pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kako pravilno skladiščiti krompir
nedelja, 22.10.2017
         

Krompir je eno najbolj priljubljenih živil pri nas, in tudi tisti, ki ga doma ne pridelujejo, ga v tem času po navadi kupijo večjo količino, da bo vso zimo na zalogi. Vendarle ni dovolj, da ga samo postavimo v klet. Da bi čim bolje ohranili zunanjo in notranjo kakovost krompirja, moramo poznati osnove pravilnega skladiščenja.

  

Krompir pomeni pomemben delež v kmetijski pridelavi in prehrani ljudi. Je pomemben vir energije; vsebuje nekaj manj kot 20 odstotkov ogljikovih hidratov v obliki škroba in celuloze. Surovega škroba naše telo ne more prebaviti, zato moramo krompir pred zaužitjem toplotno obdelati (skuhati, speči, ocvreti ...). Delež vode je visok – pri nekaterih sortah tudi do 80 odstotkov. Krompir vsebuje vitamine B1, B2, B6, K, C, folno kislino in niacin ter številne minerale: kalij, kalcij, železo, magnezij in fosfor.

Krompir so v Evropo prinesli iz Južne Amerike, natančneje iz Čila in Peruja. Zaradi pazljive in dosledne pridelave poznamo približno 3000 vrst krompirja, ki nas vse leto razveseljujejo s pahljačo različnih jedi in okusov. Preverite, kateri so še pozitivni učinki krompirja na naše zdravje!

Ravno jesen je tista, ko se nas večina razveseli krompirja, čeprav je v trgovskih centrih na voljo vse leto. Pred zimo, ko si tudi sicer pripravljamo ozimnico, med drugim poskrbimo, da bomo imeli krompir na zalogi. Skladiščenje krompirja se morda na ’prvo žogo’ ne zdi ravno zahtevno, a če nismo dosledni, bo krompir hitro začel kaliti ali pa ga bo prizadela kakšna bolezen.

Kaj moramo vedeti pred skladiščenjem?

Za daljše obdobje skladiščenja je priporočljivo izbrati srednje pozne in pozne sorte; rane in srednje sorte namreč zelo hitro kalijo. Pomembno je tudi, da skladiščimo fiziološko zrel krompir, ki ni okužen z glivičnimi ali bakterijskimi boleznimi, prav tako ne sme biti poškodovan. Na kakovost skladiščenja vplivajo tudi vsi postopki med rastjo, a če krompirja ne pridelujemo sami, na to nimamo vpliva.

  

Prostor, v katerem bomo hranili jedilni krompir, mora biti hladen. Klet je idealna, tudi zato, ker se zračna vlaga tam najbolj približa absolutni. Če je prostor preveč suh, bo krompir kmalu začel veneti. Najprimernejša temperatura je od 5 do 6 ˚C, če pade pod 4 ˚C, se začne škrob v gomoljih spreminjati v sladkor in krompir postane sladkast. Zgodi pa se tudi obratno; sladkorji iz krompirja, ki je bil v preveč hladnem prostoru, se v nekaj dneh na sobni temperaturi znova spremenijo v škrob. Poleg idealne temperature in vlažnosti mora biti prostor tudi dovolj velik. Če krompir skladiščimo v gajbicah, lahko na 1 m3 skladiščnega prostora računamo s 500 do 530 kg/m3, za razsut krompir pa potrebujemo 1,5 m3 prostora, pri čemer moramo vedeti, da 1 m3 krompirja tehta 650 do 700 kg. Ne smemo pozabiti niti na pretok zraka v kleti in higieno. Po nasvetih številnih strokovnjakov lahko stene v kleti vsako leto razkužimo z apnenim beležem, s čimer omejimo prisot­nost mikroorganizmov, ki pospešujejo procese razpadanja.

Kaljenje in bolezni krompirja

Če krompir hranimo pri temperaturi 4 °C, jedilni krompir do novega leta naj ne bi kalil, zato ni potrebe po sredstvih za preprečevanje kaljenja. Lahko pa vendarle uporabimo posebno prašivo, a pazimo, da ga ne posipamo po semenskem krompirju, tega hranimo v ločenih posodah.

Pri skladiščenju krompirja se poleg kaljenja lahko pojavijo številne skladiščne bolezni in napake. Te se običajno ne pojavijo posamično, ampak jih zasledimo v različnih kombinacijah. Med napakami zasledimo poškodbe gomoljev pod površino, poškodbe zaradi pritiskov in venenje gomoljev.
Med boleznimi gnitja je najpogostejša krompirjeva plesen, ki ni ravno tipična skladiščna bolezen, vendar ob močnih okužbah gomoljev na vrtu lahko povzroči velike izgube pridelka že na vrtu in pozneje v skladišču.

Seveda ne moremo pričakovati, da bo po nekaj tednih ali celo mesecih skladiščenja, čeprav se do potankosti držimo vseh pravil, krompir enako kakovosten kot pred skladiščenjem, a kljub temu bo zelo dobrodošel v zimskih mesecih.


dominvrt.si

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Jesenska opravila na vrtu in sadovnjaku
Prihajajoči dnevi bodo vse bolj hladni in mokri, tako da nas blatni vrt prav nič ne mikal. Pa vendar je v tem času ...
torek, 15.11.2016
 
  Kako se znebiti polžev na vrtu?
Obstaja več načinov, kako jih pregnati z vrta ali jih uničiti, a večinoma gre le za kratkoročne rešitve.
petek, 16.6.2017
 
  Svetovalni servis: O krompirju, sortah in skladiščenju
Katera sorta krompirja je najbolj primerna za ozimnico?
četrtek, 21.9.2017
 
  Rman - uporabne in zdravilne lastnosti
V Nasvetih vam bomo povedali, kdaj in kako rman nabirati, kako ga uporabiti in kdo naj se mu raje izogne.
petek, 21.7.2017
 
  Recept za krompirjevo juho
Na olju popražimo čebulo in por. Dodamo preostalo zelenjavo, solimo ter pražimo še ...
sobota, 2.9.2017
 
 
 
 


 
Save Save