pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  RECEPTI  
  MOJE ZDRAVJE  
  MOJ VRT  
  KULTURNI DOGODKI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  RAZVEDRILO  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
  ZANIMIVOSTI  
   
 
   
 
Imunsko odporni z ohrovtom
petek, 9.3.2018
         

Se vam ob ohrovtu spači obraz, ker menite, da je to neka grenko-trpka zelenjava? Pa je domači povsem drugačnega, blagega okusa in kar topi se v ustih, bodisi listnati ali pa brstični. Čeprav ohrovt sodi med nizkokalorična živila, ima bogato hranilno sestavo.

Obilje mineralov in vitaminov

Vsebuje večje količine mineralov, kot so: kalij, magnezij, mangan, nekaj manj pa je železa in kalcija. Od vitaminov je pomembno omeniti vitamine: K, C in A, folat ter vitamin B6. Vitamin C in A sta močna antioksidanta. Ohrovt vsebuje tudi številne flavonoide, vključno s kampferolom in kvercentinom, ki imata dokazano protirakavo delovanje.

  

Poleg antioksidativnega učinka ima tudi protivnetno delovanje. K temu prispevajo omega-3 maščobne kisline. Predvsem sta zastopani linolenska in alfalinolenska kislina. Če v telesu ni zadostnih količin antioksidantov in protivnetnih snovi, se poruši ravnovesje ter pride do oksidativnega stresa in kroničnega vnetja, ki pa sta faktorja za nastanek rakavih obolenj. Vitamina C, A ter flavonoidi pa pomagajo pri ohranjanju tega ravnovesja. Pomembno vlogo imajo tudi glukozinati, ki prispevajo k antikancerogenemu učinku ter ščitijo telo pred rakom dojk, prostate, jajčnikov ter črevesja. Ohrovt pozitivno deluje na znižanje skupnega holesterola v krvi ter tako ščiti srčno-žilni sistem pred obolenji.

Listnati ohrovt

Sejemo ga junija in ga postopoma do začetka avgusta presajamo na grede, ki se praznijo. Je zimska zelenjava, ki ni zahtevna, je pa dragocen vir vitaminov in mineralov v jesensko-zimskem času. Uspeval nam bo tudi na polsenčnih gredah. Pred sajenjem vrtni zemlji primešamo 100% organsko gnojilo v peletah Plantella Organik K, z dodanim naravnim kalijem, ki dobrodošel vsem kapusnicam. Sadike sadimo na razdaljo 40×50 cm. Prenese zimski mraz, zato ga lahko pustimo kar na prostem, celo boljši okus dobi na mrazu.


Strokovnjaki kluba Gaia


  
Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save
SaveSaveSaveSave Save Save

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Katera zelišča hitro zamenjamo?
Opozorili vas bomo na tiste rastline, ki jih nepoznavalci radi zamenjajo s kakšno drugo in lahko celo škodujejo zdravju.
sreda, 27.4.2011
 
  Čas je za sajenje česna
Če ste zamudili sajenje česna jeseni, lahko zamujeno popravite v teh dneh. Kako se tega opravila lotiti?
nedelja, 25.2.2018
 
 

četrtek, 1.1.1970
 
  Trajnice na grobovih - nasveti
Oktobra hitimo urejati grobove. Lahko jih okrasimo s svežim rezanim cvetjem ali ikebanami, lahko poskrbimo ...
petek, 27.10.2017
 
  Kako izdelamo lojno pogačo?
Če želite, da vas vse leto spremlja ptičje petje, pozimi pticam postrezite s semeni ali lojno pogačo...
četrtek, 19.1.2012
 
 
 
 
Save Save