pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Napoved izgradnje 60 oskrbovanih stanovanj
ponedeljek, 9.4.2018
         


Ob odprtju Info točke Sobivamo v Mariboru napoved izgradnje 60 oskrbovanih stanovanj

V mariborskem dnevnem centru aktivnosti TOTI DCA je Ministrstvo za okolje in prostor s partnerji projekta odprlo Info točko Sobivamo. Ta bo obiskovalcem na enem mestu ponujala informacije o možnostih sobivanja, zagotavljanja bolj prijaznega bivalnega okolja ali vzpostavljanja sobivalnih skupnosti. Starejši namreč potrebujejo nove rešitve za kakovostno bivanje, predvsem za čas bivanja med svojim domom in domom za starejše. Sobivanje več starejših oseb nudi ustrezno kakovost življenja, saj niža življenjske stroške, širi socialno mrežo, odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila.

Zbrane je v uvodu otvoritve pozdravila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, ki je izrazila zadovoljstvo ob zanimanju za tematiko sobivanja. Predvsem pa je poudarila, da je pomembno, da so se ob skrbi za kakovostno bivanje starejših ministrstva in državne institucije povezali med seboj. »Na poti skozi življenje moramo skrbeti zase in prav s projektom Sobivamo smo želeli spodbuditi iskanje rešitev, ki nam bodo ustrezale.«

Vodja TOTI DCA Marjan Holc je izrazil veselje, da so bili izbrani kot gostitelji Info točke Sobivamo. Njihove centre redno obiskuje nekaj sto ljudi  tedensko, vsakodnevno so v stiku s starejšimi in njihovimi željami, potrebami, razmišljanji, zato bodo informacije, ki jih bodo ponujali v okviru info točke, še kako dobrodošle. »V tujini je že veliko tovrstnih programov in prav je, da se tudi naša država začne sistemsko ukvarjati z izzivi starejše populacije.«

Zbrane pa je nagovoril tudi župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, ki je pozdravil prizadevanja Ministrstva za okolje in prostor ter njihovih partnerjev. Hkrati pa je izrazil željo, da Maribor pripravi vsaj en pilotni projekt sobivanja in pokaže, kako je to koristno in prijazno vsem, ki živijo skupaj.

Direktor Stanovanjskega sklada Republike Slovenije mag. Črtomir Remec je predstavil načrte za gradnjo najemnih stanovanj v Mariboru. Jeseni bi se naj pričela gradnja soseske na Kamenškovi ulici, katere del bo 60 oskrbovanih stanovanj in dnevni center aktivnosti, kasneje pa sledi še izgradnja t. i. mešane soseske na Pobrežju, kjer bodo tako stanovanja, namenjena mladim družinam kot oskrbovana stanovanja. »Veseli nas, da smo se v Mariboru prvič načrtno in dolgoročno lotili stanovanjske politike, pri tem nam je bilo v veliko podporo Ministrstvo za okolje in prostor, pa tudi Mestna občina Maribor.«

Po otvoritvi se je razvila živahna debata, udeleženci so se o svojih konkretnih izzivih pogovarjali z ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen in z direktorjem Stanovanjskega sklada Republike Slovenije mag. Črtomirjem Remcem.

V prihodnih dneh bodo info točke  odprte v treh mestnih občinah: v Murski Soboti, Velenju in na Ptuju. Na spletni strani projekta Sobivamo je na voljo tudi virtualna spletna točka, kjer so zbrane vse informacije, prav tako pa je tam možno, s pomočjo različnih obrazcev, oddati svoja vprašanja, želje, potrebe in zanimanja. Spletna stran tako ostaja osrednje digitalno informacijsko središče projekta.

Info točke bodo postavljene v 11 mestnih občinah, najmanj štirikrat letno pa bodo na njih prisotni tudi predstavniki projekta Sobivamo (Ministrstvo za okolje in prostor ter partnerji), ki bodo prisluhnili starejšim, jim osebno predstavili obstoječe možnosti in rešitve za njihove izzive ali prenesli njihove predloge v prihodnje sistemske rešitve. Gostitelji info točk so skrbno izbrani, saj je iskrena želja MOP, da delujejo v prostorih, ki jih starejši poznajo, jih radi obiskujejo in se v njih dobro počutijo. Torej v okolju, ki starejšim daje občutek varnosti in zaupanja.

O projektu Sobivamo

V okviru projekta Sobivamo je MOP skupaj s partnerji projekta v 11-ih mestnih občinah po vsej Sloveniji pripravila dogodke, na katerih je predstavila modele sobivanja, izkušnje in ideje, prav tako pa zbrala odzive zainteresiranih. Vsebinsko podporo projekta nudi spletna stran www.sobivamo.si, razpravo s starejšimi in njihovimi svojci pa MOP spodbuja tudi preko družbenih omrežij. V sklopu projekta Sobivamo bo po Sloveniji v vseh mestnih občinah postavljenih 11 informacijskih točk, na katerih bodo starejši, pa tudi ostali lahko prejeli več informacij o kakovostnem bivanju.

Partnerji projekta so še Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Stanovanjski sklad RS, Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter združenja lokalnih skupnosti (Združenje mestnih občin Slovenije, Skupnost občin Slovenije in Združenje občin Slovenije).

Dodatne informacije:
Vabimo vas, da več informacij o sobivanju, modelih in primerih dobre prakse, načrtih in namerah države ter strokovnih pogledih na sobivanje najdete na spletni strani projekta Sobivamo.


Vir: Sobivamo
SaveSave

- Vrni se nazaj na POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Stanovanja za upokojence v Celju
V Celju so svečano odprli objekt z 21 namenskimi najemnimi stanovanji za upokojence in ostale seniorje.
torek, 16.9.2008
 
  Kaj ko bi živeli vsi skupaj?
Pet dolgoletnih prijateljev, pet različnih značajev. Vsak od njih se po svoje spopada s težavami poznejših let ...
ponedeljek, 7.10.2013
 
  DCA - Puhova 6, Ljubljana Bežigrad
Vabljeni v Dnevni center aktivnosti za Bežigradom (BS3), ki seniorjem in upokojencem ponuja množico aktivnosti.
petek, 18.9.2009
 
  Napoved izgradnje 60 oskrbovanih stanovanj
Info točke bodo postavljene v 11 mestnih občinah.
ponedeljek, 9.4.2018
 
  Oskrbovana stanovanja - Dom lipa, Štore
Če želite preživeti jesen življenja aktivno, zadovoljno, v prijetnem bivanjskem okolju z vrhunskimi storitvami ...
sreda, 26.10.2011
 
  Najemna stanovanja za starejše in upokojence
2.840 namenskih najemnih stanovanj, v 119 krajih ...
ponedeljek, 15.12.2014
 
  Oskrbovana stanovanja Trebnje
Oskrbovana - varovana stanovanja v Trebnjem ponujajo samostojno bivanje v varnem okolju z možnostjo pomoči.
torek, 5.8.2008
 
 
 
 


 
Save Save