pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Prilagodimo dom za starejše
sobota, 11.11.2017
         

Dejstvo je, da je treba za varno in kakovostno bivanje v starosti stanovanje ustrezno prilagoditi in preurediti.

Osnovno vodilo stanovanja za starejše odseva to preprosto pravilo: vse, kar človek pogosto uporablja, naj bo pri roki.

Kadar zazvoni hišni zvonec, starejši človek včasih težje pride do vhodnih vrat. Če uporablja domofon, ki mu omogoča pogovor s človekom na zunanji strani vrat, postane veliko bolj dosegljiv in mobilen. Ob pritisku na gumb lahko odklene vhodna vrata, ne da bi se moral spuščati po stopnicah. Sodobni domofoni vključujejo tudi kamero, ki omogoča, da obiskovalca še vidimo, pravijo v podjetju Ekey.

Dvignjena sedežna ploskev

Pametni domovi

  

Bivanje si lahko na vedno več načinov lajšamo tudi s sodobnimi elektronskimi pripomočki. Za stanovanja, ki so opremljena z najsodobnejšo elektronsko opremo in pripomočki, se je uveljavil koncept "pametnih domov". Elektronski sistemi v pametnem domu omogočajo denimo odpiranje in zapiranje vrat, dviganje zaves in rolet, vklop in izklop ogrevanja. Nabavimo si lahko tudi opomnik in delilnik tablet, detektor padcev, senzor za epilepsijo ter detektor poplave in dima.

Posebna tema v starostnikovem domu je pohištvo. To naj bo prilagojeno predvsem v kuhinji. Strokovnjaki svetujejo, naj bodo delovne površine v kuhinji nižje kot po navadi, hladilnik in kuhalnik pa naj bosta na višini, kjer sta zlahka dosegljiva. Razsvetljava v kuhinji mora biti ustrezna, kar pomeni nastavitev dodatnega svetila, saj stropna luč največkrat ne zadostuje za dovolj dobro osvetljenost. Zelo učinkovita rešitev so kuhinjski elementi na kolescih in omarice z izvlečnimi policami.

Za starejše je sedenje na nizkem oblazinjenem pohištvu lahko zelo naporno, oteženi pa sta tudi vstajanje in dvigovanje. Za lažje vstajanje lahko namestimo cenovno ugodne pripomočke, ki zvišajo sedalno površino. Sedežna ploskev naj od tal ne bi bila dvignjena manj kot 44 centimetrov. Stol potrebuje tudi naslone za roke, zaželena je še podpora za glavo. Težavo s prenizkimi stoli in posteljo lahko rešimo tudi z nakupom stolov in postelje, ki omogočajo nastavitev višine, prilagojeno potrebam posameznika.

Breznivojske kopalnice

  

Največ nevarnosti za starejše preži v kopalnici. Predvsem pazimo, da je dostop do kopalnice raven in da so tla brez pragov. "Danes nam tehnologija dovoljuje, da svobodno izrišemo kopalnico po svojih željah," pravi Urška Nemanič iz podjetja Kolpa. "Izkoristimo lahko sleherni kotiček kopalniškega prostora. Moderne smernice nas popeljejo v breznivojske kopalnice, kar priporočamo tudi starejšim in gibalno oviranim ljudem." Predvsem priporočajo kabino za prhanje s sedežem in s plitvo kadjo, ki je na nivoju tal. "To omogoča varen vstop v kabino in izstop. Če pa je želja po kopalni kadi, se je vsekakor dobro odločiti za nižjo kad, ki se ji doda sedež, ali za kopalno kad z že vgrajenim sedežem. Vsem gibalno oviranim ljudem svetujemo, naj se poleg osnovne kopalniške opreme odločijo tudi za dodatno opremo." Dobrodošli dodatki za gibalno ovirane pa tudi sicer za vse uporabnike kopalnic so držala za lažji oprijem, naslonjalo za glavo, sedeži z naslonom ali samostojni kopalniški stoli ter seveda protizdrsni premaz, dodajo v Kolpi.

Ergonomsko pohištvo

  

Vedno več je proizvajalcev, ki se zavedajo pomembnosti kopalniškega pohištva, ki se z obliko prilagaja potrebi uporabnika. Ponujajo uporabnikovim željam in potrebam prilagojen program, da je uporaba kopalnice nasploh bolj prijetna in naravna. "Večina kopalniškega pohištva danes je viseča, torej nameščena na steno, brez nogic, kar pomeni, da lahko stranka vnaprej določi končno višino umivalnika in s tem lažji dostop ter bolj naravno držo pri uporabi. Paleta dimenzij in oblik je ogromna in raznovrstna," pojasnjujejo v podjetju MCK. Z obliko, razporeditvijo in umestitvijo lahko ergonomsko pohištvo vpliva na naše počutje v kopalnici, tako da je bolj udobna, prostorna in organizirana ter deluje bolj pomirjajoče. Kopalnice so danes naša oaza miru po napornem delovnem dnevu, zato lahko z izbiro takšne opreme vplivamo na končno počutje, ne glede na starost uporabnika.


Sanja Verovnik, vecer.com

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  7 zlatih nasvetov pri opremljanju doma
Na kaj moramo paziti pri opremljanju doma, da bo čim bolj osebno in se bomo v njem kar najbolje počutili.
sobota, 28.10.2017
 
  Na kaj paziti pri opremljanju dnevne sobe?
Okolje, ki vas obkroža, lahko deluje spodbudno in omogoča...
nedelja, 10.9.2017
 
  Ideje, kako izkoristiti prostor pod stopnicami
Stopnice lahko zavzamejo kar nekaj prostora.
sreda, 1.11.2017
 
  14 odličnih idej za na teraso
Ideje, kaj storiti s starimi sodi.
petek, 23.6.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51