pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zelenjavni jesenski okras
sobota, 2.12.2017
         


Tudi zelenjava je lahko čudovit jesenski okras v posodah. Za boljši izkoristek prostora je priporočljivo v lonce posaditi zelenjavo, ki bo za uporabo in tudi okras. Ker v tem času najbolj uspevajo listnate rastline, sestavljamo različne strukture, teksture in barve listov.

Katere rastline kombiniramo

Pri zasaditvah najprej upoštevamo strukture listov, obliko rasti in seveda tudi barve. Lahko v eno posodo posadimo le eno vrsto zelenjave, a različne sorte. Tako lahko ustvarimo zelo lepo, barvito kombinacijo z različnimi sortami radičev. Da ustvarimo piramidasto obliko in dobimo višino, v sredinski del lahko posadimo višje sadike, kot sta blitva in listnati ohrovt. Izberemo blitvo z barvitimi listnimi stebli v rumeni ali rdeči barvi. V jesenskih zasaditvah tudi v kombinaciji s cvetlicami je nepogrešljiv listnati ohrovt.

Potrebuje globok stabilen lonec, da se lepo razraste in ostane vitalen skozi vso zimo.
V podnožju tega naj raste trpežna viseča novozelandska špinača. Ta se bo prevesila čez rob posode in delno prekrila lonec. Lahko bomo obirali spodnje liste ohrovta in tudi sveže špinačne liste. Različne sorte kitajske zelenjave so že barvno in strukturno pisane, tako da same tvorijo atraktivno zasaditev. Za popestritev zasaditve zelenjavi dodamo posamezne cvetlice, kot so mačehe.

Čudovit jesenski okras v posodah so rastline s plodovi, kot so: okrasne paprike, čiliji in solanum. Ob teh obvezno dodajamo listnate rastline. Lepo se kombinirajo z mlečki in bršljani, lahko pa tudi z iskrivkami. Upoštevajmo pravilo manj je več in izberimo manj rastlin in barv za večji učinek.

Seveda lahko zelenjavo dodajamo tudi v okrasne cvetoče zasaditve, kjer za barvni efekt namesto iskrivk ali mlečkov uporabimo pisane radiče in endivije.

Zakaj ne bi uporabili kar vrtnine namesto cvetličnega lonca?


Velike buče izdolbemo, na dno damo drenažni sloj iz drobnih kamenčkov ali glinopora in vanjo nasujemo zemljo ter posadimo izbrane rastline. Tako bo dekorativen zelenjavni lonec skupaj z rastlinami.

Kako sadimo

Jeseni se rastline le malo razrastejo, zato sadimo tako, da posodo v celoti zapolnimo. Lahko zelenjavo s koreninsko grudo prenesemo kar z vrta ali kupimo večje sadike. Z vrta v lonec vsekakor prenesimo sadike peteršilja in zelene, da bosta na dosegu rok vso zimo. Zraven lahko posadimo radič ali solato.

V kolikor je posoda visoka, spodnji del napolnimo s sipkim materialom: drobnimi kamenčki, glinoporom, vulkanskim drobljencem, sekanci ipd. Na drenažni sloj položimo plast flisa ali filca in nato nasujemo plast zemlje Urban Jungle ali Plantella univerzalne vrtne zemlje. Razporedimo sadike zelenjave in zasujemo z zemljo.

Po presajanju rastline okrepimo tako, da jih zalijemo z vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita, ki spodbuja razvoj korenin in krepi rastline. Priporočljivo je zasajeno posodo postaviti pod nadstrešek in zmerno zalivati. Na odprtem se hitro lahko zgodi, da je preveč mokrote in bodo rastline v loncih hitro propadle. Pozneje občasno le pognojimo s tekočim organskim gnojilom, ki vsebuje alge.

Lonec postavimo na zavetno mesto, kjer bo tudi v pozni jeseni deležen veliko svetlobe. Le tako bodo lahko rastline ostale močne in zdrave do konca zime.


Loreta Vlahović, Klub Gaia

Setveni koledar


  
Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Setveni koledar 2017 za december
Ko se jesen prevesi v zimo. Dnevi so kratki, noči dolge. Zrak se ohladi in zemlja počasi zmrzuje...
torek, 5.12.2017
 
  Nasveti za obrezovanje in sajenje sadnega drevja
Priprava sadovnjaka, sajenje, obrezovanje, nasveti in ...
četrtek, 23.2.2017
 
  Preverite, kako lahko koristno uporabite odpadlo listje
Po dveh letih se listje razgradi v zemljo, ki vsebuje zelo ...
nedelja, 26.11.2017
 
  Cvetenje v hladnih dneh
Sobne rastline, ki izvirajo iz različnih klimatskih področij za rast in razvoj potrebujejo svetel in neogrevan prostor.
nedelja, 26.11.2017
 
 
 
 


 
Save Save