pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Repa, koleraba in redkev
sreda, 22.11.2017
         

Te »stare« korenovke, kot so: repa, korenje, črna redkev in koleraba, vedno bolj pridobivajo na veljavi in spoštovanju. Še ne dolgo nazaj smo jih neupravičeno zapostavljali, a enostavna pridelava in skladiščenje ter obilica zdravju dobrodošlih snovi, jih pozimi postavlja med izbrana živila.

Korenovke se predstavijo

Tako v to skupino »starih« vrst korenovk sodijo: repa ali strniščna repa, rumena koleraba ali kavla, krmno (rumeno) korenje, črna redkev in še katero.

Koren se oblikuje pod ali še delno izven tal. Pridelek korena lahko z enostavnim skladiščenjem shranjujemo v kletnih, temnih in hladnih prostorih. Zato se z njimi oskrbujemo preko celotne zime, vse do prave pomladi, ko nam na primer že lahko uspe pridelati prve mlade korenčke. Večino omenjenih korenovk sejemo v drugem delu rastne sezone, po spravilu zgodnje spomladanskih zelenjadnic – nizkega fižola, solat, graha, zgodnjega krompirja, ali po pridelavi ozimnih – krušnih žit (pšenice, ječmena, pire ali rži). Ker jih sejemo ali sadimo, ko se dan krajša, od začetka julija in vse do konca avgusta, svoj pridelek dajejo od sredine jeseni vse do začetka zime in zmrzovanja tal, jih je dobro shraniti za dolge zimske dni.

Klet ali zasipnica?

Vseeno, kje jim najdemo skladiščni prostor, samo da jih hranimo v ustrezno vlažnih (90 do 95% relativne zračne vlage), ohlajenih (temperatura do 5°C) in temnih prostorih. Najbolje je v priročnih zasipnicah, ko zakopljemo korene v vlažen pesek ali mivko ali v navlaženo žaganje iz listavcev. Žaganje iglavcev je manj primerno zaradi smol in vonja, ki se ga v takšen medij shranjeni koreni navežejo in so moteči. V celotnem zimskem času skrbimo za minimalno navlaženost materiala in reden odvzem korenov po vrstnem redu, kjer najprej odvzemamo slabše skladiščene korene ter tako preprečujemo gnitje korenov.

Setev ali sadike

Vse omenjene posevke korenovk, razen korenja, lahko zasnujemo z direktno setvijo na grede v vrste ali si vzgojimo sadike s koreninsko grudo. Te potem presajamo v navlažena in dobro pripravljena tla, potem ko smo predhodni posevek v sredini poletja pospravili. S pomočjo sadik se v času zasnove posevkov korenov idealno izognemo (pre)suhim tlom in slabšim   pogojem strniščne pridelave (npr. suho in vroče).

Ali ste vedeli?

Da s sadikami pridemo do pridelkov korenov lažje in hitreje kot s setvijo.

Repa ali strniščna repa

Je v glavnem namenjena za pridelavo na strniščih po spravilu spomladanskih posevkov, ko jo posejemo ali celo presajamo vzgojene sadike s koreninsko grudo za namene priprave kisle repe. V Sloveniji pridelujemo tradicionalno sorto repe – 'kranjska okrogla' in avtohtono, 'kranjsko podolgovato'  repo. A primerna in zelo okusna je v prehrani tudi kot sveža repa, ko jo lahko pripravljamo naribano v solatah ali pripravimo okusno juho s krompirjem ali korenjem.
 
Krmno korenje

Pogosto se v ta namen pridelujejo rumene sorte korenja. A tudi oranžne sorte so zelo primerne za namen poznega spravila. Ime »krmno« korenje izvira iz preteklosti, ko se je veliko tako pozno pospravljenega korenja namenjalo za krmljenje domačih živali. A sčasoma smo začeli ceniti tudi okusnost npr. avtohtone sorte 'ljubljanskega rumenega korenja', brez katerega  mnoge gospodinje ne znajo skuhati okusne, domače goveje juhe.

Koleraba

Poznana tudi kot rumena koleraba ali nadzemna koleraba ali ponekod imenovana kot kavla. Ni zanemarljiva njena okusnost in sposobnost dobrega skladiščenja, če nam pred spravilom iz gred v vrtu koren ne pozebe, jo bomo v opisanih skladiščnih pogojih dolgo in dobro hranili. Okus kremne juhe iz kolerabe je nepozaben, hranljiv in cenjen zaradi očiščevalnih vplivov ob prehranjevanju z njo.

Črna redkev

Kraljica zimskih korenovk, znana po svojem pikantnem in ostrejšem okusu, belem mesu in črni zunanjosti, po kateri je dobila ime. Zunaj črna, znotraj bela, pekoča in v kombinaciji s fižolom v zrnju pogosta zimska jed, kot tudi izdolben koren, napolnjen z medom, ki preko noči daje zdravilen napitek, ki ga uživamo v času prehladov in zimskega kašlja.

Nepogrešljive korenovke preteklosti so že in še bodo našle mesto na gredah vrtov, saj so v glavnem nezahtevne za pridelavo, zapolnijo drugi del rastne sezone in nam dajejo pridelek, ki ga čez zimo primerno skladiščenega lahko potem uživamo vse do zgodnje pomladi  in z njim krepimo zdravje našega organizma.

Črna redkev v zasipnici v vlažni mivki.

Kranjska podolgovata repa.

Črna redkev - pridelava iz vzgojenih sadik s koreninsko grudo.

Rumena koleraba ali kavla.

Vrste na gredi posejane rumene kolerabe levo, na gredi ob poti črna redkev iz sadik v desno.

Črno redkev lahko pridelamo tudi kot posodovko.


Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave
Setveni koledar

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Klub Gaia: Strokovnjak svetuje
Strokovnjaki Kluba Gaia odgovarjajo na vprašanja.
ponedeljek, 22.5.2017
 
  Pripravimo vrtnice na zimo
Konec jeseni, ko nas že kdaj preseneti slana - je pravi čas za jesensko rez vrtnic.
četrtek, 19.10.2017
 
  Dodajmo jesenski trati hranila
Trata potrebuje veliko pozornosti in redne oskrbe.
petek, 13.10.2017
 
  Jesenska setev solate
Zelenjavni vrt nam lahko še vedno nudi svež pridelek in tudi kopico težav: glivična obolenja, pepelasta plesen...
petek, 6.10.2017
 
 
 
 


 
Save Save