pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Čas je za fino jesensko zelenjavo
petek, 3.11.2017
         

Pojem 'gomoljasta zelenjava' so uvedli v trgovinah z živili. Botaniki razlikujejo med stebli, repami in koreninami. Vendar za vrt in kuhinjo to ni tako pomembno. Ko dnevi počasi postajajo hladnejši, napoči čas za veliko vrst in sort.

  

Rdeča pesa je večinoma obarvana temno rdeče od lupine do mesa. Tako je zaradi visokega deleža rdeče-vijoličastih barvil. Pripisujejo jim, da znižujejo holesterol in da pozitivno vplivajo na vid ponoči, vendar strokovnjaki za prehrano njihovo bio razpoložljivost uvrščajo nizko. Tudi zaradi tega naj bi se pri nakupu semen ali zelenjave mirno ozirali po rumenih ali belo-rožnato prečno črtastih različicah. Spreminjanje barv je mikavno, tudi okus je odvisno od sorte manj zemeljski, zato pa pogosto rahlo sladkast.

Repe so bile zaradi spomina na čase lakote po vojni, v katerih so krmne repe ali kolerabe določale zimski jedilnik, dolgo tabu. Danes tudi vrhunski gastronomi znova odkrivajo sočne repe ali jesenske repe. Gomolji rastejo pol nad zemljo in pol pod njo ter od spomladanske ali jesenske setve do pobiranja potrebujejo le 6–8 tednov. Surovo naribane imajo okus kot blage poletne redkve, v Franciji imajo radi rahlo gorčični okus v toplih zelenjavnih jedeh in enolončnicah.

Da sta kolerabica in koleraba v sorodu, se vidi že po imenu. Do kilogram težke jesenske kolerabice po velikosti in obliki spominjajo na robustno sorodstvo in tako kot prave repe jih sadimo junija in julija ter pobiramo od septembra. V kuhinji se vsa podobnost konča. Bio sorte, kot je 'Dyna' ali 'Blaril', imajo nežno meso s finim okusom, ki nič ne spominja na kapusnice.

  

Pri gomoljastem koromaču se sladokusci delijo v dva tabora, okus po janežu mnoge spomina na čaj za prebavo ali bonbone proti kašlju. V nasprotju s korenskim koromačem je zelenjavni koromač, ki tvori gomolje, pri tem lepo zadržan. Za pridelovanje od pomladi do zgodnjega poletja so primerne le sorte, ki ne poženejo v glave in kakšna je 'Fino', od sredine junija uspevajo pri nas tudi tradicionalne sorte, kot je 'Sirio'.

Ker koromač hitro tvori dolgo srčno korenino in ga je težko presaditi, ga je najbolje sejati neposredno na gredo. Razlog, da se navadimo na nežno fino zelenjavo, je dejstvo, da sveže pobrani gomolji vsebujejo dvakrat toliko vitamina C kot pomaranče! Če vrste od konca meseca pokrijemo s kopreno tako kot tudi pri jesenski kolerabi in drugi zelenjavi, si prihranimo skladiščenje in jo lahko še veliko tednov jemo neposredno z grede.

Nasveti za vzgojo trebelja

  

Ko gre za kulinarično vrednost, ni nobenega dvoma o slovesu trebelja. Žal delikatesne zelenjave ni lahko vzgajati:

Seme je kaljivo le kratek čas, zato je najbolje, da uporabite sveža semena, ki ste jih pridobili poleti.

Sejte od začetka septembra do decembra. Trebelji so mrzlokalivke, vendar po setvi potrebujejo nekaj dni brez mraza, da nabreknejo, in potem brez težav prezimijo na prostem.

Sejte na gredo v vrste z razdaljo 30 cm. Trebelji kalijo počasi tako kot mnoge kobulnice. Zaznamovalna setev, na primer z redkvicami, olajša okopavanje in pobiranje plevela. V primeru težav s polži priporočamo setev v plošče z lončki.

Topla in sončna pomlad poskrbi za debele repice. Tla naj bodo nenehno vlažna. Pobirajte jih od junija, poln okus pa imajo repice, ki jih poberete jeseni.

Idealno za bio vrt

Bio gojitelji stavijo na odporne sorte z veliko okusa. Bekam rumena in rdeča gomoljasta zelenjava ponuja spremembo na gredi in krožniku.

Gomoljasti koromač 'Sirio' je preizkušena sorta za sejanje po sredini junija. Zeleno-beli mesnati listi so užitni surovi ali nežno dušeni. Nasvet: plast mulča iz slame podaljša čas obiranja.

  

Rumena pesa je bolj blagega okusa kot povsem rdeče obarvane sorte. Namesto temnih rastlinskih barvil (antociani) je veliko oranžnega betakarotena. Uživajte sorto 'Burpees Golden' na plošči s surovo zelenjavo, obogateno z limoninim prelivom.

Rdeča pesa 'Forono' opozarja nase z valjastimi repami, ki jih za karpačo ali gratin lahko narežemo na enako velike rezine.

Kolerabo 'Dyna', svetlo modra jesenska sorta, lahko dobro skladiščimo in tvori v vlažni zemlji velike gomolje z nežnim mesom.

Zelena 'Iram' izvira iz Francije. Gomolji ostanejo manjši, vendar so zelo aromatični. Lepo za pobiranje zelene v šopih, na primer za južno zelenje!

Okrogli gomolji s temno rdečim, sladkim mesom odlikuje biodinamično sorto 'Jannis'. Nasvet: posejte jo nekoliko gosteje in del gomoljev zaužijte mlade.


Moj lepi vrt, Liza

Upokojitev in pokojnine 2017 - informacije

Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save

- Vrni se nazaj na MOJ VRT

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Težave pri vzgoji zelja, ohrovta, brokolija...
Če se boste gojenja lotili tudi sami, poslušajte Nasvete...
torek, 28.3.2017
 
  Jesensko sajenje česna
Najbolj mu godijo dobro odcedna glinasto-peščena tla, na težjih tleh pa je zanj bolje narediti okoli ...
sreda, 1.11.2017
 
  Jesenska setev solate
Zelenjavni vrt nam lahko še vedno nudi svež pridelek in tudi kopico težav: glivična obolenja, pepelasta plesen...
petek, 6.10.2017
 
  Okrasno grmičevje - nasveti
Če želite nekoliko popestriti zelenico okoli vaše hiše, si pomagate z okrasnimi grmi. Izbira le-teh je ogromna...
sobota, 2.7.2011
 
 
 
 


 
Save Save