pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Si želite jesenske zelenjave?
petek, 14.9.2018
         

Če želimo v svojem vrtu pridelati čim več vrtnin, ki jih bomo lahko uživali tudi jeseni, pozimi in zgodaj spomladi, se jeseni spet lotimo sajenja in setve. Pri tem je pomembno upoštevati čas setve in poskrbeti za primerno gnojenje tal. Seveda pa rastline med rastjo tudi opazujemo in pravočasno odpravljamo težave.

Listnata zelenjava je zdrava

Do začetka oktobra lahko sejemo zimsko solato, v septembru in vse do sredine oktobra pa lahko posadimo sadike zimske solate. Tla pred tem pripavimo tko, da jih zrahljamo in pognojimo s 100% organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik (2 kg/10 m2). Ko rastline zrastejo vsaj 10 cm ali če sadimo sadike, pa okoli njih pred dežjem ali zalivanjem potresemo granule organskega gnojila z dodanim naravnim kalijem Bio Plantella Nutrivit za listnato zelenjavo, saj bodo rastline tako bolj zdrave, temno zelene barve, dobrega okusa in sočne strukture.
Da rastlini dvignemo imunski sistem, jo v času sajenja zavarujmo pred boleznimi z naravnim sredstvom Bio Plantella Natur iz preslice, ki s silicijem, kalcijem in drugimi minerali okrepi celične stene mladih rastlin. Špinačo sejemo do začetka oktobra. Da je ne bo nikoli zmanjkalo, jo sejemo v dvotedenskih presledkih, od sredine avgusta naprej. Sejemo jo plitvo, za prst globoko, na razdaljo slabih 30 cm. V tem času jo lahko sejemo na prazne gredice, kjer smo gojili fižol, paradižnik ali ostale gredice, ki so ostale prazne. Tudi motovilec sejemo v več terminih: če ga niste sejali v sredini avgusta, ga lahko za uporabo v tekočem letu še vedno sejete tudi v začetku septembra.

Azijska zelenjava tudi za zeleno gnojenje

Da ne bomo sejali samo zimske solate in motovilca, je v septembru čas, da posejemo rukolo, lahko poskusimo tudi z azijskimi listnatimi rastlinami.
Rukolo in azijsko listno zelenjavo sejemo v vrste, da jih bomo laže rezali, oskrbovali in varovali pred plevelom. Lahko jih sejemo celo med vrste prezimne solate.
Rukola in azijske listnate rastline so tudi odličen zeleni podor, zato jih lahko podkopljete, če vam jih ne uspe vseh porezati in pojesti. Ker botanično sodijo v rod križnic, drugo leto na tem mestu ne smemo gojiti zelja, cvetače in drugih zelenjadnic iz skupine kapusnic.


S sajenjem česna in čebule ne hitimo
S sajenjem čebulčka še ne hitimo, še manj pa se mudi saditi zimski česen. Obe vrtnini je najbolje saditi v oktobru, česen tudi kasneje. Najnevarnejša škodljivca v tem času sta čebulna muha in porova zavrtalka. Por, drobnjak in stoletni luk ogrožata vse od začetka septembra do sredine oktobra.
Najboljša zaščita je pokrivanje posevkov z agrokoprenami ali starimi zavesami, med gredice pa postavimo tudi Bio Plantella Rumene lepljive plošče, ki zmanjšujejo napad vseh letečih škodljivcev. Muho rumena barva privlači, zato se nalepi na lepljivi zaščitni premaz in ne doseže rastlin.

Ne puščajte praznih gredic
Tudi jeseni naj vrt ne ostaja prazen. Če so nam ostale kakšne gredice prazne, prostor izkoristimo za zeleno gnojenje. V tem času še lahko sejemo facelijo in ozimna žita.

Svetujejo strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Gnojenje preko listov je rešitev
Za dober pridelek potrebujemo dovolj kakovostnih hranil, saj le primerno prehranjene rastline dobro obrodijo.
ponedeljek, 20.8.2018
 
  Si z zastirko množimo polže?
Naše vrtove napadajo kopenski polži iz rodu Stylommatophora, po slovensko kopenski pljučarji.
petek, 20.7.2018
 
  Kako do živih tal v vrtu?
Če so tla bogata s hranili, je taka tudi naša hrana.
petek, 27.4.2018
 
 
 
 


 
Save Save