pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Okrasne rastline za bivalne prostore in pisarne
petek, 22.12.2017
         

Sostanovalke, ki dvignejo razpoloženje

Okrasne sobne rastline so v tem letnem času, ko se veliko zadržujemo v zaprtih prostorih, še kako dobrodošle. Verjetno ste že brali o znanstveno dokazanih pozitivnih učinkih sobnih rastlin na zdravje ljudi. Nekatere lončnice pri procesu fotosinteze vežejo strupene snovi iz zraka.

V bivalnih prostorih je mnogo umetnih snovi, ki sproščajo strupene pline, zaradi katerih je naše počutje slabo in posledično pade imunski sistem, kar vodi v pogosta prehladna in druga obolenja.

Čistilci zraka
Za pozitivne učinke rastlin na naše počutje, mora biti v prostoru kar nekaj rastlin, zlasti velikih, takšnih, ki imajo veliko listno površino. Rastline morajo biti v dobri kondiciji, zdrave in močne, kajti le takšne lahko opravljajo svojo funkcijo čistilcev zraka. Poleg teh pomembnih pozitivnih učinkov pa je pomembno tudi naše počutje ob pogledu na rastline. Razveseljujejo nas le zdrave lončnice.

Torej … Kaj narediti, da bodo rastline dobro uspevale? Najprej se moramo zavedati, da rastline niso predmeti, ki jih postavimo v prostor, ampak so žive in kot vsa živa bitja, se morajo tudi one prehranjevati. Glavni vir je svetloba, na katero najpogosteje pozabljamo. Ne gre le za to, da so rastline dovolj blizu okna ali celo na okenski polici, ampak tudi za to, koliko dolg je dan. V teh mesecih, ki so pred nami, je dan prekratek, zato rastline skoraj ne rastejo ali pa zelo malo.

1. Če je okno na severni strani, je to primerno le za rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe. Takšna je zamija (Zamioculcas), ki lahko krasi celo kakšno polico omare v notranjosti prostora, saj je res hvaležna rastlina, ker so njene potrebe po svetlobi minimalne.

2. Z razliko od palme areka (Areca) potrebuje izredno veliko svetlobe. Vsako leto jo je potrebno presaditi, ker številni novi listi, ki jih naredi, porabijo vsa hranila, ki so dodana na zalogo. Lonca, v katerega je posajena, ne menjamo za večjega, zato koreninsko grudo prirežemo z ostrim nožem. Pravzaprav jo proporcionalno zmanjšamo, nič ne razdiramo, le obrežemo. Na dnu lonca dodamo nov in svež substrat in založno mineralno gnojilo za zelene sobne rastline. Ob stenah dodamo še substrat in tako je rastlina zopet pripravljena na uspešno rast.

  

3. Spatifil (Spathiphyllum) je prav tako velika lončnica, ki v dobrih pogojih bujno raste. Dela velike zelene liste in zacveti z značilnimi belimi cvetovi. Je ena izmed najboljših lončnic za čiščenje zraka v zaprtem prostoru, zato skoraj ne sme manjkati. Poleg tega je ta lončnica zelo enostavna za vzgojo. Rada ima veliko vode in z razliko od večine drugih rastlin, ji ne škodi, če v okrasnem lončku voda stoji. Svetlobo ima rada in se obrača proti njej. Zelo dobro prenese presajanje, in sicer na enak način kot areka z dodajanjem tekočega gnojila na osnovi morskih alg in vitaminov Plantella List.

  

4. Dober čistilec zraka je tudi manj znana lončnica flebodij (Phlebodium), ki je značilno sive barve. Na prvi pogled se zdi, da je zahtevna in krhka lončnica, a v resnici je zelo prilagodljiva in dobro prenaša zanemarjanje, nezalivanje, celo precej temne prostore. Vsaka rastlina bo bolje uspevala, če bo imela dobre pogoje rasti, a nekatere dobro životarijo tudi v slabih pogojih. To je čudovita, skoraj nenavadna lončnica, ki se rahlo poveša. Listi so na pecljih in razvejani. Njena elegantna rast in prav posebna barva, ki med lončnicami ni pogosta, naredi posebne efekte, zlasti za sodobno urejene prostore, kamor sodijo hladni barvni odtenki in bela barva. Za takšno rastlino je okrasni lonec zelo pomemben, saj iz običajne lončnice naredi prav posebno rastlino. Najprej mora biti dovolj velik, da se lonček, v katerem rastlina raste, ne prilega popolnoma, ampak ima nekaj prostora. Vsaj za en prst. Rastlina ne sme skoraj nikoli stati v vodi, zato je dobro, da je nekoliko dvignjena v okrasnem lončku.

5. Fikus benjamin je ena izmed klasičnih lončnic, ki je na voljo v najrazličnejših velikostih, zelenih ali pisanih listih. Včasih na deblu, drugič v grmu, kot nekakšno mini sobno drevesce. Ko se enkrat udomači, je precej neobčutljiv in dobro uspeva. Potrebuje pa seveda osnovne pogoje, med katere prav gotovo sodi zadostna količina svetlobe. Na prvi pogled ne opazimo, da ima pomanjkanje svetlobe, le novih listov ne dela, odpadajo stari in ta proces se dogaja počasi, ne čez noč, zato je dobro poskrbeti za zadostno količino svetlobe. Čez noč pa odvrže liste, če ga ujame prepih ali zelo hladen zrak.
Rastline niso tako zahtevne, če vzamemo v zakup, da poskrbijo za naše zdravje in dobro počutje.


Drobnolistni Fikus benjamin je občutljiv na prepih, zato se v hladnih dneh izogibamo zračenju v njegovi bližini. Lahko odvrže celo vse liste. Poleg so še: čudežnica, flamingovec in ehmeja.


Dracena lirasti fikus filodendron.

Ste vedeli?

  •   
    Barva okrasnega lončka naj se poda okolju, v katerem stoji in rastlini, kot smo povedali pri Phlebodiumu. V primeru orhideje (Phalaenopsis) pa tudi barvi cvetov. Pogosto delamo napako, ko cvetočo lončnico ali šopek cvetja postavimo poleg sadja. Idila na domači mizi, a žal pogubna za cvetje, ki zaradi zrelega sadja, ki oddaja plin etilen, propade mnogo hitreje, kot bi bilo potrebno. Torej cvetje in zoreče sadje ne postavimo skupaj, najbolje, da nista niti v istem prostoru.
  • Sobne rastline so pogosto prašne, zato je priporočljivo, da jih postavimo na dež, kadar je dovolj topel. Nekaj ur naliva in njihovo počutje bo odlično, saj prah zapira listne reže in funkcija dihanja je s tem otežena. Če jih ne moremo izpostaviti dežju, potem jih stuširajmo s tekočo mlačno vodo. Za trajno čiste in bleščeče liste rastlin uporabimo Balzam za liste.


Strokovnjaki agronomi Kluba Gaia

Klub Gaia


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave
Setveni koledar

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Klub in revija Gaia
Klub in revija Gaia nudi svetovalne vsebine z vseh področij rastlinja in dela v vrtu, pa tudi nasvete za zdravo življenje.
torek, 1.3.2016
 
  Klub Gaia: Strokovnjak svetuje
Strokovnjaki Kluba Gaia odgovarjajo na vprašanja.
ponedeljek, 22.5.2017
 
  Sajenje sadnega drevja in težave
Jesen je čas za sajenje sadnega drevja.
petek, 24.11.2017
 
  Jesensko sajenje česna
V trgovskih centrih slovenski česen najpogosteje nadomešča kitajski, ki je navadno večji in cenejši ...
petek, 17.11.2017
 
 
 
 


 
Save Save
Anketa
Kaj naredite z ostanki hrane?
  Zavržem jih.
  Pojem jih kasneje.
  Iz njih pripravim novo jed.
  Obroke načrtujem tako, da hrana ne ostaja.
  Z njimi nahranim živali.
   
Št. glasov 51