pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Vzgojite kalčke kar v kuhinji
ponedeljek, 18.12.2017
         Ko bo pozimi naš vrt počival in nam bo začelo primanjkovati z vitamini bogate zelenjave, lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Preberite, o kateri zakladnici zdravja govorimo!

Mlada rastlina potrebuje za rast veliko hranil in vitaminov, ki so varno spravljeni v semenu. Ko je seme položeno v ugodno okolje in ima dovolj vlage in svetlobe, se vsi ti minerali, beljakovine, sladkor, vitamini in rudninske snovi aktivirajo in rastlinica jih lahko začne uporabljati.

Zato so kalčki tudi za človeka neprecenljiva zakladnica zdravja, še posebej v času, ko na vrtu ni mogoče pobirati sezonskega pridelka.

Katera semena kalimo?
Za uživanje so primerni kalčki večine uporabnih rastlin, vendar so nekateri med njimi grenkega okusa, ne uporabljamo pa kalčkov razhudnikov, kot sta recimo paradižnik in krompir, saj so strupeni.

Največkrat za gojenje uporabimo semena stročnic, med katerimi sta najbolj priljubljena soja in leča. Za nakaljevanje so primerna tudi semena žitaric, posebej pšenica, ječmen in rž. Uporabimo lahko domače seme ali ga kupimo v vrtnih centrih, seveda pa izberemo tako iz biološke pridelave.

Preden začnemo s kaljenjem v kalilniku ali v steklenih kozarcih, semena najprej preberemo in odstranimo morebitne dele rastlin, kamenčkov ali poškodovana semena, ki se znajdejo vmes.

Fižolovi kalčki
Uživanje kalčkov je zelo priporočljivo, saj vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, so lahko prebavljivi in vsesplošno koristni za zdravje. (Foto: Reuters)

Kako in kje kalijo?

Za vzgojo svojih nežnih, pisanih kalčkov lahko uporabimo kalilnik, ki ga je mogoče kupiti tudi pri nas. Ta je sestavljen iz več pladnjev, ki imajo perforirano dno, kar nam olajša spiranje kalčkov, hkrati pa je zagotovljena enakomerna navlažitev vseh semen.

V kalilnik ali posodico ne dajemo preveč semena, saj ta za zdravo rast brez plesni potrebujejo predvsem zračnost. Če je na kalčkih prisotna plesen, jih ne uživamo.

Če nimamo kalilnika, pa nič hudega, uporabimo lahko tudi steklen kozarec s širokim vratom.

Ko smo seme prebrali, ga operemo, debelejša semena stročnic pa namočimo čez noč, da nabreknejo. Ko je seme namočeno, steklen kozarec, v katerem bomo kalili, prekrijemo z mrežasto tkanino: lahko uporabimo gazo ali odsluženo žensko nogavico, ki jo pritrdimo z elastiko. Nato kozarec nagnemo, tako da odvečna voda odteka, saj seme ne sme stati v vodi. Voda naj odteka v posodico, ki jo postavimo pod poševno nagnjeni kozarec.

Mlade rastline moramo izpirati vsaj enkrat na dan, najbolje pa je, da to storimo zjutraj in zvečer. Poleg rednega izpiranja pa bo seme za kaljenje potrebovalo tudi dovolj svetlobe in toplote.
Solata s tuno in alfaalfa kalčki

Popestritev v solati

Semena kreše, redkvice, rukole in gorčice izločajo veliko sluzi, zaradi katere lahko začnejo njihovi kalčki gniti ali plesneti, zato jih izperemo samo prvi dan, nato jih le rosimo.

Od semena do krožnika v le nekaj dneh
Kalčke spravimo glede na potrebe svoje kuhinje, lahko pa že po 2–3 dneh, ko je kalček tako velik kot seme. Manjši kalčki imajo okus podoben oreškom, večji kalčki nekaterih rastlin pa lahko postanejo rahlo pekoči. Kalčkov ne uživamo prestarih, saj lahko ti močno grenijo.

Načinov priprave v prehrani je nešteto: lahko jih uporabljamo sveže v solatah, sendvičih ali kot priloge, lahko jih skuhamo v rižotah, omakah in juhah. Nekateri med njimi so zelo blagega okusa in jih je zato mogoče dodajati v vse jedi, prav gotovo pa se bodo izmed različnih vrst našli tudi taki, primerni za vaš okus.

Vir: dominvrt


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Ideje za bleščavi december
December je mesec božiča in najdaljše noči. Praznično razpoloženje si lahko pričaramo z naravnimi okraski.
četrtek, 7.12.2017
 
  Zelenjavni vrt pred zimo
Kako zaščiti preostanek pridelka na zelenjavnem vrtu...
sobota, 18.11.2017
 
  Vrtnarska opravila v decembru
Odgovori na pogoste težave.
sreda, 13.12.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51