pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Jesensko sajenje česna
sreda, 1.11.2017
         

Česen v domačem vrtu
Česen mirno lahko štejemo za naravni antibiotik, saj številne raziskave potrjujejo njegovo antivirusno, protibakterijsko in fungicidno delovanje. Prav tako je tudi močan antioksidant in zelo blagodejno deluje na imunski sistem. In najbolje je, če jemo domačega.

Kitajski česen namreč obsevajo ali pa ga »impregnirajo« v kemikalijah, da preprečijo razvoj glivičnih obolenj. Vprašanje, ali kupiti kitajski česen ali pregrešno drag domači česen, bomo najlažje rešili tako, da bomo česen posadili na domačem vrtu. Sedaj je pravi čas za to. Prav jesenska saditev bo obrodila obilen pridelek.

Pogoji uspevanja

Česen, ki je čebulnica, ni toplotno zahtevna rastlina in veliko laže prenaša mraz kot čebula, ker ima čvrste luskoliste in vsebuje več suhe snovi. Rasti začne že pri 3 stopinjah C, zato ga je mogoče jeseni saditi, dokler ne zmrzuje.

Najbolj mu godijo dobro odcedna glinasto-peščena tla, na težjih tleh pa je zanj bolje narediti okoli 15 centimetrov dvignjene grede. Kot vse čebulnice ima tudi česen rad tla, ki so dobro založena z organskimi snovmi. Zato je ob pripravi za sajenje jeseni priporočljivo dodati organsko gnojilo plantella organik (1kg/10 m2): za prst gnojilo pomeni »shrambo« hranil, ki se sproščajo postopoma. Poleg tega česen ne mara prekisle zemlje – lahko se zgodi, da rastlinice na njej sploh ne bodo vzniknile. Tej težavi se je mogoče postaviti po robu s sredstvom za odpravljanje kislosti tal – plantello kalcivitom, s katerim pognojimo že predhodno kulturo.

Ker česen za rast potrebuje močno osvetlitev, ga posadimo na sončnem in pred vetrom zaščitenem delu vrta, prav tako tudi ni primeren kot vmesni posevek, še zlasti ne med više rastočimi rastlinami. Pri tem je eden od nujnih pogojev za to, da se bodo česnovi stroki lepo razvili, tudi dolg dan. Zato česen sadimo jeseni (po 15. oktobru), tako da v kratkih dneh odžene liste, ko se začnejo dnevi daljšati, pa se oblikujejo stroki. 

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da ima česen skromne potrebe po vodi, moramo za enakomerno vlažnost tal poskrbeti predvsem ob saditvi, sicer bomo dobili maloštevilne stroke skromne teže. V času dozorevanja pridelka pa je priporočljivo, da so tla čim bolj suha, kar v praksi pomeni, da česen prenehamo zalivati približno dva tedna pred spravilom.


Čas saditve in kolobar
Jeseni posajen česen (na primer Ptujski jesenski ali Jesenski Anka) bo praviloma večji, ostrejšega okusa in lažje se bo lupil od tistega, ki ga posadimo zgodaj spomladi. Želeni predhodni posevki pri česnu so kumare, rdeča pesa, paradižnik, korenček in jagode, odsvetuje pa se sajenje česna po fižolu, grahu, kapusnicah in seveda čebulnicah. 

Kako gnojimo s plantella organikom?
Organsko gnojilo v obliki pelet plantella organik raztrosimo po površini in potem podkopljemo ali plitvo zadelamo. Koliko gnojila potrebujejo posamezne rastline, je opisano na hrbtni strani pakiranja. Okvirno pa za 100 kvadratnih metrov vrtnine v normalno založenih tleh potrebujejo približno 20 kg plantella organika, kar je več kot dvajsetkrat manj, kot če bi gnojili s hlevskim gnojem. 

Setveni koledar

Pelete tega dolgo delujočega organskega gnojila so za uporabnika nadvse priročne, gnojenje poteka brez težkega premetavanja, raztros je natančnejši in zahteva bistveno manj časa. V tako gnojenem vrtu poskrbimo za preverjeno, kakovostno jesensko pripravo tal, dolgoročno sproščanje čez zimo omogoči ravno prav pripravljeno zemljo za pomladne setve, pridelek v prihajajočem letu pa se hkrati poveča do 30 odstotkov.

Strokovnjaki Kluba Gaia

Setveni koledar


  

Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Katere sadne sorte so primerne za gojenje pri nas?
Katere so novosti zadnjega izbora, ki se sicer dopolnjuje...
petek, 27.1.2012
 
  Česen - kdaj ga sadimo?
Česen je v zadnjih letih vse bolj priljubljena vrtnina, kako izbrati sorto, ali je semenski česen uporaben v prehrani?
sreda, 12.10.2016
 
  Setveni koledar 2017 za december
Ko se jesen prevesi v zimo. Dnevi so kratki, noči dolge. Zrak se ohladi in zemlja počasi zmrzuje...
torek, 5.12.2017
 
  Ali je že pravi čas za pobiranje česna?
Poletna opravila na zelenjavnem vrtu. Kmetijska svetovalka Miša Pušenjak s KGZ Maribor.
četrtek, 16.7.2015
 
 
 
 


 
Save Save