seniorji.info - Pokojninska oziroma invalidska dajatev
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Pokojninska oziroma invalidska dajatev
sreda, 15.3.2017
         

Pokojninska oziroma invalidska dajatev je lahko obremenjena z odtegljajem na podlagi izvršilnega naslova (kot je npr.: upravno izplačilna prepoved, sodni sklep o izvršbi, davčni sklep o izvršbi na dolžnikove denarne prejemke) in sicer v skladu 102. ali 135. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju (Ur. l. RS, št. 51/1998 s spremembami in dopolnitvami; v nadaljevanju ZIZ) oziroma 160. členom Zakona o davčnem postopku (Ur.l. RS št. 117/06 s spremembami in dopolnitvami; v nadaljevanju ZDavP).

Določba 102. člena ZIZ-a (sprememba v veljavi od 4.8.2015) določa, da je na dolžnikove denarne prejemke, ki se v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, štejejo za dohodek iz delovnega razmerja (37. in 40 čl. ZDavP-a), ter na odškodnino iz naslova izgube ali zmanjšanja delovne sposobnosti  mogoče seči:

  • do dveh tretjin prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače, kar znaša 600,95 EUR; če dolžnik izkaže dolžnost preživljanja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči;
  • za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, ki jo je dajal, do dveh tretjin prejemkov, na katere se seže z izvršbo, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 50 % minimalne plače, kar znaša 395,37 EUR; če dolžnik izkaže dolžnost preživljanja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja

Določba 160. člena ZDavP-2 določa:

  • da je na dolžnikove denarne prejemke z davčno izvršbo mogoče seči največ do višine dveh tretjin, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 76% minimalne plače po zakonu, ki ureja minimalno plačo (76 % bruto minimalne plače znaša 600,95 EUR).

Določba 135. člena ZIZ-a določa, da mora po bremenitvi dolžniku ostati:

  • najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače, kar znaša 600,95 EUR; če dolžnik preživljanja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči;
  • za terjatve iz naslova zakonite preživnine in odškodnine za izgubljeno preživnino zaradi smrti tistega, pa najmanj znesek v višini 50 % minimalne plače, kar znaša 395,37 EUR; če dolžnik preživljanja družinskega člana ali drugo osebo, ki jo mora preživljati po zakonu, pa tudi znesek v višini prejemka, določenega za osebo, ki jo preživlja dolžnik, po merilih, ki jo določa zakon, ki ureja socialno varstvene prejemke, za dodelitev denarne socialne pomoči.

Prikaz podatkov  o izvedenih odtegljajih 

Podatek o izvedenih odtegljajih je prikazan na obvestilu o nakazilu pokojnine, kot zapis vsote vseh odtegljajev po posameznih postavkah vrste odtegljajev 51, 52, 55 ali 58. Z vključitvijo odtegljajev v sistem SEPA v mesecu marcu 2015 je omogočen transparentnejši in podrobnejši prikaz vseh odtegnjenih zneskov.

Na obvestilu o nakazilu so tako od meseca marca 2015 dalje prikazani podatki o izvedenih odtegljajih  individualno za vsak izvršilni naslov tako, da je za vsak izvedeni odtegljaj zapisan znesek, številka izvršilnega naslova in naziv upnika.


Vir: ZPIZ

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

- Vrni se nazaj na POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Izplačilo letnega dodatka uživalcem pokojnin po določbah EU
Ali so upravičeni do letnega dodatka?
petek, 21.4.2017
 
  Izplačilo zapadlih prejemkov v primeru smrti uživalca?
Do kdaj jih zavod izplača?
sreda, 8.3.2017
 
  Kdaj ZPIZ nakaže prvo pokojnino?
Prejel/a sem odločbo o upokojitvi in me zanima, kdaj lahko pričakujem nakazilo?
četrtek, 20.7.2017
 
  Izplačilo neizplačanih pokojnin dedičem 2017 - informacije
Kdo je upravičen, kakšni so pogoji, katere obrazce je ...?
sreda, 22.2.2017
 
  Pogoji za upokojitev v 2017
Starostna pokojnina, vdovska pokojnina, predčasna upokojitev, uskladitev pokojnine, letni dodatek 2017.
torek, 7.3.2017
 
  Novosti pri izplačilu letnega dodatka za upokojence v letu 2017
Po novem se upošteva tudi znesek pokojnine, prejete od ...
torek, 21.3.2017
 
  Letni dodatek za upokojence 2017
V letu 2017 se bo letni dodatek izplačal skupaj z izplačilom redne pokojnine za mesec julij tekočega leta ...
ponedeljek, 6.3.2017
 
 
 
 


 
Save Save