seniorji.info - Zimske setve na okenski polici
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zimske setve na okenski polici
sobota, 27.1.2018
         


V zimskem času so okenske police ustrezen prostor, kjer lahko vzgojimo vrtnine in zelišča za sprotno rabo. V prvi polovici decembra smo posejali v lončke božično žito, ki je tradicionalni praznični okras. Lahko pa posejemo tudi azijsko listno zelenjavo, vrtno krešo in rukolo.


Rukolo gojimo zaradi rozetastih listov, ki so nekoliko ostrega, pikantnega okusa in bogati z vitamini. Med vitamini izstopa vsebnost vitamina C, med minerali zasledimo največ kalcija in magnezija. Uživanje rukole ugodne deluje na prebavni sistem. Jeseni in pozimi jo sejemo v plitve posode. Kali zelo hitro, iz tal pokuka že v dobrem tednu. režemo jo, ko ima razvitih 5 do 6 listov. Če ne izrežemo srčnih listov, se dobro obrašča in  jo lahko pobiramo večkrat. Največkrat jo uporabljamo kot zelo zdravo solato pa tudi kot pikanten dodatek za testenine, rižote in pice.VRTNA KREŠA
Vrtna kreša je zelo zdrava in uporabna vrtnina, dobra je za ohranjanje zdravja in jo priporočajo pri dietah. Vsebuje številne vitamine, minerale, nekaj beljakovin in vlaknin, ter zelo malo maščob in oglikovih hidratov. Ob rednem uživanju zelo ugodno deluje na telo.

Pridelek kreše si zagotovimo v posebnih setih za vzgojo mikro zelenjave. Set vsebuje zeleno podlago, ki jo omočimo z vodo na katero posejemo semena. Posejana semena nato vsak dan pršimo, da lažje in enakomerno vzklijejo. Krešo na okenski polici sejemo od decembra do februarja.

Da preprečimo pretegnjenost rastlin, sete za vzgojo mikro zelenjave dnevno obračamo. Na omenjeni način lahko vsa kuhinjska zelišča in zelenjavo gojimo celo leto s poudarkom na jesensko – zimskem obdobju.


AZIJSKA LISTNA ZELENJAVA
  
S setvijo azijske listne zelenjave v sete za vzgojo mikro zelenjave lahko poizkusite v pozno jesenskem in zimskem času. Rastline režete večkrat, ko dosežejo 10 cm višine. Če so listi preveliki lahko grenijo. Priporoča se rezanje na višini listov 6 do 8 cm.

Azijska listna zelenjava uspeva na okenski polici v jesenskem, zimskem in zgodnjem spomladanskem času, ko primanjkuje svežih vitaminov z domačega vrta. S svojo pestrostjo okusov, barv in oblik listov lahko popestri solate, prikuhe ali enolončnice, so pa tudi krasna dekoracija.

Uporabna je surova, dušena in kuhana. Iz njih delamo zanimive mešanice svežih in kuhanih solat, kuhamo jih kot špinačo ali špinačno prilogo, uporabljmo jih za pripravo lazanj ali zelenjavnih polpetov. Najkoristnejša je sveža v solatah, namazih ali kot priloga jedem.

Set za vzgojo mikro zelenjave vsebuje lesen podstavek, pladenj za vzgojo iz 100% reciklirata in zeleno podlago, ki služi kot rastni medij, ki je 100% izdelana iz kamnin naravnega, vulkanskega izvora. Set je primeren za vsako okensko polico.

Vir: Zeleni svet

Upokojitev in pokojnine 2016 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  O vitaminih: C - askorbinska kislina (I.)
Naravni superantibiotik.
sreda, 6.7.2016
 
  O vitaminih: uvod
Če veliko jeste zunaj, je zelo verjetno, da vam primanjkuje vitaminov A, B1 in C.
četrtek, 4.2.2016
 
  Spolne navade Slovencev
Odprto, svobodno, brez zavor in nevulgarno o spolnosti.
sreda, 30.11.2016
 
 
 
 


 
Save Save