pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Lahko jih uživate brez slabe vesti
sobota, 31.3.2018
         

Ste vedeli, da so med nekaterimi vrtnimi in travniškimi cvetlicami tudi takšne, ki so užitne in ki jih lahko brez težav uporabimo v kuhinji ali za dekoracijo jedi? Poglejte, katere to so in jih poizkusite tudi pri vas doma.

  

Da je sajenje in izkoriščanje okrasnih rastlin, ki so hkrati tudi užitne, ali pa uživanje užitnih „plevelov“, prebrisana odločitev, najbrž ni treba posebej poudarjati; le kdo bi se branil ubiti dve muhi na en mah? Še posebej pametno je gojenje takih rastlin, če imate majhne otroke. Tako vas nikoli ne bo skrbelo, da bi vaš malček ob igri na vrtu zaužil kaj strupenega.

Pa poglejmo, katere so najpogosteje prezrte užitne rastline v naših vrtovih:

Kapucinke: Kapucinke so ena izmed bolj priljubljenih okrasnih, pa tudi užitnih rastlin (na žalost slednje velja tudi za gosenice). Užitni so prav vsi deli rastline. Zeleni listi in cvetovi imajo nežen, a prepoznaven okus po popru in so dobrodošel dodatek skoraj vsaki solati.

Liste je najbolje obirati in uživati, ko so še majhni in mladi. Kapucinko lahko skupaj z začimbami vzgajate tudi na oknu ali jo zasadite v visečo košaro. Pa še dobra novica: za sejanje direktno na vrt ali v lonček letos še ni prepozno!

Marjetice: Cvetovi oziroma cvetni lističi so užitni in bodo čudovit okras solate, ali pa zelenjavne kremne juhe, na primer grahove ali korenčkove. Okraševanje lahko brez strahu prepustite vašim najmlajšim.

Vrtnice: Užitni so cvetni listi, a seveda le, če rastlin niste škropili proti škodljivcem. Pred zaužitjem odstranite spodnji (beli) del lista, saj je ta pogosto grenak.

Vrtnice se najbolje ujemajo s sladicami – kandirane cvetove lahko uporabimo kot užiten okras tort, posamezne lističe pa kot piko na i pri pripravi lahkih, penastih poletnih sladic in sladoledov. Najbolj aromatični so lističi divjih rdečih vrtnic.

Vrtni ognjič: Poleg tega, da ga s pridom uporabljajo v zdravilstvu in farmaciji je vrtni ognjič dobrodošel tudi v kuhinji. Že stoletja ga uporabljajo za obarvanje juh in brodetov; ljudska modrost pravi, da poleg čudovitega obarvanja jedi tudi „razveseli srce“. Cvetne lističe lahko dodajate juham, ali celo rižu, pazite le na to, da uporabite vrtni ognjič; francoski ognjič namreč ni užiten.

Sončnica: Vsi vemo, da je seme užitno, manj znano pa je, da so užitni tudi popki in celo cvetni lističi, ki imajo zanimiv okus nekje med grenkim in sladkim.

Regrat: Ta „plevel“ pravzaprav ni plevel, ampak zelo hranljiva in uporabna rastlina, pri kateri lahko pojemo prav vse razen regratove lučke. Iz listov delamo solato ali čaj, s popki ali cvetovi pa okrasimo sirove narezke ali solate. Nabirajte jih čim bolj zgodaj, saj s časom vsi deli rastlin postanejo grenki.

Vijolice in mačehe: Že en sam pogled nanje pove, da bodo čudovit okras solat ali pravljično lahkih poletnih ledenih sladic. A pozor: če ste jih zalivali oziroma gnojili s kemičnimi gnojili za cvetje, njihovi cvetovi ne bodo užitni!

Deteljica: Deteljica divje raste na mnogih travnikih in vrtovih. Užiten in bogat s proteini je celoten cvet, za lažje uživanje pa cvetove preden jih pojemo prelijemo z vročo vodo in pustimo 5 do 10 minut. Ostanka vaše večerje – deteljinih lističev – bodo še kako veseli domači kunci ali morski prašički.

  

Sivka: Glede na to, da gre za zelišče, ni presenetljivo, da so užitni tako dišeči cvetovi kot tudi bodičasti lističi. Tudi cvetove podobno kot lističe dodajamo mesu, posebej jagnjetini, preden jo toplotno obdelamo.

Pa še ena dobra novica: vonj sivke žuželkam ni preveč všeč. Dodajte cvetek ali dva na rešetko žara in med piknikom boste varni pred nadležnim mrčesom.

Kopriva: Morda ne boste verjeli, a koprive so kljub svojemu neuglednemu videzu in neprijaznim, pikajočim listom, med gurmani zelo cenjene. Bolj ko so mlade, bolj ko nas "spečejo", bolj okusne so. Za nabiranje zato priporočamo vrtnarske škarje in rokavice, v kuhinji pa jih uporabite podobno kot špinačo - v juhi, omaki ali kot prilogo krompirju.


Vir: dominvrt

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Kako gojimo nageljne?
Gorenjski in drugi viseči nageljni so poleg visokih sort pelargonij in bršljank najpogosteje krasili kmečke hiše.
petek, 10.3.2017
 
  Spomladansko urejanje okolice
Katere okrasne drevnine izbrati, kje si lahko privoščimo skalnjak, kako pričarati različne vodne motive v vrtu?
torek, 22.3.2011
 
  Feromonske vabe - nasveti
Če želite zmanjšati škropljenje v svojem sadovnjaku, lahko poskusite s t.i. feromonskimi vabami. Več o teh vabah in...
torek, 28.6.2011
 
  Jesenska setev - rukola, motovilec in zimske solatnice
Ko poberete poletne vrtnine, lahko začnete razmišljati ...
torek, 17.9.2013
 
  Sobne rastline - oskrba in nasveti
Katere so te rastline, kako naj zanje skrbimo pozimi, kako na lončnice vplivajo grelna telesa in kako prepih ...
ponedeljek, 18.1.2016
 
  Ekološka pridelava jabolk
Razmišljate, da bi jabolka ali drugo sadje pridelovali na ekološki način? Kje posaditi jablane in ali je tak način...
sobota, 7.1.2012
 
  Čebelarska opravila pred zimo
Čebelarji morajo ob koncu sezone postoriti nekaj pomembnih opravil. Česa ne smete pozabiti?
torek, 2.11.2010
 
 
 
 


 
Save Save