seniorji.info - Še imate varčevalno knjižico?
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Še imate varčevalno knjižico?
petek, 10.8.2018
         
Pri Novi KBM so se odločili, da prenehajo poslovati s hranilnimi knjižicami. Te bodo veljale le še do začetka novembra."Banka želi posodobiti nabor bančnih produktov in poenostaviti poslovanje naših komitentov," je povedala direktorica centra prodajne podpore pri Novi KBM Branka Vujanovič. Zaveda se, da bo odločitev pri nekaterih strankah povzročila tudi slabo voljo. Vseh, ki še uporabljajo tradicionalno knjižico, je pri mariborski banki kar 100.000.

Ukinitev hranilne knjižice je samostojna odločitev banke
Zakonske odločbe ali kakšnega drugega formalnega razloga za ukinitev knjižic sicer ni, priznava sogovornica, gre za samostojno odločitev banke. Vse lastnike bo banka o tem po pošti obvestila in jim knjižico - če se ne bodo odločili drugače - zamenjala z debetno kartico Visa.


Da bi bil prehod čim manj stresen, bodo strankam na razpolago klicni center in posebne svetovalne točke na enajstih večjih poslovalnicah NKBM po vsej državi. Prva skupina strank lahko pismo iz banke pričakuje še ta teden, naslednja bodo pošiljali v več skupinah, tako da bodo lahko sproti preverjali, ali so v klicnem centru in v svetovalnih točkah dovolj pripravljeni na morebitne zaplete ali vprašanja komitentov. Julija bo začelo teči trimesečno prehodno obdobje, z novembrom pa knjižice ne bodo več veljale.

NKBM bo omogočila brezplačne izpiske o stanju na novem računu

Branka Vujanovič zagotavlja, da bodo njihove stranke na boljšem, čeprav so mnogi - predvsem starejši - navezani na hranilne knjižice. "Zavedamo se svojevrstnega konflikta - po eni strani želimo vse bolj sodobne in manj zapletene storitve, hkrati pa smo kot ljudje nagnjeni k temu, da ne želimo sprememb. Stranke bodo gotovo najbolj pogrešale vidno stanje na knjižicah, kjer je jasno zapisano, koliko denarja imajo."

Zato bodo vsem mesečno pošiljali brezplačne izpiske, na katerih bodo lahko spremljali stanje na računu, izpisek bodo dobili tudi, ko bodo pri bančnem okencu opravili polog ali dvig denarja. Prednosti, ki jih debetna bančna kartica prinaša, pa so možnost dviga denarja pri bankomatu in poslovanje prek elektronske banke, pa tudi plačevanje s kartico na prodajnih mestih. Mesečnih stroškov stranke zgolj zaradi menjave knjižice po zagotovilih direktorice centra prodajne podpore ne bodo imele, bodo pa seveda stroški nastali pri uporabi novih storitev, kot je spletna banka ali dvigi pri bankomatih (tistih, ki niso del mreže bankomatov NKBM).

Čeprav bo imela banka z ukinitvijo knjižic stroške z obveščanjem in izdajo novih kartic, prinaša sprememba drugi strani tudi koristi; marsikaterega lastnik varčevalne knjižice bodo "spomnili", da ima na razpolago določeno vsoto denarja, ki bi jo lahko morda bolje naložil, nekateri so mogoče sploh pozabili, da imajo varčevalno knjižico. "Skoraj polovica klientov v zadnjih treh letih ni bila aktivna pri svojih vlogah. Kar lahko pomeni, da so denar namenili za poseben dogodek - ali pa so nanj pozabili," pravi Branka Vujanovič.

Preverite, ali še imate hranilno knjižico
Pri NKBM se tudi zavedajo, da nekaterih strank s pošto ne bodo dosegli. "Stranke ne sporočajo dosledno sprememb naslova. Včasih ne vemo niti, ali je stranka še živa. Vemo, da bomo dobili nekaj vrnjene pošte, ki jo bomo skrbno zbirali in poskušali kliente dobiti po drugih kanalih." Ko bo takšna stranka prvič prišla na banko, jo bodo v živo seznanili s spremembami.
Tudi če se bo knjižica našla šele čez leto ali dve, je denar na varnem, pravi sogovornica, saj mora banka ves čas zagotavljati dostop do denarja.


Katere banke so že ukinile varčevalne knjižice?
Pri ZDUS so pripravili seznam vseh bank, ki ne poslujejo več s hranilnimi knjižicami oziroma jih postopoma ukinjajo. Letos sta s poslovanjem s tradicionalnimi knjižicami že zaključili Banka Intesa Sanpaolo (nekdanja Banka Koper) in Sperbank. Druge banke s seznama so jih ukinile že pred leti z izjemo Sparkasse, ki nikoli ni poslovala s hranilnimi knjižicami.

Seznam bank, ki so že ukinile hranilne knjižice ali nikoli z njimi niso poslovale:
Sberbank  banka d.d.
Addiko banka Slovenija d.d. (nekdanja Hypo banka)
Banka Intesa Sanpaolo  d.d. (nekdanja banka Koper)
Hranilnica LON d.d.
NLB d.d.
UniCredit Banka Slovenija d.d.
SKB banka d.d. 
Sparkasse d.d.

Banke, ki še vedno poslujejo s hranilnimi knjižicami in trenutno ne načrtujejo ukinitive:
ABANKA d.d.
Delavska hranilnica d.d.
Deželna banka Slovenije d.d.
Gorenjska banka d.d.

Vir: ZDUS, Večer

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  O dedovanju
V vsakem primeru, če oporoka je ali ni napisana, se v Sloveniji deduje v skladu z zakonom o dedovanju.
sreda, 11.7.2018
 
  Kje v Evropi imajo najvišje pokojnine?
Povprečje vseh pokojnin v Sloveniji je malce več kot 600 evrov.
sreda, 30.5.2018
 
  Pokojninske rente
Na Hrvaškem je dodatno pokojninsko zavarovanje obvezno, v Sloveniji ni.
petek, 6.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 34