pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Rastline zalivajte v poznih večernih urah
petek, 14.7.2017
         

Glede na to, da so v zadnjih letih pogosta sušna obdobja, morajo vrtičkarji poskrbeti tudi za namakanje rastlin. Nekateri z zalivalkami, drugi imajo namakalne sisteme.

Pri zalivanju rastlin morate biti pozorni, da ne zmočite listov, saj je tako tudi obolenj manj. Za bujnejšo rast rastlin in plodov pa rastline zalivajte z doma narejenimi pripravki iz kopriv in gabeza.

Namakalni sistem na vrtu

V trgovskih centrih si lahko priskrbite različna namakalne sisteme, ki temeljijo na zalivalcih ali kapljičnih ceveh. Na podlagi časomera je po ceveh spuščena voda, zato ima rastlina dovolj časa, da vodo vsrka, je pojasnila dr. Sabina Šegula z Biotehniškega centra Naklo.

Kapljice namreč pronicajo ob koreninski grudi in vlažen substrat je nekaj najboljšega za rastlino. Investicija v namakalni sistem je seveda odvisna od velikosti vrta. Kapljične cevi lahko uporabite na okrasnih gredah in v zelenjavnem vrtu. Dobro je, da so cevi pod zastirko, saj voda ne izhlapeva tako hitro. Prednost tovrstnega namakanja je tudi ta, da ne močite listov rastlin. Če so ti suhi, je tudi glivičnih obolenj manj. Predvsem paradižniki so še posebej občutljivi, zato Šegulova svetuje, da ob njih vkopljete narobe obrnjene plastenke z odrezanim dnom, in z njihovo pomočjo rastlinam dovajate vodo neposredno h koreninam.

Zalivajte pozno zvečer

  

Izredno pomemben je čas zalivanja. Če zalivate ob petih ali šestih zjutraj je sonce po deveti uri že zelo visoko in voda hitro izhlapeva. Najboljši čas za zalivanje je ob poznih večernih urah, ko se rastlina že delno ohladi. Rastline dobro zalijete, saj imajo celo noč čas, da vodo počasi absorbirajo. Vrt gnojite z domačimi pripravki iz gabeza in koprive Najbolj znana za pripravo domačih gnojil je kopriva, ki ima veliko dušika, kar je dobro za zagon rasti in rastline, ki tvorijo liste, na prime zeljnate glave, brokoli, solate idr.

Gabez vsebuje veliko fosforja in kalija, ki sta nujna za dobro cvetenje in nastanek ter kvaliteto plodov, zato agronomka Jerneja Jošar svetuje, da naredite pripravek iz gabeza. Pripravek lahko pripravite tudi iz plevela, saj vsaka od teh rastlin vsebuje veliko mikro in makro elementov, ki jih zelenjadnice potrebujejo. "Naredite ga iz približno enega kilograma zeli, ki jo narežete na čim manjše koščke in zalijete z vodo. Najboljše z deževnico. Posoda naj bo lesena, steklena ali plastična. To postavite v senco in pokrijte, še posebej, če so napovedane padavine, in vsak dan malo premešajte. Ko se pripravek neha peniti, je pripravljen za uporabo in ga lahko precedite. Razredčite ga v razmerju 1:10 in zgodaj zjutraj ali pozno zvečer zalivate ob rastlinah in ne po njih," je svetovala Jošarjeva.

Pletje

Okopavanje je izredno pomembno zaradi odstranjevanja plevela in rahljanja zgornje plasti zemlje, saj s tem preprečite kapilarni dvig vode in zmanjšate izhlapevanje. Malo plevela pa deluje tudi kot zastirka, pozorni pa bodite tudi na morebitne škodljivce. Oddajo je pripravil Miha Švalj. 

RTV SLO


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Katera zelenjava se vzpenja?
Pri pestri izbiri zelenjadnic, ki jih želimo vzgajati v vrtu, nam lahko prav kmalu začne primanjkovati prostora.
ponedeljek, 30.3.2015
 
  Skrb za balkonske lepotice
Nežni cvetovi fuksij zapeljujejo naše poglede čez vse poletje in še daleč  v jesen. Kako pravilno skrbimo zanje?
petek, 24.7.2015
 
  Bodeče zelenjavne hruške
Čajota je bogata z aminokislinami in vitaminom C.
petek, 16.9.2016
 
  Jesensko sajenje čebulic
Velja pravilo, da mora biti sadilna jamica dva do trikrat globlja, kot je višina čebulice, ki jo sadimo. Več...
petek, 25.9.2015
 
  Okrasni vrt - prava mikroklima

Kako narediti zavetje, da  bo mikroklima čimbolj ustrezna, rastline pa zaščitene pred različnimi naravnimi dejavniki?


četrtek, 22.9.2016
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kam se poleti odpravite na oddih?
  Na slovensko obalo
  Na Hrvaško
  V toplice
  V hribe
  Obiščem tujo državo
   
Št. glasov 109