pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Stari starši ne želijo v dom starejših. Kaj lahko naredimo?
 
         

Veliko svojcev se znajde v situaciji, ko ne morejo ali ne želijo svojih staršev preseliti v dom starejših.

Zdravstveno stanje jim ne dopušča, da bi živeli samostojno, čustvena navezanost in pripadnost domačemu okolju in družinskim članom pa ne selitve v dom. Določeno obdobje se družina organizira, medsebojno pomaga in sama skrbi za svoje starše. Ko pride do faze, da sami ne zmorejo ali se zdravstveno stanje poslabša, poiščejo pomoč, ustrezne pripomočke in ostale koristne napotke.Primeren prostor  
Prostor v lastnem domu, kjer bo bivala starejša oseba, je zelo pomemben. Naj bo dovolj velik, v pritličju, z dovolj naravne svetlobe, zračen.

Odstranite nepotrebno pohištvo, preproge, prehodi v druge prostore naj bodo dovolj široki. Predvsem naj bo blizu prostorov, kjer so ostali družinski člani. Socialna vključenost in druženje je ključnega pomena.

Medicinski pripomočki, negovalna sredstva
Poleg izbire je pomembna tudi pravilna uporaba pripomočkov, kot so električna postelja, blazina za preprečevanje nastanka preležanin in ostali pripomočki. Lahko se uporabljajo za določen čas ali ves čas, odvisno od potrebe.

Preverite katere medicinske pripomočke lahko dobite na naročilnico pri zdravniku. Ponudba negovalnih sredstev in pripomočkov je zelo pestra. Na voljo so različna sredstva za vzdrževanje osebne higiene, inkontinenco, oskrbo ran, nego kože in ostalih bolj strokovnih pripomočkov in sanitetnega materiala.

Negovalna sredstva naj ne bodo agresivna, biti morajo naravna, v kolikor ne ustrezajo, jih zamenjajte. Nekatere pripomočke, recimo pri težavah z inkontinenco, lahko dobite tudi na naročilnico pri zdravniku. Preverite.

Pomoč in nega na domu
V današnjem času velike brezposelnosti mnogo neregistriranih oseb ponuja različne vrste pomoči na domu. Bodite pozorni in preverite. Čedalje več je zasebnikov, socialnovarstvenih zavodov, ki ponujajo pomoč in nego na domu. Pomagajo pri osebni higieni in gospodinjstvu.

Široka ponudba je sicer dobrodošla, vendar za obravnavo starejšega kroničnega bolnika, je potrebno dovolj znanja, ustrezna dovoljenja in veljavna licenca, kot jo imajo na primer diplomirane medicinske sestre. Nekatere občine ponujajo subvencije za nego in oskrbo na domu. Preverite kako je v vaši občini.

Zdravstvena nega na domu
Zdravstvena nega je relativno nova zdravstvena dejavnost, ki jo izvaja diplomirana medicinska sestra pri starejših in kroničnih bolnikih na domu.

Bolj poznane so patronažne medicinske sestre, ki na domu vzamejo kri oziroma opravljajo posege po delovnem nalogu, ki ga izda zdravnik.Diplomirana medicinska sestra na podlagi dogovora z starejšo osebo ali družino, obravnava in spremlja starejšo osebo s sladkorno boleznijo, srčnim popuščanjem, visokim krvnim tlakom, … dnevno, tedensko ali mesečno, odvisno od potreb. Opravlja meritve, spremlja in beleži spremembe, vrši nadzor ter predvsem skrbi in spodbuja umsko aktivnost starejših. Sodeluje z fizioterapevti, patronažno medicinsko sestro, zdravnikom na hišnem obisku, negovalci in družino, …

Najpomembnejši je človek
Kljub letom, bolezni in ostalim oviram, je najbolj pomemben človek. Bolan, starejši človek, je še toliko bolj občutljiv, ranljiv. Pomembno je kaj čuti, kaj si želi, kaj mu ustreza in šele nato pripomočki, materiali in ostalo.

Tuja oseba, ki mu bo pomagala, mora imeti primerno čustveno inteligenco in z njim sodelovati v zaupnem, spoštovanja vrednem odnosu.

Starejšim moramo ohranjati dostojanstvo in jih sprejemati takšne kot so, se jim prilagajati.


Besedilo in foto: Svetlana Novak, dipl.med.sestra

- Vrni se nazaj na POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pravilen odvzem krvi za merjenje sladkorja v krvi z merilnikom
Merjenje sladkorja v krvi je odlično orodje za vpogled v trenutno raven sladkorja.
sreda, 23.3.2016
 
  Zakaj ne grem več v družbo? Inkontinenca oži naš socialni prostor.
Predstavljamo vam vaje s katerimi okrepimo mišice medeničnega dna.
sreda, 23.3.2016
 
  Razširjene vene in hemoroidi - ukrepajte zdaj!
So vaše noge težke, svinčena utrujenost pa stalna spremljevalka ne glede na letni čas?
nedelja, 20.3.2016
 
  Podatki o kapacitetah domov in zavodov
Pregled prošenj in prostih mest v domovih za starejše.
petek, 16.2.2018
 
 
 
 


 
Save Save