razmigavanje kot telovadba, a ugotovila, da je zelo učinkovita, še posebej, če jo vodijo živahne trenerke.

Vsak dan je vodni aerobiki sledila kardio kros vadba, kjer smo dekleta in fantje (v najlepših letih, se ve), ki smo bili v programu, delali na napravah. Najprej na primer 20 minut teka na tekaški stezi ali na kolesu, potem veslanje, delo z žogo, delo s trakovi…  V skupini nas je bilo okoli deset. Z večino sem se takoj ujela in klepetala, nekateri med njimi pa so si  želeli imeti svoj mir.

A hitro smo se zbližali. Združeni v isto zgodbo, z istim ciljem: zaživeti bolj zdravo. Zgodbe so si različne, a pot je bila tisti teden v Šmarjeških Toplicah ista.

U, ja, pred kardio kros vadbo smo šle na skodelico zelenjavne juhe, s katero smo si povrnili izgubljene elektrolite. Do kosila sem lahko počivala v sobi, mi je prišlo prav, sem malo klicala naokoli, kako mi gre.


Obroki so zdravi in po meri vsakega gosta posebej.

Obroki so za goste, ki v Termah Šmarjeških Toplicah hujšajo ali se razstrupljajo, še posebej pazljivo pripravljeni. Za vsakega posebej, saj se pri pripravi upošteva kalorije, zdravstvene posebnosti in tudi želje. Jaz na primer nimam rada rib, in kljub temu, da so zdrave, mi jih niso ponujali.
Hrana je izredno okusna, čeprav ne uporabljajo nobenih umetnih ojačevalcev okusa in omejujejo sol in maščobo. Živila namreč nabavljajo na sosednih kmetijah, polnega okusa in zdrave pridelave, če se le dobijo.
 
Po kosilu je sledila nordijska hoja, čez drn in strn po lepih dolenjskih gričih.

Popoldne pa so sledile individualne aktivnosti. Med njimi tudi prav posebno kolo. Gre za vadbo na kolesu, kjer vrtiš pedale, medtem, ko te “kurijo” infrardeči žarki, ki spodbujajo proces lipolize in s sproščanje maščobnih kislin v krvni obtok. Ampak je fajn, ker lahko zraven gledaš film po izbiri. Pomaga. Še posebej, če je Richard Gere hodi gor pa dol pred tvojimi očmi.


Kurjenje maščob med gledanjem filma.

Po intenzivni vadbi je prijala masažna kopel v termalni vodi z magnezijevo soljo, ki pomaga izločiti toksine iz telesa in blago pomirja. Zelo prijetno.

Dan sem zaključila z dobro večerjo, v sobo pa odšla s povečerkom, kakšen dober izraz za jogurt in dva krekerja, ki sta pomenila pravo razkošje.

Vsak dan mi je bilo lažje, bolj vesela sem se lotila aktivnosti in z več vneme sem vstajala. Tretji dan sem sicer imela krizo. Gibanje mi je prišlo do živega, mišice so postajale utrujene, majhni obroki so bili zame resnično premajhni. Zato sem se posvetovala s športnim trenerjem in nutricistko, ki sta se odločila, da ponovimo meritve. Izkazalo se je, da moram dobivati več kalorij in zmanjšati aktivnosti.


Najboljše darilo sama sebi – SlimFit za nov začetek

Na ta način se je moje telo sprostilo, možgani so uvideli, da bom še vedno dajala dovolj hrane svojemu telesu in tako dali novemu načinu prehranjevanja možnost. Kmalu sem se začela počutiti bolje.

Med sprostitvenimi tretmaji mi je bil najbolj všeč BeautyTek. Je oblika nekirurškega liftinga in pomaga pri odstranjevanju globoke maščobe. Zelo fajn!

Pri body wrapu so me namazali z zeleno glino in me zavili v tople odeje, da je ta začela delovati in pronicati v kožo. Počutila sem se zelo pomirjeno.

Med ostalim sem si privoščila savnanje, s posebno metodo vrtinčenja, kjer je savna mojster  vrtel zrak z brisačo, s tem ustvaril še večjo vročino, pa tudi show. Bil je videti kot kakšen samuraj. Še nikoli nisem izdržala toliko časa v finski savni. 15 minut je moj nov rekord!

Teden je minil, kot bi mignil. Izkoristila sem vsak trenutek, ki sem ga imela na voljo, da sem zastavljala vprašanja strokovnjakom v programu SlimFit, ki so mi bili vedno na voljo. Tako sem v mislih že sestavljala jedilnike za doma, tuhtala, kakšno vadbo bom izvajala in kako se bom še naprej držala začetega.

Zadnji dan so sledile še končne meritve in izkazalo se je, da sem izgubila 5 cm obsega telesa, kar je za šest dni programa dober rezultat. Ne gre pričakovati, da bi na hitro izgubili ne vem koliko kilogramov, še posebej ne, če se ti nabirajo leta. Bolj pomembno je, da krepiš mišice in izgubljaš odvečne maščobne obloge. To je namreč najboljša osnova za vnaprej. Je začetek bolj zdravega načina življenja. Če spremembno življenjskega stila seveda želiš.

Pred odhodom domov sem dobila natančna navodila o prehranjevanju od nutricistke, kaj, koliko in kako naj jem. Od športnega trenerja sem dobila navodila, kako naj vadim in koliko in katera vadba je zame primerna. Od gostov, s katerimi sem bila skupaj v programu, sem dobila objeme in naslove. Od osebja velike nasmehe in obljube, da se znova vidimo.


Terme Šmarješke Toplice

Lep teden je bil. Predvsem zelo koristen. Tako me je potegnilo noter, da sem za rojstni dan, ki sem ga imela le nekaj dni po odhodu želela TRX trakove, da bom lahko tudi doma nadaljevala s telovadbo. Trakove vsak dan namestim in telovadim z njimi. Veliko hodim, tečem po stopnicah. Predvsem pa skrbno izbiram hrano. Obroki so manjši, uravnoteženi. Res sem na začetku več časa preživela v kuhinji, saj sem morala pripravljati obroke tudi za vnaprej, a sem se tega hitro privadila. Po 14 dneh nisem več imela tako hude potrebe po sladkem, počutje pa se je izboljšalo. Imam veliko več energije in motivacije, počutim se bolje.

SlimFit program v Termah Šmarješke Toplice je odličen začetek nove poti. Dobiš smernice za vnaprej. Dobiš navodila, kaj in kako jesti in se gibati. Je dobro darilo samemu sebi. Verjetno eno najboljših.Terme Šmarješke Toplice:

Facebook Terme Krka Slovenia

- Vrni se nazaj na PONUDBA ZDRAVILIŠČ

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Tako blizu, pa tako drugače
Oddih v Termah Dolenjske Toplice.
torek, 4.4.2017
 
  Aktivni oddih zaleže bolj kot počitek
Otočec, nova destinacija za predane strastem.
sreda, 29.3.2017
 
  Z razstrupljanjem do boljše prebave in lahkotnejšega počutja
VitaDetox v Termah Šmarješke Toplice.
torek, 31.1.2017
 
  Smeh je naravno zdravilo
Veliko smeha med oddihom v Šmarjeških Toplicah
petek, 6.1.2017
 
  Punce, gremo me po svoje
Vezi prijateljstva lahko trajajo vse življenje in nam pomenijo oporo in zavetje. Zato je treba prijateljstvo negovati.
petek, 6.1.2017
 
  Oddih v enem najlepših kotičkov Slovenije
Lepih krajev je v Sloveniji veliko, med tistimi najlepšimi pa je prav gotovo tudi Otočec.
torek, 27.9.2016
 
  Ideja za vse, ki dobro veste, kako polno živeti
Poletje na Otočcu - odlična ponudba za seniorje in njihove vnučke!
torek, 2.8.2016
 
 
 
 


 
Save Save