pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Klub Gaia: Strokovnjak svetuje
ponedeljek, 22.5.2017
         

Medena rosa je znamenje  uši

Vsepovsod imamo uši. Kar selijo se z vrtnin na okrasne rože, sadno drevje in spet nazaj. Najbolj me moti, ko so na vrtnicah. Kako naj jih omejim po naravni poti?

  

Uši so velika nadloga na rastlinah, saj sesajo listne sokove in tako oslabijo rastline. Prav tako zmanjšajo rast in razvoj, saj napadajo najraje mlade mehke in sočne poganjke. Uši imajo tudi krilato obliko, zato se selijo z rastline na rastlino, prav tako pa jih raznašajo mravlje, ki imajo zelo rade medeno roso, ki jo izločajo uši. Svetujemo vam, da uporabite popolnoma naravno sredstvo Bio Plantella Thymi, ki vsebuje naraven izvlečke in olja timijana in brina. Učinkovito uniči uši na vseh rastlinah, a moramo škodljivca zadeti, deluje kontaktno. Poleg tega deluje tudi odvračalno zaradi učinkovin olja timijana in brina, ki odvračata škodljivce od rastlin. Najbolje je poškropiti trikrat v razmaku 3 dni. Izdelek deluje tudi krepilno na rastline in veča njihovo odpornost na stres in napade bolezni ter škodljivcev. Če pride do močnejšega napada uši ali drugih škodljivcev ga je najbolje uporabiti v kombinaciji z vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita. Z njo zalijemo rastline, ki si hitreje opomorejo po napadu škodljivca ali drugega stresa.

Premalo cvetoči balkoni

Nikoli ne vem, kdaj lahko bršljanke (pelargonije) postavim na balkone. Vedno imajo zelo malo cvetov, medtem ko jih imajo drugi vedno polno. Prosim za nasvet, da bo moj balkon tudi lepo cvetoč.

  

Pelargonije so rože, ki ljubijo veliko sonca, saj izvirajo iz južne Afrike. Dobro prenašajo nizke nočne temperature do 10 °C. Pomembno je izbrati kakovostno zemljo za sajenje rastlin, za kar je najboljša pet komponentna zemlja Plantella Balkonia. Ta vsebuje huminske šote in bio rastlinska vlakna, ki so pomembna za zadrževanje primerne količine vode in hranil v območju korenin. Prav tako vsebuje vsa potrebna začetna hranila in minerale za rast rastlin. Ima tudi aktivatorje cvetenja, ki vzpodbudijo pelargonije k tvorjenju cvetnih nastavkov. Za vzdrževanje lepih in bujno cvetočih pelargonij je potrebno poskrbeti za vsa mikro in makro hranila, kar storimo z rednim gnojenjem  s tekočim gnojilom Plantella Cvet. To gnojilo poskrbi za čvrste, lepe cvetove, saj vsebuje vitamine, izvlečke morskih alg in vsa potrebna hranila. Ker vsebuje aktivatorje cvetenja, omogoči veliko bujnih cvetov čez vso sezono. 

Koloradski hrošč na krompirju

Vsa leta imam na krompirju koloradskega hrošča. Kaj lahko storim proti njemu, saj mi zelo močno poškoduje rastline?

  

Koloradski hrošč je zelo pogost škodljivec na krompirju v Sloveniji. Pojavljati se začne v začetku maja, ko se odrasli hrošči, ki so prezimili v tleh, preselijo na njive s krompirjem. Tam se prehranjujejo z listi in potem samice ležejo jajčeca, iz katerih se ličinke pojavijo v začetku junija. Te so najbolj nevarne krompirju. Druga generacija hroščev je od srede julija do konca avgusta in v avgustu še drug rod ličink. Proti jajčecem in ličinkam lahko uporabimo zelo učinkovito naravno sredstvo Bio Plantella Flora Verde, ki vsebuje naraven insekticid piretrin iz rastline dalmatinski bolhač. Proti odraslim hroščem je pa potrebno uporabiti insekticid Vivera Karate Zeon, ki deluje zelo hitro in efektivno.


Klub Gaia


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.


Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save
SaveSaveSave
Setveni koledar

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Setveni koledar 2017 za december
Ko se jesen prevesi v zimo. Dnevi so kratki, noči dolge. Zrak se ohladi in zemlja počasi zmrzuje...
torek, 5.12.2017
 
  Nasveti za obrezovanje in sajenje sadnega drevja
Priprava sadovnjaka, sajenje, obrezovanje, nasveti in ...
četrtek, 23.2.2017
 
  Voluhar, polži, mravlje, insekti, ose, sršeni, komarji - informacije
Kako jih odstranimo,  kako se obvarujemo ...?
sobota, 28.5.2016
 
  V maju posadite plodovke
S plodovkami je zaradi nenadnih temperaturnih sprememb modro počakati.
četrtek, 18.5.2017
 
  Česen - slovenski ali kitajski?
Katere sorte rešujejo krizo slovenskega česna na trgovskih policah? V kakšnem odnosu sta vlaga in česen?
sobota, 13.5.2017
 
 
 
 


 
Save Save