pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Boj za upokojence ali zgolj nabiranje glasov?
četrtek, 16.11.2017
         

Varčevalni ukrepi, ki so bili sprejeti z ZUJF-om, še ne bodo v celoti odpravljeni. Se bodo pa pokojnine prihodnje leto uskladile dvakrat, skupno za dobre tri odstotke.

  

"Že četrto leto zapored v naši državi beležimo gospodarsko rast, mednarodne institucije nas nenehno hvalijo, obeti nadaljnjih pozitivnih trendov dviga bruto družbenega produkta so zelo pozitivni. Varčevalni ukrepi iz zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) se počasi ukinjajo, mene pa seveda najbolj zanima, kdaj se bodo ti ukinili pri pokojninah," je premiera Mira Cerarja septembra v parlamentu spraševal poslanec Desusa Franc Jurša. "Varčevanje pri usklajevanju pokojnin je pustilo velik pečat. V pokojnine se je namreč začelo drastično posegati že leta 2010, torej bistveno prej, kot smo sprejeli ZUJF. Od takrat se pokojnine niso usklajevale tako, kot bi se morale, oziroma so bile celo zamrznjene, kar pomeni, da ima vsak upokojenec dejansko za 8,7 odstotka nižjo pokojnino. Seveda moram tu izvzeti tiste upokojence, ki so imeli starostno pokojnino nižjo od 500 evrov in smo jim jo v letošnjem letu dvignili na borih 500 evrov." Juršo je zanimalo, ali bo upokojencem razlika zaradi neusklajevanja kdaj sploh poplačana.

Najprej za 2,2 odstotka višje pokojnine

Premier mu je odgovoril, da so bile uskladitve pokojnin letos in tudi leta 2016 celo višje od predvidenih rednih uskladitev. Letni dodatek je bil letos ponovno izplačan vsem upokojencem, "prihodnje leto pa je že predvideno njegovo polno izplačilo, takšno, kot je bilo pred uveljavitvijo ZUJF-a. Vsi omejitveni ukrepi na področju pokojnin bodo tako predvidoma popolnoma odpravljeni že prihodnje leto, vladna koalicija je sprejela odločitev, da bomo 2018. pokojnine najprej redno uskladili takoj na začetku leta, januarja, potem pa izredno še aprila."

Cerar takrat še ni govoril o višini uskladitve, zdaj pa je že jasno, da lahko upokojenci januarja računajo na za okoli 2,2 odstotka višje pokojnine, aprila pa za 1,1 odstotka. Ta izredna uskladitev naj bi bila delno nadomestilo za leta, ko se pokojnine niso usklajevale. Za kakršenkoli večji popravek pokojnin za izgubljenih 8,7 odstotka pa, kot je pojasnil, še ni pravi čas. Pri letnem dodatku pa ne bo tako kot pred uveljavitvijo ZUJF-a, ko je bil izplačan le v dveh, a višjih zneskih. Dobili ga bodo res vsi upokojenci, vendar v petih višinah (glej tabelo). Bo sicer nekoliko višji kot letos - za 10 evrov.

"Vlada jim jemlje 80 milijonov evrov"

A varčevanje pri upokojencih ne skrbi več le poslancev Desusa, ampak tudi nepovezano poslanko Alenko Bratušek, bivšo premierko, ki ugotavlja, da so "največji poraženci proračunov za leti 2018 in 2019 upokojenci. Zakaj? Ker jim vlada še vedno ne da vsega oziroma ne sprosti vseh varčevalnih ukrepov. Vlada jim jemlje 80 milijonov evrov letos in v 2018., skupaj 160 milijonov evrov oziroma približno 300 evrov na upokojenca ..." In doda: "Zpizov zakon določa, da se upokojenski regres izplačuje v dveh višinah, vlada pa še vedno predlaga ta letni dodatek v petih višinah. Mi smo vložili amandma, ki je bil zavrnjen. Tudi z glasovi Desusa. In tako upokojenci, ki imajo 550 evrov pokojnine ali več, dobijo manj, kot so dobili pred krizo. Če je upokojenec s 550 evri bogat upokojenec in je to socialno pravično, kot so me nekateri prepričevali, potem je to misel nekoga drugega. Sama sem prepričana, da so ljudje s 550 evri pokojnine daleč od tega, da bi bili bogati."

Ljudje s 550 ali 500 evri, kolikor znaša po novem najnižja starostna pokojnina za 40 let dela, res niso bogati. To je še vedno znesek krepko pod pragom revščine. A s takšno pokojnino, žal, mora v Sloveniji preživeti ogromno upokojenih. Kaj bi za te ljudi pomenilo za 8,7 odstotka ali 43,5 evra višja pokojnina, verjetno ni treba posebej razglabljati.

Kot tudi ne, zakaj v predvolilnem letu položaj upokojencev spet zelo skrbi politike. Večina upokojenih v tej državi namreč ni bila nič na boljšem že leta 2013, ko je Sindikat upokojencev Slovenije pozival takratno predsednico vlade Bratuškovo, naj letni dodatek spet dobijo vsi. Če to ni uresničljivo, pa naj ga dobijo vsaj upokojenci, ki prejemajo pokojnino, nižjo od 783 evrov, kolikor znaša minimalna plača, so predlagali in jo opozarjali, da v Sloveniji dobiva pokojnino, nižjo od tega zneska, že 70 odstotkov upokojenih in da letni dodatek zanje pomeni lažji nakup kurjave za prihodnjo zimo, možnost poplačila zaostalih položnic in najnujnejša popravila v stanovanjih. Pa nič ni pomagalo.


Tanja Fajnik Milakovič, vecer.si


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Možnost dokupa let 5 let pred upokojitvijo
Našo bralko je zanimalo, ali gre lahko pred upokojitvijo na ...
torek, 3.10.2017
 
  Srebrna ekonomija je del običajne ekonomije
Zbrali so se predstavniki Vlade RS, Ministrstva za delo ...
sreda, 7.6.2017
 
  Najvišja pokojnina November 2016
Najvišja izplačana pokojnina je znašala 2.589,18€, število prejemnikov pokojnin pa je bilo 613.904.
četrtek, 5.1.2017
 
  Uskladitev socialnih transferjev
Neusklajevanje socialnih transferjev do 31. decembra 2017.
sreda, 8.2.2017
 
 
 
 


 
Save Save