pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Omejitve pri izplačilu pokojnine upokojenca z s.p. v Avstriji
petek, 29.12.2017
         

V uredništvo smo prejeli zanimivo vprašanje v zvezi z omejitvami pri izplačilu starostne pokojnine, če upokojenec odpre s.p. v Avstriji:

Spoštovani,

kakšne dolžnosti (prijava na ZPIZ, FURS ...) in omejitve pri izplačilu starostne pokojnine bi imel upokojenec, ki bi odprl S.P. v Avstriji ?

Pozabil sem napisati, da sem se že zanimal na avstrijski pokojninski zavarovalnici (Rentenversicherungsanstalt), kako je to regulirano v Avstriji in dobil sledeči odgovor:

  • v pridobljeno in zasluženo pokojnino nima v nobenem primeru nihče pravico posegati oz. jo zmanjševati,
  • ob nadaljevanju ali novi ustanovitvi SP-ja, je ustanovitelj dolžan plačevati vse davke in prispevke, enako kot vsi drugi, ne glede na to, da  je upokojenec,
  • vsakih 5 let po opravljanju dodatne dejavnosti, se upokojenemu nositelju dejavnosti, pokojnina na novo preračuna in poviša, sorazmerno plačanim prispevkom v tem 5-letnem obdobju.


Lep pozdrav
F. R.


Odgovor ZPIZ:

Pogoj za pridobitev pravice do pokojnine v RS (poleg izpolnjenih pogojev starosti, pokojninske dobe in drugih pogojev) je prenehanje obveznega zavarovanja, kar pomeni, da mora prenehati tako obvezno zavarovanje po predpisih v RS, kot tudi obvezno pokojninsko zavarovanje v tujini. V 1. odstavku 111. člena ZPIZ-2 je namreč določeno, da se pokojnina uživalcu izplačuje od prvega naslednjega dne po prenehanju zavarovanja.
 
V skladu s 1. odstavkom 116. člena ZPIZ-2 uživalec starostne, predčasne, vdovske in družinske pokojnine, ki na območju RS začne ponovno delati oziroma opravljati dejavnost, znova pridobi lastnost zavarovanca in se mu pokojnina v tem času ne izplačuje. Izjemoma po 3. odstavku 116. člena ZPIZ-2, le v primeru opravljanja dela ali dejavnosti v RS, lahko ti uživalci delajo s krajšim delovnim časom in hkrati uživajo sorazmerni del pokojnine, ne morejo pa hkrati uživati celotne pokojnine. Prispevki se v tem primeru plačujejo v sorazmernem delu, glede na krajši delovni/zavarovalni čas, s katerim se delo opravlja.
 
V skladu s 7. odstavkom 116. člena ZPIZ-2 se uživalcu starostne, predčasne, vdovske in družinske pokojnine, ki v tujini začne ponovno delati ali opravljati dejavnost in je na tej podlagi v tujini vključen v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pokojnina preneha izplačevati z dnem začetka opravljanja dela oziroma dejavnosti.
 
Vsem uživalcem starostne, predčasne, vdovske in družinske pokojnine se (celotna) pokojnina ponovno začne izplačevati s prvim naslednjim dnem po prenehanju pokojninskega in invalidskega zavarovanja na podlagi opravljanja dela ali dejavnosti.
 
Posebno stroga pravila pa veljajo za uživalce invalidske pokojnine. Ti uživalci namreč po 5. odstavku 116. člena ZPIZ-2 izgubijo pravico do pokojnine, če začnejo opravljati delo ali dejavnost v RS in pridobijo lastnost zavarovanca po 14. do 17. členu ZPIZ-2. Enako je določeno v 8. odstavku 116. člena ZPIZ-2: uživalci invalidske pokojnine izgubijo pravico tudi v primeru, ko začnejo v tujini ponovno delati ali opravljati dejavnost in so na tej podlagi v tujini vključeni v obvezno pokojninsko zavarovanje.
 
Izguba pravice do invalidske pokojnine pomeni, da se tudi po prenehanju ponovnega zavarovanja ta pokojnina ne začne izplačevati.
 
Ob tem velja poudariti, da sistem obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja v RS ne temelji na zbiranju sredstev na osebnih računih zavarovancev, kot v nekaterih drugih državah. Pokojnina iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja je namreč zagotovljena v sistemu medgeneracijske solidarnosti, zato načeloma (razen v zakonsko določenih izjemah) z uživanjem pokojnine ni združljivo opravljanje dela in vključenost v zavarovanje, saj sredstva zanjo zagotavljajo aktivni zavarovanci s svojimi prispevki. Invalidska pokojnina pa se izplačuje osebi, ki ni več zmožna za organizirano pridobitno delo.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pogoji za upokojevanje v 2018
Spremembe na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja v letu 2018.
sreda, 27.12.2017
 
  Zakon o spremembah in dopolnitvah (ZPIZ-2E)
Veljati je začel prvega januarja 2018.
petek, 5.1.2018
 
  Dokup zavarovalne dobe za predčasno upokojitev
Kakšne so možnosti, če bi se radi upokojili kakšno leto prej.
torek, 12.12.2017
 
  Ali se lahko podaljša delovna doba, če se ne želiš upokojiti?
Leta 2019 bom dopolnil 60 let starosti in 40 let delovne ...
sobota, 2.12.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51