pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Z zakonom o dolgotrajni oskrbi bi za bivanje v domovih plačevali še več
sreda, 15.11.2017
         

Osnutek Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje, bi občutno podražil bivanje v domovih za starejše in storitve pomoči na domu, kažejo informativni izračuni Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Po izračunih, ki temeljijo na primerjavi plačil iz lastnega žepa v obstoječem sistemu in v predlaganem sistemu dolgotrajne oskrbe, bi se ta za mnoge uporabnike in njihove svojce povišala za več kot 100 evrov mesečno, v nekaterih primerih pa bi lahko povišanje preseglo celo več kot 800 evrov mesečno. Skupnost zato opozarja, da zakon ne le, da ne odgovarja na ključne izzive skrbi za starejše v Sloveniji, temveč bi ob morebitni uveljavitvi izjemno poslabšal položaj večine današnjih in bodočih starostnikov ter njihovih svojcev.

»Starejši in svojci za storitve dolgotrajne oskrbe že danes plačujejo preveč iz lastnega žepa, zaradi česar si mnogi ne morejo več privoščiti ustrezne pomoči, ki jo zaradi bolezni in starostne obnemoglosti nujno potrebujejo. Po vseh dostopnih podatkih delež plačil iz lastnega žepa narašča mnogo hitreje kot javni izdatki. Osnutek Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje, bi ta trend še dodatno zaostril, saj bi po projekcijah vsi stanovalci domov za starejše plačali več kot do sedaj. Podobno smo ugotovili tudi za uporabnike pomoči na domu, ki potrebujejo večji obseg pomoči mesečno,« je povedal Jaka Bizjak, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. »Osnutek zakona zato predstavlja nov poskus, kako prevaliti čim več stroškov na same starostnike in njihove svojce – pa četudi bi ti vseskozi redno plačevali predviden prispevek za dolgotrajno oskrbo.«

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je informativne izračune, ki so podrobneje predstavljeni v nadaljevanju, pripravila na primerih stanovalcev v domovih za starejše in uporabnikov pomoči na domu, pri katerih je uporabila predlagano ocenjevalno orodje za vstop v sistem dolgotrajne oskrbe. Temeljijo na predpostavki, da se uporabnikom zagotavljajo podobne storitve in z enakim obsegom kadra kot trenutno, in upoštevajo predlagano ukinitev dodatka za pomoč in postrežbo.

Informativni izračuni povišanja lastnih plačil za bivanje v domovih za starejše in storitve pomoči na domu

O Skupnosti socialnih zavodov Slovenije
Skupnost socialnih zavodov Slovenije že od leta 1967 združuje izvajalce institucionalnega varstva starejših in posebnih skupin odraslih v Sloveniji. Kot strokovno združenje zastopa izvajalce, ki skrbijo za več kot 20.500 stanovalcev v domovih za starejše in posebnih zavodih ter zaposlujejo skoraj 11.000 delavcev. Več na www.ssz-slo.si.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

Izračuni.pdf

- Vrni se nazaj na POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Prilagodimo dom za starejše
Vse, kar človek pogosto uporablja, naj bo pri roki.
sobota, 11.11.2017
 
  Zakon o dolgotrajni oskrbi v javno razpravo neusklajen ...
... z ministrstvoma za delo in finance.
ponedeljek, 23.10.2017
 
  Ministrstvo za zdravje predlaga novo dajatev za dolgotrajno oskrbo
Začetek javne razprave o zakonu o dolgotrajni oskrbi.
ponedeljek, 23.10.2017
 
  Otvoritev oskrbovanih stanovanj Brežice
Stanovanja so namenjena osebam, starejšim od 65 let, ki jim zdravstveno stanje omogoča samostojno bivanje.
sreda, 20.9.2017
 
 
 
 


 
Save Save