pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
 
Junijska opravila v zelenjavnem vrtu
nedelja, 11.6.2017
         

V zelenjavnem vrtu rastline lepo rastejo. Ker so začetna hranila iz zemlje že pobrale, jim jih bomo počasi začeli spet dodajati. Najbolje je, da izberemo organska gnojila in sicer v taki obliki, ki so rastlinam najležje dostopna. Zaradi vremenskih sprememb – vročina, dež – pa bodimo zlasti pozorni na napade škodljivcev in bolezni, ki lahko zdesetkajo naš pridelek.

V tem času sejemo poletno solato, radič in endivijo, še vedno lahko sejemo tudi nizek fižol. Za omejevanje stresa vse vrtnine škropimo z naravnim vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita, ki ima zlasti veliko vitamina B, s katerim rastline krepi. Tako okrepljene pa bodo rastline veliko lažje kljubovale vremenskim spremembam, pa tudi napadom škodljivcev. Plodovke in kapusnice, ki so prave požrešnice, je potrebno še dodatno dognojevati s tekočim organskim gnojilom na osnovi morskih alg Bio Plantella Vrt, ki ima hranila v taki obliki, da so rastlinam lahko dostopna.

Najpogostejše v toplih dneh so uši
Ko se vreme segreva, se v naš vrt prikradejo številni škodljivci. Listne uši so se v teh dneh množično pojavile na fižolu, papriki in bobu. Prizaneseno pa ni bilo niti solati. Uši sesajo rastlinske sokove in lahko ob hujšem napadu rastline čisto izžamejo. Na njihovih lepljivih izločkih, imenovanih tudi medena rosa, ki se ujamejo na liste rastčlin, pa ustvarjajo tudi idealne pogoje za pojav gljivic sajavosti.

Na paradižniku lahko opazimo rastlinjakovega ščitkarja, ki nam lahko naredi veliko škode. Ta okrog 2 mm velik škodljivec je prekrit s finim voščenim prahom, ki mu daje bel videz. Tudi ta škodljivec sesa rastline, s tem pa povzroča bledenje listjov, nekrozo in odmiranje tkiva. Z izločanjem medene rose podobno kot uši ustvarja idealne pogoje za sajavost. To bomo preprečili, če paradižnik škropimo z ekološkim insekticidom Bio Plantella Flora Verde, ob hujšem napadu pa uporabimo sredstvo Vivera Chess.

Dež prinaša plesen

Pozorni smo tudi na bolezni, kot so čebulna plesen na čebuli, kumarna plesen in krompirjeva plesen na krompirju in paradižniku. Te bolezni se pojavijo, če je veliko padavin. Zato vrtnine še vedno škropimo z naravnim pripravkom Bio Plantella Natur-f, na čebuli, krompirju in paradižniku pa uporabimo tudi pripravek Vivera Ridomil Gold.

Za zaključna škropljenja buč, jagod, jajčevcev in paradižnika pred obiranjem pa uporabite fungicid Vivera Quadris, ki ima zelo kratko karenco (tri dni).


Iz arhiva kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Pričarajmo si dišeče poletje - 1. del
Tedenski prispevek Kluba Gaia govori o okrasnih rastlinah, ki nas ne pričarajo le z obiljem barvastih cvetov, ampak...
sobota, 11.6.2016
 
  Pričarajmo si dišeče poletje - 2. del
Različne vonjave na naše počutje različno učinkujejo. Nekatere nas poživijo, druge pomirijo, tretje navdahnejo...
nedelja, 12.6.2016
 
  Cimet - izjemna aromatska moč
Cimet, ki ga že zaradi njegove izjemne aromatske moči ni mogoče prezreti, pa je veliko več kot le dišeča začimba...
sreda, 12.7.2017
 
  Poletna dela v sadovnjaku 1. del
Poletje je čas uživanja sadov spomladi vloženega dela, ne smemo pa pozabiti na najnujnejšo oskrbo sadnih rastlin.
sobota, 5.8.2017
 
 
 
 


 
Save Save