pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Nasveti za veseli december
četrtek, 14.12.2017
         

Decembra v naše domove drug za drugim prihajajo trije decembrski dobri možje, ki razveseljujejo nas in naše otroke. Veselo in sproščeno praznično razpoloženje pa doma pričaramo tudi tako, da hišo polepšamo z rastlinami in naravnimi okraski.

Nekatere zelene lepotice ne počivajo niti v hladnih zimskih dneh. Kar nekaj med njimi jih je še posebej bleščavih, zato si z njihovo pomočjo lahko ustvarimo prelepe praznične okraske in prave cvetlične kreacije. Potrebujemo le malo volje, kanček ročne spretnosti in nekaj občutka za estetiko.

Recepti, nasveti za božič in novo leto

Čudovite božične zvezde
Rdeča in zelena sta značilni božični barvi, saj se povezujeta z naravo in življenjem. Zelena je barva prvobitnih voda, upanja, prebujanja življenja, rdeča pa predstavlja življenje, sonce, ogenj, strast, čustva, povezana pa je tudi z rojstvom. Tudi božična zvezda je največkrat takšnih barv. Prihaja iz Mehike in v svojem naravnem okolju, na vlažnih in senčnih mestih, doseže tudi višino pet do šest metrov.

Božične zvezde, ki nam delajo veselje v prazničnih dneh danes, pa so vzgojili vrtnarji. Na voljo so v različnih barvah ovršnih listov, od rdečih, svetlo rumenih, kremnih do različnih odtenkov roza. Božična zvezda ostane lepa še veliko dlje kot mesec dni, če jo le pravilno negujemo: tu in tam ji moramo dodati malo mlačne vode in gnojilo za cvetoče rastline v obliki šumečih tablet, ki omogoča zelo natančno odmerjanje hranil. Ne smemo je zalivati preveč, sicer bo odvrgla liste. Najbolj ji ugaja temperatura med osemnajst in enaindvajset stopinj Celzija in ozračje, ki ni presuho.            

  

Tradicionalno drevesce ni nujno le praznični okras!
Navada, da za božič prinesemo v hišo zimzeleno drevesce in ga okrasimo z okraski, izvira iz nemško-francoske Alzacije, kjer so božično smrečico poznali že v 17. stoletju.

V bolje založenih vrtnih centrih so na voljo različni iglavci in zimzelene rastline, ki jih lahko uporabimo kot osnovo za pripravo božičnega drevesca. Poleg navadne smreke za to lahko uporabimo še naslednje iglavce in zimzelene rastline: kavkaško, korejsko ali koloradsko jelko, srebrno smreko, omoriko in bodiko.

Božično drevo pa naj nam ne služi le kot praznični okras! V notranjih prostorih naj bo čim krajši čas, da ga bomo lahko naknadno uspešno umestili v okrasni del vrta ali vrnili v naravo. Posežemo lahko tudi po rastlinah s koreninsko grudo in loncem ali sekanih sadikah.

Kako pri nakupu novoletna jelke ugotovimo, da je ta dobra? Tukaj.

Ko skrbimo za druge okrasne rastline, ki nam polepšajo dom, preverimo tudi, ali ima božično drevo dovolj vlage. Tako preprečimo predčasno odpadanje iglic. Po praznikih drevo z loncem vred zakopljemo v zemljo in ga v primeru suhe zime občasno zalijemo, da se ne izsuši. Presajamo pa ga spomladi.

Kako pripravimo adventni venec
Kot božični okras na zunanja vrata radi obesimo božični venec z različnimi dekoracijami in rdečim trakom. Zakaj pa ne bi tokrat kar sami spletli lepega zelenega venca in ga postavili v kuhinjo, sobo ali jedilnico?

Pušpan je lep zimzelen grm, ki dobro prenaša rez, če mu omogočimo prosto, naravno rast, pa se razvije v velik okroglast grm. Njegove vejice so za vence zelo primerne: lahko jih oblikujemo, pa še obstojne so. Lep primer adventnega venca je kombinacija pušpana in kitajskega brina, ki ga vpletemo na naravni obod.

Že dovršene adventne vence iz suhega vejevja, srebrne smreke, paciprese in brina nam ponujajo tudi vrtni centri in cvetličarne. Da bodo bolj opazni in bleščavi, jim dodamo različne naravne okraske: storže smreke ali jelke, lubje hrasta, breze ali smreke, vejice oziroma plodove ognjenega trna, žir in različna naravna vlakna. Za popolnost dodamo še štiri sveče, ki  simbolizirajo adventni čas.


Recepti, nasveti za božič in novo leto

Davor Špehar, strokovnjak Kluba Gaia


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.

Do več praktičnih nasvetov: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Preprosti recepti slovenskih kuharskih zvezd - ˝Najboljše z vrha˝
Za otroke in odrasle z najpogostejšimi kroničnimi boleznimi ter vse, ki prisegajo na kakovostne obroke.
petek, 3.11.2017
 
  Oskrba božične zvezde
Ker je rastlina zelo občutljiva na temperaturne spremembe pa se je drži predsodek o težkem gojenju ...
ponedeljek, 14.12.2015
 
  Najboljši čokoladni piškoti na svetu
Tile čokoladni piškoti so tako rahli in božansko polnega okusa, da jih ne boste mogli nehati jesti!
nedelja, 27.12.2015
 
  Recepti, nasveti za božič in novo leto
Arhivi trendov, nasvetov, receptov in namigov za božično-novoletne praznike.
sreda, 2.12.2015
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51