pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Cvetenje v hladnih dneh
nedelja, 26.11.2017
         

Medtem ko vrtnemu oblikovanju namenjamo veliko pozornosti, pa se zdi, da je notranje oblikovanje z rastlinami kar malo zapostavljeno. Res je, da smo v notranjih prostorih precej omejeni s potrebami rastlin po svetlobi in toploti, a so lahko zanimiva popestritev prostora.

  

Sobne rastline, ki izvirajo iz različnih klimatskih področij za svojo rast in razvoj potrebujejo svetel in neogrevan prostor. V pretoplem prostoru bodo poganjki sicer odganjali, vendar bodo šibki, rastlina pa bo kmalu podlegla različnim boleznim ali škodljivcem. Veliko sobnih rastlin je nameščenih v prostorih, ki so pozimi ogrevani. Tem je potrebno zagotoviti primerno vlažnost in hranila tudi v zimskih mesecih. 

Dipladenija  je domača
Poznamo že precej sort dipladenij, ki se ponašajo s cvetovi v beli, nežno rožnati, močno rožnati in rdeči barvi. Ker jo v naravi najdemo v tropskih deževnih gozdovih, potrebuje svetlo do srednje svetlo rastišče. Če želimo, da bo rastlina bujno cvetela, jo od marca dalje gojimo na precej toplem in vlažnem zraku. 

Od maja naprej zadostujejo običajno topli prostori, pozimi, predvsem v januarju in februarju pa jo prestavimo v hladnejši prostor, s temperaturo okoli 15 stopinj. Poleti rastline redno dognojujemo s plantella cvetom ali  s priročnim pakiranjem šumečih tabletk plantella tabs za cvetoče rastline, pozimi pa le enkrat mesečno ali po potrebi, ko se substrat izsuši tudi v globino. Rastlina pa ne prenaša zastajanja vode v lončku.

Ko orhideje počivajo

Skoraj ni družine, kjer ne bi imeli vsaj ene orhideje. Posebno smo ponosni, kadar orhideje na mirnem in svetlem mestu ponovno zacvetijo, nekatere še bujneje kot ob nakupu. Prepričani smo, da se s skrbno nego in pravimi sredstvi da doseči odlične rezultate. Ker večina orhidej pozimi počiva, lahko čas izkoristimo za presajanje. 

  

Skrajni čas je, ko večina korenin raste mimo lončka. Najbolj primerno je takoj po končanem cvetenju ali pred novim obdobjem rasti. Pri presajanju orhidej je ključnega pomena pravilna izbira substrata. Za bujno cvetenje, zdravo rast in razvoj priporočamo presajanje rastlin vsaki dve leti oziroma vselej, če je lonček postal premajhen. Uporabimo kakovosten substrat plantella specialna zemlja za orhideje, ki ima  posebej prilagojeno sestavo: borovo lubje, kokosova vlakna, šotni mah in perlit. 

Njegova sposobnost je, da: dobro sprejema vodo in hranila, ohranja stabilno strukturo, ne razpada oz. ne gnije, nudi zadostno oporo rastlinam in omogoča dobro rast korenin, v lončku tvori zračne žepke, ki omogočajo dobro izmenjavo plinov. Poskrbeti pa moramo tudi za gnojenje. 

Najbolje je to opraviti s polurnim namakanjem, ko v 3 litrih vode raztopimo 1 šumečo tableto plantella tabs za orhideje, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale. V zimskih mesecih gnojenje občutno zmanjšamo. Zato zdaj dognojujemo največ enkrat mesečno, v času vegetacije pa vsaj enkrat tedensko. S tem poskrbimo za zdravo rast in bujno cvetenje.


Strokovnjaki Kluba Gaia

Setveni koledar


  
Obiskovalcem spletnega portala seniorji.info je na voljo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačno telefonsko številko Kluba Gaia 080 81 22.Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Repa, koleraba in redkev
Ste vedeli, da lahko črno redkev pridelamo tudi kot posodovko?
sreda, 22.11.2017
 
  Zelenjavni vrt pred zimo
Kako zaščiti preostanek pridelka na zelenjavnem vrtu...
sobota, 18.11.2017
 
  Vrt pozimi - nasveti in opravila
Je potrebno zemljo pred zimo prerahljati, jo moramo s čim prekriti in tako vsaj nekoliko zavarovati pred mrazom ...
sobota, 11.11.2017
 
  Poskrbite tudi za okrasni vrt
Oktobra je med drugim potrebno poskrbeti ne le za zelenjavni, ampak tudi za okrasni vrt.
ponedeljek, 30.10.2017
 
 
 
 


 
Save Save