pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Zelenjava iz rastlinjaka in z okenske police
torek, 19.12.2017
         
Zelenjavni vrt v zimskem času večinoma počiva, rastlinjaki pa so polni življenja. Z domačim rastlinjakom tako poskrbimo za samooskrbo z zelenjavo čez celo leto. V rastlinjaku do januarja ali februarja  brez težav prezimite vse vrste radičev in številne druge vrtnine, uredite si lahko tudi zasipnico.


V zimskem času v rastlinjaku uspeva zimska solata, motovilec, blitva in špinača. V rastlinjaku se podaljša življenjska doba tudi radiču, zelju, kitajskemu zelju, glavnatemu ohrovtu, ki ga lahko z vrta prestavite v rastlinjak. Omenjene vrtnine v rastlinjak prestavimo, ko se nočne temperature spustijo pod ledišče.

Z vrta tako v rastlinjak shranimo samo povsem dozorele vrtnine. Delo opravimo v suhem vremenu. Rastline izkopljemo s koreninsko grudo in jih tako presadimo.

V primeru zelo mrzle zime rastline pokrijemo še s slamo.
Tako bodo vrtnine v rastlinjaku ostale sveže vsaj slaba dva meseca. Če ste ob koncu avgusta ob rob rastlinjaka pod paradižnik posejali dovolj peteršilja, vas bo s pridelkom razveseljeval celo zimo.

Kaj je treba sejati v prazen rastlinjak?
Če del rastlinjaka ostane prazen je bilo treba do konca oktobra ali celo v začetku novembra poskrbeti za ozelenitev tal, ki postanejo oaza za koristne organizme. Če je površina majhna ste lahko sejali božično žito, ki je pakirano v manjših embalažah.

V rastlinjaku si uredite zasipnico

V zasipnici, ki jo izkopljemo v rastlinjku lahko hranimo različne korenovke in gomoljnice. Jamo za zasipnico ni treba kopati pregloboko. Zadostuje že globina 30 cm, širina naj bo največ 1,5 m.

Dolžino jame izkopljemo glede na potrebo za skladiščenje pridelka. Dno zasipnice obložimo s smrečjem, da glodavcem otežimo dostop do pridelka.

Kako pokrijemo zasipnico?
Zasipnico je najbolje prekriti s smrečjem ali koruznico. Za lažje izkopavanje pridelka jo prekrijmo kar s propustno folijo, ki jo najdemo v vsaki gradbeni trgovini.

V primeru zelo hude zime povečamo plast smrečja ali na vrhu dodamo nekoliko zemlje. Tako si v zimskem času olajšamo izkop pridelka, saj v rastlinjaku ni snega.

Pravilen izkop korenovk, gomoljnic in kolobar z zasipnico

Če smo zasipnico za korenje, kolerabo, repo, črno redkev, rdečo peso izkopali v suhem vremenu in z vrtnin nismo odstranjevali zemlje, ali jih poškodovali, se bo pridelek dobro skladiščil. Treba je bilo odstraniti tudi listje in to tako, da smo pustili dober centimeter peclja in nismo ranili korena ali gomolja.

Priporočamo, da je zasipnica vsako leto na drugem koncu rastlinjaka. Če z zasipnico tako kolobarite bo manj dovzetna za razne gnilobe, ki so lahko bolj izrazite, kot če jo imamo vsako leto na istem mestu.

Azijski vitamini z okenske police?
Azijska listna zelenjava uspeva na okenski polici v jesenskem, zimskem in zgodnjem spomladanskem času, ko primanjkuje svežih vitaminov z domačega vrta. S setvijo azijske listne zelenjave lahko poizkusite v pozno jesenskem in zimskem času. Sejete jo lahko v korita ali posebaj pripravljene sete za mikro zelenjavo.

Rastline režete večkrat, ko dosežejo 10 cm višine. Če so listi preveliki lahko grenijo. Priporoča se rezanje na višini listov 6 do 8 cm.

Na okenski polici lahko gojimo tudi rukolo in vrtno krešo
Vrtno krešo lahko sejemo na okenski polici od decembra do februarja. Sejemo jo lahko v različne nizke posode in korita. Posoda ali podstavek naj ima premer približno 20 cm, globina pa med 3 in 5 cm.

Setve na okenski polici ponavljamo na dober teden, zemljo v posodi redno menjavamo. Da preprečimo pretegnjenost rastlin, posodo, krožnik, korito ali podstavek dnevno obračamo.

Skrbimo tudi za redno zalivanje, da se zemlja ne presuši. Rukolo jeseni in pozimi sejemo v plitve posode. Kali zelo hitro in iz tal pokuka že v dobrem tednu.

Vir: Zeleni svet

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51