pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Kako do deževnikov v vrtu
četrtek, 8.3.2018
         

Kako do deževnikov v vrtu
Med najbolj prepoznavnimi in koristnimi živalmi v vrtu so deževniki. Pri urejanju vrtnih tal se vedno razveselimo, ko jih zagledamo, zemeljske rudarje. Povedo nam, da imamo zdravo, biološko živo vrtno zemljo. Kaj pa jedo in kako poskrbimo za njih v vrtu?Deževniki imajo vrsto pomembnih nalog v vrtnih tleh. Rahljanje zemlje z ustvarjanjem rovov je posledica potovanja deževnikov proti površju, kjer iščejo razkrajajočo organsko snov. Za prehrano in uspešno razmnoževanje potrebujejo veliko organske snovi. S površja v svoje rove zvlečejo rastlinske ostanke, prav tako pa pojedo organske ostanke, vdelane v tla in razkrajajoče se korenine v zemlji. Zakaj pa iščejo in jedo najraje razkrajajoče organske ostanke? Ker so na njih alge, glive, bakterije in ostali mikroorganizmi, ki so prava hrana deževnikom. Bogati so s hranili, zato deževnik išče organsko snov, saj bo tam najboljša hrana. Organska snov se v njegovih prebavilih presnovi in obogati s fosforjem, kalijem, dušikom, magnezijem in drugimi hranili. Izloček deževnika ali glistine lahko najdemo na površju kot tudi v različnih globinah vrtne zemlje. Tako deževniki organsko snov prenašajo v globlje plasti zemlje in jo bogatijo s hranili. Hranila iz glistin se nabirajo v rovih deževnikov in so lahko dostopna hrana rastlinam.

Velik pomen organske snovi
Hrana za deževnike je organska snov, bogata z mikroorganizmi, zato je pomembno v tleh vzdrževati dobro mikrobiološko aktivnost. Ti pa potrebujejo za svoj razvoj organsko snov. Poleg mikroorganizmov in organske snovi na dober razvoj deževnikov vpliva tudi prisotnost organskega dušika in pH tal, a jim je najbolj všeč nevtralen. Za ustvarjanje teh pogojev uporabljamo tako za temeljno gnojenje kot dognojevanje naravna organska gnojila. Za spomladansko temeljno gnojenje je najbolje uporabiti organsko gnojilo Plantella Organik, saj vsebuje kar 67 % organske snovi, naraven dušik (N) in kalcij, ki je nevtralizator tal. Tla, obogatena s kakovostnim organskim gnojilom skupaj z delovanjem deževnikov predstavljajo biološko aktivno zemljo, v kateri so hranila takoj dostopna rastlinam, kar jim zagotovi pravilen razvoj.

Obdelava tal
Obdelava tal je pomembna pri ohranjanju deževnikov, zato smo pri prekopavanju z lopato posebej previdni. Najbolj primerno je rahljanje tal z vilami, najmanj pa uporaba motokultivatorja. Deževniki so že sami po sebi naravni plugi in rahljajo zemljo. Dobro je uporabljati tudi zastirko, ki poleg tega, da zaščiti zemljo pred zmrzovanjem pozimi ali rastline pred izsuševanjem poleti, jo počasi mikroorganizmi razgrajujejo in tako postanejo hrana za deževnike.

In če se preveč razmnožijo?
Zelo vlažna tla in večja količina organskih ostankov rastlin na vrhu zemlje predstavlja idealne pogoje za razmnoževanje deževnikov. Velika populacija deževnikov v kombinaciji z vlažnim vremenom hitro povzroči nevšečnosti na vrtu; zaradi vlage se razmnožijo mikroorganizmi na rastlinah, ki začnejo propadati (listi blizu zemlje) in jih zato deževniki hitro pojedo.
Vpliv deževnikov močno omejimo, če je zgornja plast tal (20 cm) suha, saj se tedaj deževniki umaknejo v nižje plasti tal. Z uporabo sredstva Plantella Biovit in Plantella Kalcivit zrahljamo tla, jih naredimo bolj odcedna. Tako zmanjšamo pogoje za deževnike, ki se umaknejo z vrta. Organsko snov odstranjujemo z vrta sproti in tako omejimo hrano deževnikom.

Strokovnjaki Kluba Gaia

  


Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Priprave na setev prve zelenjave
V marcu se že pripravljamo na setev sadik zelenjave. Na svetli okenski polici lahko vzgojimo sadike vrtnin...
petek, 11.3.2016
 
  Kaj lahko sadimo in sejemo ta teden?
Biodinamiki, ki jih je vse več, pa tudi tisti, ki želijo vrtnine pridelovati s pomočjo narave in na ekološki način.
nedelja, 6.12.2015
 
  Voluhar, polži, mravlje, insekti, ose, sršeni, komarji - informacije
Kako jih odstranimo,  kako se obvarujemo ...?
sobota, 28.5.2016
 
  Gojenje orhidej - nasveti
Ker gre za tropske rastline, morate sicer pri negi upoštevati nekaj pomembnih napotkov, a večjih težav ne boste imeli.
ponedeljek, 27.2.2017
 
 
 
 


 
Save Save