pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Sajenje sadnega drevja in težave
petek, 24.11.2017
         

Jesen je čas za sajenje sadnega drevja. Pri izbiri sadike moramo biti pozorni na izbrano sorto, ki je po navadi izberemo glede na naš okus in podlago, ki nam pove, kako veliko bo drevo v polni rasti. Drevo moramo posaditi pravilno, a obenem biti pozorni na okolje, v katerem bo raslo, da se izognemo morebitnim težavam.

Korenine sadike

Sadno sadiko, posajeno v lonec, posadimo tako kot je rasla v samem loncu. Edina težava je lahko v tem, da je velika sadika v premajhnem loncu in so se korenine preveč razrasle. V tem primeru jih previdno in nežno razpremo pred sajenjem.

  

Pogosto pa lahko izberemo tudi sadiko z golimi koreninami, ki je v trgovini posajena v zasipu (v zemlji).  Pazimo, da so korenine zdrave brez poškodb. Polomljene ali odrgnjene korenine odrežemo do zdravega, prikrajšamo pa le izrazito dolge korenine, ki bi segale izven sadilne jame. Zemlje s korenin ne odstranjujemo.

Sadike z golimi koreninami do sajenja shranimo v vlažnem papirju ali vlažni mivki, kjer ne zmrzuje.

Če bomo sadiko začasno shranili v kleti, tam ne sme biti jabolk, saj ta ob zorenju sproščajo hormon  etilen, ki pri sadni sadiki lahko povzroči  odganjanje brstov. Le ti bi pozimi pomrznili in prihodnje leto drevo ne bo odgnalo. Pri sadiki nikoli ne krajšamo korenin, temveč po potrebi skopljemo večjo sadilno jamo. Korenine režemo in skrajšamo le v primeru, če so polomljene.

Škodljivci


Največjo nevarnost pri mladem drevju predstavlja voluhar, zato pri sajenju vedno uporabimo mrežo proti voluharju, ki mora zajeti vse korenine. V večini primerov je najbolje uporabiti kar mrežo »na meter«, ki jo lahko oblikujemo po svoje in res zaščitimo ves koreninski sistem. Če je pri vas velika pojavnost voluharja, je dobro mrežo zapogniti še na površju sadilne jame do debla drevesa, vsaj za prvi dve leti. Ne pozabimo, da voluharja npr. odganjajo narcise in cesarski tulipan. In ker smo že izkopali jamo, je čebulice res enostavno posaditi.

Veliki in mali zimski pedic, zemljemerka, krvava uš, nekateri zalubnikiin tudi lešnikar so pogosti škodljivci, ki jeseni ležejo jajčeca v krošnjo dreves in spomladi začnejo povzročati težave. Zato jeseni pri sajenju na deblo namestimo Bio Plantella Lepljivi trak, na katerega ujamemo škodljivce. Ne pozabimo traka namestiti tudi na oporni kol, saj tudi po njem lahko škodljivci dosežejo krošnjo.

Divjad in zajci povzročijo hitro veliko škode ne le na mladem drevju, temveč tudi že na odraslih rastlinah. Proti zajcem okoli debla namestimo kovinsko mrežo ali naredimo zaščito iz lesenih deščic. Proti divjadi pa lahko namažemo konice vej s posebnim pripravkom, ki ga dobimo pri lovcih.

Sadilna jama

Pri sajenju drevja iz lonca ali z golimi koreninami je treba koreninam nameniti dovolj prostora, da se lepo razrastejo. Jamo vedno izkopljemo v suhem vremenu, da se grude lepo drobijo in se ne zlepljajo. Če je iz lonca, naj bo širina 3 x premer lonca in globina za lonec in še malo. Pri golih koreninah pa tako, da vse lepo pridejo v jamo. Načeloma naj bo jama široka vsaj 50 cm in globoka 40 cm.

Če imamo težka, glinena in zbita tla, izkopano zemljo zmešamo s Plantella Vrtno zemljo, da je ta dobro razrahljana in imajo korenine dovolj možnosti za rast. Nato namestimo mrežo proti voluharju in na dno jame dodamo 0,5 kg Plantella Specialnega sadjarskega gnojila, ki vsebuje veliko fosforja in kalija, da bosta na voljo drevesu še mnoga prihodnja leta. Čezenj natresemo plast zemlje, da se korenine ne dotikajo gnojila.

Sadiko namestimo v sadilno jamo ob oporni kol in jo zasipamo z zemljo. Pazimo, da je cepljeno mesto 5-10 cm nad zemljo. Med zemljo primešamo organsko gnojilo Plantella Organik in temeljito zasujemo drevo. Pri izrazito peščenih tleh dodamo gnojilo samo na dno sadilne jame. Ne dodajamo ga pri zasipavanju, ker se hitro spere in lahko požge drobne koreničice. V takih tleh počakamo z gnojenjem do pomladi. Zemljo okoli korenin vedno dobro potlačimo, da ne pride do zračnih žepov. Tam bi lahko zastajala voda, ki bi povzročila gnitje korenin.Vanes Husić, univ. dipl. inž. agr.

Klub Gaia


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave
Setveni koledar

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Jesensko sajenje česna
V trgovskih centrih slovenski česen najpogosteje nadomešča kitajski, ki je navadno večji in cenejši ...
petek, 17.11.2017
 
  Sobne rastline v pozni jeseni
Ko začenjamo z ogrevanjem stanovanj, moramo sobne rastline združiti v skupine, da jim zagotovimo več vlage.
torek, 31.10.2017
 
  Kako pravilno skladiščiti krompir
Da bi čim bolje ohranili zunanjo in notranjo kakovost krompirja, moramo poznati osnove pravilnega skladiščenja.
nedelja, 22.10.2017
 
  Dodajmo jesenski trati hranila
Trata potrebuje veliko pozornosti in redne oskrbe.
petek, 13.10.2017
 
 
 
 


 
Save Save