pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Sobne rastline v pozni jeseni
torek, 31.10.2017
         

Vrtnarjenje se je v pozni jeseni že preselilo v notranje prostore. V času, ko začenjamo z ogrevanjem stanovanj, je najbolje da sobne rastline združimo v skupine, da jim zagotovimo več vlage. Večkrat dnevno jih pršimo s postano vodo sobne temperature. Zadnjo tretjino vode v steklenici vržemo proč, saj je v njej največ apnenca.

  

Na apnenec so najbolj občutljive kisloljubne rastline, npr. azaleja in kamelija, pri katerih smo na to še posebej pozorni.

Pozimi cvetijo nekatere rastline, kot so azaleja, kamelija, božični kaktus, ciklama, vijolica, spatifil in seveda božična zvezda, katere cvet so pravzaprav le obarvani ovršni listi.

Vse te rastline je potrebno tudi pozimi gnojiti. Zato jim vsak teden ali vsakih 14 dni dodamo gnojilo za cvetoče rastline.

Na večini zelenih velikolistnih rastlin se zelo rad nabira prah. Le ta lahko zamaši listne reže, zato rastlina težje diha. Takim rastlinam je treba redno brisati prah z vlažno krpo, še enostavneje pa je, da jih poškropimo z balzamom za liste. Balzam preprečuje nabiranje prahu, da listom lesk in odmaši listne reže. 

Suh zrak v stanovanju je pogosto tudi vzrok, da se na rastlini pojavijo pršice. Če listi naenkrat izgubijo pravo enakomerno zeleno barvo in postanejo rumenkasti ali dobijo srebrnkast lesk, lahko posumimo, da se na spodnji strani sprehajajo zelo drobni, s prostim očesom skoraj nevidni škodljivci, ki nekoliko spominjajo na pajke. 

  

Pršice lahko uničimo z naravnim oljnim insekticidom na osnovi ogrščičnega. Pazimo, da ne škropimo po cvetovih! Poleg pršic so velikokrat neljubi gostje na rastlinah tudi uši. Uši lahko odpravimo s škropljenjem z naravnim insekticidom na osnovi naravnega piretrina.


Včasih se na rastlinah pojavi tudi rastlinjakov ščitkar, nadležna bela mušica, ki naredi kar veliko škode. Ker je ta škodljivec precej trdoživ, imamo kar nekaj težav pri odpravljanju.

Najučinkoviteje je, da ob rastline postavimo rumene lepljive ploščice in tako lahko ščitkarja opazimo takoj, ko se pojavi. Takrat je zatiranje najlažje, rastlino poškropimo z naravnim insekticidom in škropljenje vsake tri dni ponovimo, dokler ne uničimo vseh mušic.

  

Včasih je težko natančno ugotoviti, koliko vode potrebuje neka rastlina. Tako se pozimi zelo rada pojavi tudi koreninska gniloba, ki se kaže kot rumenenje in propadanje spodnjih listov na rastlini.

V takem primeru občutno zmanjšamo zalivanje in rastlino zalijemo s sredstvom proti koreninski gnilobi, ki ga nabavimo v kmetijski apoteki. Po zalivanju počakamo kakšne 15 minut in preverimo, če v podstavku slučajno ne stoji voda. Odvečno vodo odlijemo.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia

  

Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pozor: Radič brez grenkega okusa
Radič lahko s svojim nekoliko grenkim okusom odžene marsikaterega ljubitelja različnih prilog in solat. Zato se...
sobota, 29.10.2011
 
  Svetovalni servis: Kako očistiti in pospraviti vrtno orodje?
Dela na vrtu in v sadovnjaku se počasi končujejo, zato bo tudi vrtno orodje kmalu romalo v kak kot. Če ga želite...
nedelja, 18.9.2016
 
  Tulipani, narcise - nasveti za sajeje
Sedaj se sadijo čebulnice, ki cvetijo pomladi... Kako izbrati primerno mesto, zemljo in kako globoko posaditi čebulice?
nedelja, 30.10.2011
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Vremenska napoved - projekcije
Vreme in vremenska napoved, temperatura zraka in morja, veter, padavine, biovreme ...
petek, 1.1.2016
 
  Jesenska opravila na vrtu in sadovnjaku
Prihajajoči dnevi bodo vse bolj hladni in mokri, tako da nas blatni vrt prav nič ne mikal. Pa vendar je v tem času ...
torek, 15.11.2016
 
  Recepti - buče so zelo uporabne
Iz njih pripravimo številne kulinarične dobrote, odpravijo ali pozdravijo marsikatero težavo, polepšajo vrt...
nedelja, 18.9.2011
 
 
 
 


 
Save Save