pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Preprosto se znebite trdovratnega plevela
sreda, 7.6.2017
         

Kisli dnevi so kot kaže za nami, zadostna količina vlage in višje temperature pa bodo naše vrtnine končno spodbudile k rasti. S tem pa žal tudi trdovratni plevel, ki lahko hitro zaduši oziroma omeji razvoj vrtnih posevkov. Preverite torej, kako se ga učinkovito znebiti brez uporabe škodljivih kemikalij.

Toplejše vreme in zadostna količina vlage ustvarjata idealne pogoje za rast vrtnin, žal pa tudi plevela okrog njih. Tega je pomembno pravočasno in sproti odstranjevati, saj lahko sicer zaduši posevke oziroma poskrbi, da močno zaostajajo v rasti ter razvoju. V specializiranih trgovinah je na voljo veliko najrazličnejših škropiv proti plevelu, a na vrtu se večina želi kemikalijam izogniti, saj navsezadnje tam raste zelenjava, ki bo pozneje del naše prehrane.

  

Ena izmed možnosti naravnega odpravljanja plevela na vrtu je vsekakor uporaba dobre stare motike in vrtnarskega noža. Ta opcija je vsekakor najbolj učinkovita, a si je zanjo treba vzeti precej časa, poleg tega pa s seboj prinaša tudi bolečine v križu ter nogah. Zato se nekateri zatiranja trdovratnega in vsiljivega plevela lotijo z nekaterimi naravnimi, okolju prijaznimi načini in pripravki.

Zastirka


Zastirka, predvsem ogranska, kot je na primer finančno ugodno lubje, je zelo učinkovita v boju proti plevelu, ima pa tudi številne druge pozitivne vplive na vrtnine. Zadržuje vlago v zemlji, zato posevkov ni treba tako pogosto zalivati, obenem pa tako zemljo kot rastline ščiti pred temperaturnimi nihanji, kar je ob letošnjih spomladanskih vdorih hladnega zraka še posebej pomembno. Lubje sčasoma sicer razpade in ga je treba nadomestiti z novim, a staro služi kot odlično organsko gnojilo in oplemeniti vrtno zemljo.

Zaščitna folija

Nekateri se na zelenjavnem vrtu pred plevelom poskušajo zaščiti tudi z zaščitno folijo, ki je učinkovita predvsem pri preprečevanju kalitve enoletnih plevelov, saj onemogoča dostop svetlobe. Trdovratne plevele pa moramo še vedno odstranjevati ročno.

Vrela voda

Voda je vir življenja, a če jo zavremo, je lahko tudi vir uničenja trdovratnega plevela. Vse, kar morate narediti, je samo zavreti navadno vodo in jo politi po plevelu. Gre za težaven, a poleg motike gotovo ekološko najbolj neoporečen način odstranjevanja trdovratnih rastlin. A pozor, vrela voda lahko uničiti tudi posevke, ki rastejo v bližini in imajo korenine razraščene pod plevelom, zato velja pri uporabi tega sredstva biti še posebej previden. Če želite paziti na porabo vode, lahko po plevelu polijete tudi vodo, v kateri ste kuhali krompir ali kakšno drugo zelenjavo.

Sol


Pri izkoreninjanju plevela vam bo poleg vrele vode v veliko pomoč tudi kuhinjska sol. Zavrite raztopino ene skodelice soli v dveh skodelicah vode in z vročim pripravkom polijte plevele. Najbolje je, da se tega lotite tik pred dežjem, ki bo sol spral globoko v razpoke, vse do korenin.

Jedilna soda in kis

Jedilna soda in kis sta sicer bolj namenjena uničevanju plevela med razpokami tlakovanih poti, a ju lahko uporabite tudi na vrtu, vsekakor je potrebna previdnost. Jedilna soda tla naredi bolj bazična in s tem manj vabljiva za regrat, trave in druge vrste plevela, nerazredčen vinski ali jabolčni kis pa lahko škropite po plevelu, dokler se ta ne posuši.


Vir: dominvrt.si


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Zatiralec plevela, ki je verjetno rakotvoren, bo še vsaj 7 let v uporabi
Glifosat v ZDA tržijo skupaj z gensko spremenjenimi semeni koruze in soje.
sreda, 20.4.2016
 
  Tlakovci, kakšne izbrati, nasveti proti plevelu
Kako poteka sam postopek tlakovanja, kakšne možnosti ...?
torek, 30.6.2015
 
  Kako odstranimo plevel s trave?
Zelenica okoli hiše je lahko kmalu iz travnih bilk sestavljena iz neuglednih plevelov, ki kmalu zatrejo rast trave.
ponedeljek, 9.6.2014
 
  Upočasni plevel in obdrži vlago
Vrtna tla, ki jih zastremo z zastirko, bolj počasi izgubljajo vlago in se tudi počasneje obrasejo s plevelom.
petek, 29.4.2011
 
  Soda bikarbona
Snov, podobno sodi bikarboni, so za čiščenje in umivanje uporabljali Egipčani, o sodi bikarboni in uporabnosti ...
sobota, 17.6.2017
 
 
 
 


 
Save Save