pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Nad osamljenost starejših
torek, 24.4.2018
         

Sobivanje več starejših ljudi, ki prinaša ne le nižje življenjske stroške, ampak odpravlja osamljenost in lajša vsakdanja opravila, je v tujini že zelo razširjeno. Pri nas sedaj ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju s partnerji projekta Sobivamo z odpiranjem informacijskih točk po mestnih občinah prizadeva za večjo prepoznavnost takšnih možnosti tudi pri nas. Tako je na Ptuju v prostorih Centra za družine Špajza modrosti zaživela Info točka Sobivamo, kjer bodo starejši lahko dobili informacije.

Veliko oblik sobivanja

Kot je ob odprtju poudarila ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, je po svetu veliko različnih rešitev za sobivanje in tudi sami ne iščejo le ene. Na točkah se bodo starejši lahko seznanili z več možnostmi. "Starejši ima na primer veliko stanovanje, ki bi ga bilo treba obnoviti, a nima denarja za to in je tudi osamljen. Pri info točki lahko poiščem pot do manjšega bivalnega prostora, tudi cenovno ustreznejšega. Svojo nepremičnino lahko preko stanovanjskega sklada oddam in dobivam za to najemnino," je enega od primerov in namen projekta ponazorila Majcnova. Poudarila je še, da ne gre le za zbiranje želja, ampak so ponujene tudi možnosti, na primer investicije preko republiškega stanovanjskega sklada. V Račah je že zgrajen stanovanjski objekt, kjer je mogoče sobivanje, tudi drugod že sobivajo skupine po nekaj ljudi. "V prihodnjih letih se bo zgodilo, da stanovanja z neprofitno najemnino ne bodo namenjena samo mlajšim, ampak tudi starejšim. Kajti aktivno staranje pomeni tudi, da je za starejše velikokrat dobrodošlo, da so skupaj z mladimi. Ta kakovost življenja se bo skozi projekt Sobivanje zagotovo še razvijala," je še povedala ministrica.

Na Ptuju bodo gradili blok

Na Info točkah se bodo štirikrat letno udeležili pogovorov s strokovnjaki, temveč se bosta tam tudi izmenjevala ponudba in povpraševanje po sobivanju. Kot je povedala vodja Špajze modrosti Janja Kafel, jih že sedaj obišče veliko starejših prav zato, ker so osamljeni v svojih stanovanjih in si želijo družbe. Zato je ta prostor po njenem mnenju pravšnji za umestitev info točke: "Veseli smo, da jim bomo sedaj lahko tudi usmerjali k pravim ljudem in pravim informacijam."

Ptujski župan Miran Senčar je ob odprtju poudaril, da se tudi Ptuj v veliki meri sooča s težavami, ki jih prinaša staranja prebivalstva. Del rešitve tega izziva Senčar vidi v izgradnjo bloka s 60 stanovanjskimi enotami. Od tega jih bo polovica manjših, primernih za starejše, prav tako pa bo celotna novogradnja prilagojena potrebam starejše populacije. Blok naj bi občina zgradila v sodelovanju s Stanovanjskim skladom Republike Slovenije.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  V Celju veliko konkretnih vprašanj za strokovnjake
Rešitve za kakovostno bivanje starejših.
ponedeljek, 23.4.2018
 
  Ambiciozni načrti za celovito skrb za starejše
Ravne na Koroškem z Info točko Sobivamo.
četrtek, 19.4.2018
 
 
 
 


 
Save Save