pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zelišča v stanovanju pozimi
ponedeljek, 18.12.2017
         

Pozimi zelišča pri roki
Marsikatero zelišče lahko gojimo v stanovanju za sprotno porabo tudi v zimskem času. Pomembno je, da poskrbimo za primerno osvetlitev, vlago in temperaturo.  Med najbolj preprostimi za gojenje v notranjih prostorih so: drobnjak, timijan, peteršilj, origano, meta, kreša, bazilika, žajbelj in peteršilj.

Svetloba
Svetloba je zelo pomembna. Lončke z zelišči na okenskih policah večkrat obračamo, da stebelca rastejo pokončno in se ne začnejo nagibati proti svetlobi.  Najbolj zanesljiv znak pomanjkanja svetlobe so dolgi in šibki poganjki ter manjši, slabo razviti listi.

Veliko svetlobe
 Malo svetlobe, hladnejša lega
Bazilika ne prenaša nizkih temperatur in preveč vlage. Rastlino redno vršičkamo. Drobnjak uspeva v vlažni zemlji, ne pozabimo pa tudi na dognojevanje.
Majaron lepo uspeva na kuhinjskem oknu, potrebuje izrazito svetel prostor Meta potrebuje redno obrezovanje. Predolga stebla skrajšamo na tretjino.
Origano potrebuje sončno lego s temperaturo okoli 15 stopinj. Peteršilj potrebuje hladnejši prostor.
Timijan je občutljiv na pretirano zalivanje in previsoko temperaturo.  Žajbelj

Rastline potrebujejo v povprečju 6-8 ur svetlobe dnevno. Za dobro osvetlitev pa je najbolj primerno okno, obrnjeno proti jugo-zahodu.

Temperatura
Prostor, kjer imamo lončke z zelišči, naj ima stalno temperaturo med 16 in 21 stopinj, nekatera zelišča, npr.: drobnjak, peteršilj,  žajbelj in timijan uspevajo tudi na nižji temperaturi. Če se le da, zelišč ne postavljamo v bližino radiatorjev in nujno poskrbimo za večjo  zračno vlažnost z rednim pršenjem.

Zalivanje
Zelišča ne potrebujejo dosti zalivanja in mnoga propadejo zaradi pretiravanja. S prstom  preverimo vlažnost zemlje v notranjosti. Zelišča v stanovanju zalivamo s postano, na sobno temperaturo ogreto vodo. Najzanesljivejši znak, da zalivamo preveč, je rumenenje starejših listov, kar je posledica koreninske gnilobe.

Sajenje in oskrba
Če zelišča vzgajamo iz semen, uporabimo zemljo za potaknjence Start, za presajanje odraslih zelišč pa se bo odlično obnesla Univerzalna vrtna zemlja.

Zelišča, ki na toplem in svetlem prostoru lepo rastejo, enkrat mesečno dognojimo s tekočim gnojilom iz morskih alg.  Pomembno je da zelišča redno režemo, vendar nikoli ne odstranimo več kot tretjino listov.

Klub Gaia


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave
Setveni koledar

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Zelenjavni vrt pred zimo
Kako zaščiti preostanek pridelka na zelenjavnem vrtu...
sobota, 18.11.2017
 
  Vrtnarska opravila v decembru
Odgovori na pogoste težave.
sreda, 13.12.2017
 
  Ideje za bleščavi december
December je mesec božiča in najdaljše noči. Praznično razpoloženje si lahko pričaramo z naravnimi okraski.
četrtek, 7.12.2017
 
  Zelenjavni jesenski okras
Tudi zelenjava je lahko čudovit jesenski okras v posodah.
sobota, 2.12.2017
 
 
 
 


 
Save Save