seniorji.info - Zimski mraz in poškodbe na rastlinah
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zimski mraz in poškodbe na rastlinah
nedelja, 11.2.2018
         

  
Mraz je eden izmed najpogostejših  povzročiteljev poškodb na sadikah in mladih lesnatih rastlinah, neredko pa naredi precej škode tudi na starejših drevesih in grmovnicah. Veje, ki jih "objame" ledena obloga so lahko do štiridesetkrat težje kot navadno, zato se povešajo in lomijo. Tudi mrazne razpoke lubja ali lesa so neredek pojav v naših rastnih razmerah.

Najpogosteje nastanejo na južni ali zahodni strani debla ali vej in se med drevnino pogosto pojavljajo pri norveškem javoru, brestu, kostanju, lipi, hrastu, platani in češnji.

  

Na rododendronu, azaleji, lovorikovcu, boru in jelki le poredko prihaja do mraznih razpok, zato pa so bolj izpostavljene izrazitim in hitrim temperaturnim nihanjem in poznopomladnemu mrazu.

  

Takšnim poškodbam so še posebej izpostavljene rastline, ki rastejo na prostoru, kjer niso izpostavljene soncu. Zelo pogost pojav je zimsko sušenje listov rododendrona, ki je posebej izrazito na vetrovnih mestih.

V zimah z visoko snežno odejo pridejo pogosto na svoj račun nekateri prebivalci tal. Tako prihaja v sadovnjakih in vrtovih do poškodb sadnega in okrasnega drevja ter grmovnic zaradi napada voluharja.

Poškodbe zaradi tega sesalca so na lubju ali koreninah pogosto tako hude, da nam ne preostane drugega, kot da poškodovano rastlino zamenjamo.

  

Manjše poškodbe na lesnatih rastlinah, ki nastanejo zaradi vzrokov, ki jih opisujem v tem prispevku ali zaradi kakršnih drugih vzrokov (na primer zaradi mehaničnih poškodb človeka) lahko "ublažimo" s premazovanjem s cepilno smolo. Z njo zmanjšamo izhlapevanje vode iz rastlin in najrazličnejšim patogenom otežimo izvršitev okužbe.

Iz arhiva kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia

Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.
Spletna stran: www.klubgaia.com.

Save

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kako vzgojimo svoje sadike?
Že v času zime lahko začnemo z načrtovanjem sejanja sadik za novo rastno sezono.
torek, 21.2.2017
 
  Slovenske orhideje iz Prekmurja so lepo darilo
V Prekmurju vsak dan zacveti več kot 4000 orhidej.
petek, 12.2.2016
 
  Priprava zelenjavnega vrta na zimo in načrtovanje nove sezone
Kmetijska svetovalka Miša Pušenjak s KGZ Maribor ...
sreda, 9.12.2015
 
 
 
 


 
Save Save