seniorji.info - Ob polni plači še 20 odstotkov pokojnine
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Ob polni plači še 20 odstotkov pokojnine
sreda, 8.8.2018
         

Vsi, ki bodo letos dopolnili 58 let, bodo do konca leta prejeli datum možne upokojitve in izračun pokojnine.


"Marca sem dopolnila 58 let, vendar obvestila Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) o tem, kdaj se bom lahko upokojila, še nisem dobila. Moja prijateljica ga je lani dobila kakšne tri tedne po 58. rojstnem dnevu. Jaz pa nanj čakam že nekaj mesecev," je povedala naša bralka Magda.

Letos pošta za 16.500 zavarovancev
Ker ni edina, ki jo zanima, zakaj obvestila še ni, smo povprašali tudi na Zpiz. Pojasnili so, da bodo vsi, ki so ali še bodo v letošnjem letu dopolnili 58 let, obvestilo dobili, kot je določeno v pokojninskem zakonu. Obvestil namreč ne pošiljajo glede na datum rojstva posameznega zavarovanca. "Letos smo jih začeli pošiljati v maju, ko so bili objavljeni valorizacijski količniki. Obvestilo bo prejelo predvidoma 16.500 zavarovancev. Torej vsi, rojeni leta 1960, bodo dobili obvestila z izračunom datuma možne upokojitve in pričakovano višino pokojnine do konca leta," še sporočajo z Zpiza.

Zpiz je prvič začel omenjena obvestila po 58. letu starosti zavarovancem pošiljati pred tremi leti. Leta 2015 jih je razposlal 17.026, leto kasneje 15.515 in lani 17.504. Ob tem je treba še opozoriti, da sta oba podatka v obvestilu informativna. Pri določitvi datuma upokojitve se namreč ne upoštevajo osebne okoliščine posameznega zavarovanca, na podlagi katerih je mogoče znižati starostno mejo. To so na primer skrb za otroke, delo pred 18. letom starosti, služenje vojaškega roka. Prav tako tudi ne delovne dobe iz tujine in dodane dobe iz poklicnega zavarovanja.

Vse te olajšave in posebnosti pri posameznem zavarovancu se upoštevajo šele, ko odda vlogo za upokojitev. Takrat se tudi povsem natančno izračuna višina bodoče pokojnine.

Izplača se delati dlje
Seveda pa informacija o možnem datumu upokojitve ne pomeni, da se mora posameznik takrat obvezno upokojiti. Dela lahko tudi po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino, kar se tudi izplača. Vsi tisti, ki po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev ostanejo polno zaposleni ali pa opravljajo svojo dejavnost prek espeja, so namreč upravičeni do 20 odstotkov svoje predčasne pokojnine. Tak posameznik je polno zavarovan, prejema polno plačo in hkrati mu Zpiz izplačuje še 20 odstotkov bodoče pokojnine. Po podatkih zavoda je decembra lani 7539 zaposlenih dobivalo ob plači tudi del pokojnine, večina pa je bila zaposlena v zdravstveni dejavnosti, visokošolskem izobraževanju, osnovnošolskem izobraževanju, sodstvu in javni upravi. Izplačevanje 20 odstotkov predčasne pokojnine ni časovno omejeno, nekateri jo dobivajo že več kot pet let. Povprečni znesek pokojnine znaša okoli 185 evrov, najnižji nekaj več kot 40 evrov, najvišji pa okoli 550 evrov.

Ko se prejemnik 20 odstotkov pokojnine dejansko upokoji, se mu pri izračunu pokojnine v celoti upošteva tudi dopolnjena pokojninska doba v času prejemanja 20 odstotkov pokojnine, kar pomeni večji odmerni odstotek, kot je bil ob začetku izplačevanja 20 odstotkov predčasne starostne pokojnine.

Decembra lani je 20 odstotkov predčasne ali starostne pokojnine prejemalo kar 58 odstotkov več ljudi kot leto prej. Razlog za takšno povečanje koriščenja te pravice je menda tudi v tem, da se je pred časom razširil krog upravičencev do tega izplačila. Del pokojnine ob plači lahko prejemajo tudi zavarovanci, ki izpolnjujejo pogoje po ZPIZ-1, ter tisti, ki so stari nad 65 let, pa tudi tisti, ki ponovno vstopijo v zavarovanje za polni delovni čas.

VIR: Večer


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Letni dodatek za upokojence
Vsi bodo danes prejeli od 100 do 410 evrov dodatka, odvisno od višine njihove pokojnine.
torek, 31.7.2018
 
  Nižji dodatek zaradi pokojnine iz tujine
Največ slovenskih upokojencev, ki dobivajo del pokojnine iz tujine, je delalo na Hrvaškem.
ponedeljek, 9.7.2018
 
  O dedovanju
V vsakem primeru, če oporoka je ali ni napisana, se v Sloveniji deduje v skladu z zakonom o dedovanju.
sreda, 11.7.2018
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 34