pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  KULTURNI DOGODKI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
Popoln okras vsakega doma
četrtek, 1.6.2017
         

Poznate netreske? So zelo zdravilni, nezahtevni za vzgojo in odličen dekor v vsakem stanovanju in na vrtu. Zasadite jih lahko na več načinov in s pomočjo okrasnih loncev, tudi razbitih, ter drugih dekorativnih elementov naredite prave umetnine.

Netreski, ušesniki, možeki, možici in ’čuvari kuče’ …  Mi jih poznamo predvsem kot netreske, vsa ta imena pa niso kar tako, saj nam nekaj povedo. Pazijo torej hišo pred grmenjem in strelami ter uroki, kot pravi stara antična legenda. Karel Veliki je v to prav gotovo verjel, saj je izdal celo urok, da morajo ljudje na strehe hiš saditi netreske. Imeni uhljek in ušesnik nam povesta, da rastlina po ljudski medicini pomaga pri bolečinah v ušesih.

Sicer pa so netreski skromne trajne rastline, ki odlično prenašajo zimo. Prenesejo celo do –25 stopinj Celzija. So pritlične rastline, imajo mesnate liste, ki so združeni v rozete. V poletnem času netreski zacvetijo, poženejo torej cvetno steblo z zvezdastimi rožnatimi cvetovi, ki jih čmrlji obožujejo. Pozneje, ko cvet odmre, odmre tudi stara rozeta. Po tem mlade rozete nadaljujejo rast, in tako se rozeta ohranja.

Vzgoja netreska je čisto enostavna in lahko jo zaupate celo otrokom. Rastline glede tal niso občutljive, gnojenja ne potrebujejo. Razmnožujejo se s plazečimi stebelci, ki jih imenujemo tudi pritlike, okoli potem tvorijo matične rozete nove skupinice. Nikar jih ne sadite ob polni luni, saj se takrat slabo ukoreninijo ali se sploh ne, pravijo. Vsekakor je dobro vedeti, da raje rastejo na soncu. Sicer vam bodo uspevale tudi v senci, a bodo manj izrazitejših barv in bodo rasle počasneje.

Pri netreskih je obarvanost listov, velikost rozete, dlakavost rozet in število pritlik odvisno od sorte, letnega časa, količine padavin, prsti in osončenosti.

Zdravilnost in uporaba netreskov

Kot rečeno, netreski uživajo ugled zdravilnih rastlin že od antičnih časov. Pri nas je najbolj znano, da netresk lajša bolečine v ušesu, sicer pa je sok odlična pomoč pri pikih žuželk, celi rane in blaži opekline, odpravlja kurja očesa in sončne pege. Pravzaprav ima netresk podobne zdravilne lastnosti kot aloe vera, le da so zdravilne učinkovine malce manj močne. Sicer si lahko iz njega pripravite sok, ga pomešate z medom in s tem sirupom naredite kuro, ki jo uživate spomladi, jeseni ali pa pozimi, da si boste okrepili organizem.

Zasaditev

Netreski rastejo prosto v naravi v kakšnih skalnih razpokah, vendar so zaščitene rastline, zato jih ne trgajte. Nekoč so rasli po strehah hiš, v kakšnih razpokah, danes pa jih sadimo ob robove gredic, lahko tudi v različne posode, korita, lahko jih damo na grobove ali v skalnjake. Kupite lahko veliko različnih primerkov, obstaja namreč več kot 70 različnih sort, pozneje pa si jih lahko kar sami razmnožite. Zasadite jih lahko na več načinov, in s pomočjo okrasnih loncev, tudi razbitih, in drugih dekorativnih elementov je mogoče narediti prave umetnine. Nekaj idej najdete v nadaljevanju ...Vir: dominvrt.si

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Ohrovt - nasveti strokovnjaka za gojenje
Kaj morate vedeti, če želite, da bo ohrovt dobro uspeval?
sreda, 15.4.2015
 
  Nabiranje in čiščenje špargljev
Vsebuje veliko telesu koristnih snovi in vlaknin ter malo natrija, maščob in kalorij, zaradi česar je ...
petek, 22.4.2016
 
  Trendovske zasaditve balkonov
Letošnje leto “moda” balkonskega cvetja narekuje kombinacije ton v tonu. Pri tem gre za družbo rastlin, ki...
nedelja, 12.3.2017
 
  Porova zavrtalka napada čebulnice
V teh dneh je nevarna porova zavrtalka, kako jo prepoznati in kako ukrepati, da pridelek pora ne bo uničen?
sreda, 24.8.2011
 
  Rastlinstvo ob stezah graničarjev
Kaki na drevesih žari. Na nekaterih drevesih ni več listja, samo zreli oranžnordeči sadeži. Pravijo, da so to zlata ...
četrtek, 21.11.2013
 
 
 
 
Save Save
Anketa
Za prvomajske praznike načrtujem:
  izlet na morje
  izlet v hribe
  potovanje
  obisk toplic
  nimam planov
  drugo
   
Št. glasov 13