pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Skrb za sobne rastline pozimi
torek, 26.12.2017
         

Mraz zunaj pritiska vedno bolj močno, zato je prijetno si malo bolj segreti radiatorje. To pa lahko povzroči poškodbe na rastlinah. Če so preblizu okna se jim lahko zaradi mrazu poškodujejo listi, prav tako pa slabo prenašajo suh in topel zrak v centralno ogrevanih prostorih.

Ni rečeno da bo vsaki rastlini ugajala enaka lega na okenski polici. Tiste, ki prenesejo temperature pod 15 stopinj lahko postavimo bližje oknu, tiste ki pa niso občutljive na zračno vlago pa bližje radiatorjem.

Amarilisi

Z imenom amarilis pri nas napačno poimenujemo vitezovo zvezdo. Rastlino po cvetenju postavimo na sončno mesto v stanovanju, pozno spomladi in poleti pa jo imamo lahko tudi na prostem. Ves čas jo redno zalivamo in dognojujemo z gnojilom za cvetoče rastline.

  

Tako dosežemo, a se čebulica poveča in si nabere hran za naslednje cvetenje. V avgustu postopoma zmanjšujemo zalivanje z gnojenjem pa povsem prenehamo. Ko popolnoma prenehamo zalivati, se listi v približno mesecu dni posušijo. Takrat se začne obdobje mirovanja, ko cvetlične lončke s čebulicami postavimo na hladnejše mesto (s temperaturo okrog 10 ºC).

V drugi polovici decembra čebulice vzamemo iz lončkov, jih očistimo in spet posadimo. Za sajenje vzamemo za številko večji lonček in kvalitetno pet komponentno zemljo. Čebulico v prst posadimo samo do polovice, zemljo zalijemo in lonček postavimo na mesto z normalno sobno temperaturo. Ponovno začnemo z dognojevanjem z gnojilom za cvetoče rastline. Najkasneje v roku dveh mesecev lahko pričakujemo prve cvetove. Rastlina najdlje cveti, če jo prestavimo na hladnejše mesto. Ko cvetovi odmrejo, odrežemo odmrl cvet s pecljem pri dnu.

Krotoni

  

Za krotone je idealno rastišče v svetli senci, kjer ne pride do razbarvanja listov in sončnih ožigov. Če je prostor pretemen, listi obledijo, lahko pa postanejo tudi enotno zeleni. Na splošno velja, da naj bo prostor za gojenje krotona ves čas enakomerno topel, le pozimi naj bo temperatura nekoliko nižja (okrog 18 ºC), da rastlina počiva.

V toplejših prostorih počitka ni, listi, ki zrastejo na novo, pa so manjši in slabo obarvani ali zeleni. Pozimi kroton ali čudežnico tudi precej varčno zalivamo, medtem, ko potrebuje spomladi in poleti precej vode. Takrat ga tudi redno dognojujemo z gnojilom za zelene rastline.

  

Orhideje

Orhidejo pozorno opazujemo. Ko odcveti, odrežemo odmrlo steblo do zelenega dela. Rastlino presadimo v prozoren lonček, pri čemer za presajanje uporabimo specialno zemljo za orhideje. Zalivanje in dognojevanje zmanjšamo, saj rastlina počiva. 

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22 ali www.klubgaia.com.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Katere rastline nam pozimi polepšajo dom?
Poskrbite za spomladansko cvetenje tudi pozimi - hijacinte, tulipani in narcise, na okenske police pa postavite zelišča.
torek, 8.12.2015
 
  Kako uspešno skrbimo za sobne rastline?
V pretoplem prostoru bodo poganjki sicer odganjali, a ...
sreda, 10.12.2014
 
  Katere rastline nam pozimi polepšajo dom?
Poskrbite za spomladansko cvetenje tudi pozimi - hijacinte, tulipani in narcise, na okenske police pa postavite zelišča.
torek, 8.12.2015
 
  Sami si vzgojite sadike plodovk
Izbiramo lahko med starejšimi sortami paradižnika, kot so volovsko srce, marmande, novosadaki jabučar, heinz...
nedelja, 25.2.2018
 
  Zimski mraz in poškodbe na rastlinah
Mraz je eden izmed najpogostejših  povzročiteljev poškodb na sadikah in mladih lesnatih rastlinah.
nedelja, 11.2.2018
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51