seniorji.info - Zelišče, ki prežene stres in slabe misli
 
pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zelišče, ki prežene stres in slabe misli
torek, 29.5.2018
         

Melisa, latinsko Melissa officinalis, je trajno, močno razširjeno zelišče. Zraste do velikosti enega metra, steblo je štirirobo, listi navzkrižno nameščeni, na dolgih pecljih, pri dnu so zaokroženi ali srčasti, na robovih grobo napiljeni in nekoliko dlakavi. Cvetovi so belkasti ali bledo rumeni na zgornjih delih poganjkov v zalistnih vretencih. Vsa rastlina ima nežen, prijeten vonj po limoni. Melisa je čudovito zelišče za čaje.

Njena domovina so sredozemske dežele, kjer še raste v naravi. Gojiti so jo začeli Arabci v Španiji, od koder se je preko samostanov razširila po vsej Evropi. Najbolje uspeva na sončnih rastiščih in zmerno vlažnih rodovitnih tleh, zavarovana pred vetrovi. Dobro prenaša mrzle zime. 

Nabiranje in sušenje

Liste melise nabiramo od maja do junija, preden začne rastlina cveteti. Po cvetenju se prijeten vonj po limoni v listih izgubi, s tem pa tudi nekaj njene učinkovitosti. Najprimernejši čas za nabiranje zeli so opoldanske ure, v suhem vremenu. Liste s stebla previdno osmukamo in jih cele sušimo v senci; če jih sušimo na presvetlem in pretoplem prostoru, izgubijo vonj po limoni. Liste čim manj prijemamo in pazimo, da ko jih nabiramo, sušimo, spravljamo, ne pridejo v stik s kovino, ker tako izgubijo svoje zdravilne lastnosti.

Krepi in poživlja

Melisa pomaga pri popuščanju napetosti, nas sprošča, pomirja, odpravlja krče, deluje proti virusom in bakterijam. Krepi in poživlja srce, ureja prebavo, pomirja krče, razkužuje in celi rane, pomirja migrene in glavobole, zobobol, premočno bitje srca, omedlevice, uporabljamo jo pri depresijah in neredni menstruaciji, pospešuje izločanje žolča, krepi spomin, odganja tesnobo, fiksne ideje, telo napolni z novimi močmi in lepimi mislimi.

Uporablja se kot vrtna rastlina po vsem svetu, sicer pa tudi komercialno v proizvodnji zdravilnih zelišč, kozmetike, čistil. Sveže nabrane liste damo v vodo ali v druge napitke, ki nas bodo v poletni vročini odžejali, nas napolnili z energijo, osvežili bodo tudi naše misli in spomin.


VIR: Večerova izdaja V NedeljoBodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

Save Save Save Save

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

 
 
 


 
Save Save
Anketa
Ali verjamete astrološkim napovedim?
  Verjamem in redno spremljam horoskop.
  Prebiram horoskop, ampak ne verjamem vsemu, kar piše.
  Ne verjamem, da lahko nekdo vsem ljudem napove enako.
  Zaupam samo določenim ljudem, da se res spoznajo na astrologijo.
  Niti slučajno ne verjamem v te reči.
   
Št. glasov 32