pišite nam | informacije o spletni strani | najbolj brane novice  
   
 
   
  PRVA STRAN  
  DRUŠTVA UPOKOJENCEV  
  MOJE ZDRAVJE  
  RECEPTI  
  MOJ VRT  
  ZANIMIVOSTI  
  IZLETI  
  ŠPORT IN REKREACIJA  
  ZDRAVA VADBA  
  PRAKTIČNI NASVETI  
  POMOČ, OSKRBA IN VAROVANA STANOVANJA  
  DOMOVI ZA STAREJŠE  
  POKOJNINE, FINANCE IN PRAVNI NASVETI  
  PONUDBA ZDRAVILIŠČ  
 
Zakaj je dobro večkrat uporabiti čili?
sreda, 6.12.2017
         


Marsikdo si začinjanja hrane brez čilija skorajda ne zna predstavljati. Jedem doda značilen pekoč okus, največkrat pa ga uporabljamo kot dodatem mesnim jedem, omakam, juham in gostim jedem na žlico. Čili pa ni samo odličen dodatek jedem, temveč ima tudi številne zdravilne lastnosti. Obvezno bi ga morali vključiti v jesenski in zimski jedilnik, saj vsebuje snov, ki pripomore pri boju s prehladom in pri vnetju sinusov.

Čili ni paprika!

Čiliju, eni najbolj pekočih začimb na svetu, pravimo tudi pekoča paprika, vendar je to poimenovanje napačno, saj čili sodi v družino lilij in ne v družino razhudnikovk, tako kot paprika in poper. Obstaja več različnih vrst, ki se med seboj razlikujejo v obliki, velikosti, barvi in seveda tudi okusu. Čiliji so lahko zelo pekoči ali pa imajo nekoliko bolj sladkast, le rahlo pekoč okus. Vsak dan jih uživa približno četrtina svetovnega prebivalstva, še zlasti nepogrešljivi pa so pri pripravi azijskih, mehiških ali indijskih jedi. Čili pa ni poznan samo po svoji uporabnosti v kuhinji, temveč slovi tudi po svojih zdravilnih učinkovinah, ki jih ima veliko več kot paprika in poper, zato je tudi veliko bolj priporočljiv od obeh. Lahko se pohvali z veliko količino vitamina C, ki ga vsebuje kar petkrat več kot limone, vsebuje pa tudi obilo vitaminov skupine B, A, E in K ter kalcija, železa in karotenoidov.

Superzačimba proti bolečinam, prehladu in boleznim

Čiliju pekoč okus daje alkaloid kapsaicin, ki je odgovoren tudi za njegove številne zdravilne lastnosti. Dokazano je, da ima pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih in drugih vnetij v telesu, pomaga pri vnetju sinusov in pri prehladu ter služi kot naravni blažilec bolečine pri različnih težavah, kot so bolečine v hrbtu, glavobol in revmatoidni artritis. Marsikoga razveseljuje tudi podatek, da lahko čili pomaga tudi pri izgubi odvečne teže. Nekatere njegove aktivne spojine, kot sta kapasaicin in kapsiat, namreč pospešijo presnovo, prispevajo h kurjenju maščobe ter celo zavrejo nabiranje telesne maščobe, še zlasti okrog pasu.

Uporaba v kulinariki

Čiliji so nam na voljo sveži, vloženi, sušeni, v prahu in v obliki najrazličnejših čili omak. Sveže in vložene plodove uporabljamo enako kot pekoče feferone, s sušenimi in zmletimi čiliji pa lahko začinjamo juhe in jedi na žlico ter mesne in druge težko prebavljive jedi. Čilijeve omake uporabljamo podobno kot zmlete plodove, odlične pa so tudi za mariniranje mesa in zelenjave in kot pekoč dodatek jedem.


Foto: ratpack.gr


Bodite obveščeni, naročite se na e-novice: tukaj.

SaveSaveSaveSave

- Vrni se nazaj na MOJE ZDRAVJE

- Vrni se nazaj na PRVO STRAN

Priporočamo ogled naslednjih novic:
  Preventiva in obravnava možganske kapi pri starejših
Dejavniki tveganja so teža, sladkorna bolezen, krvni tlak ...
sobota, 8.7.2017
 
  Kurkuma - močen antioksidant in blažilec zdravstvenih težav
Kurkuma je začimba rumene barve ...
petek, 23.9.2016
 
  Ščitnica - kako pomemben je jod?
Strokovnjaki ocenjujejo, da se z njimi spopada več kot 200.000 prebivalcev Slovenije.
četrtek, 16.10.2014
 
  Čili
Ena najbolj neverjetnih začimb.
nedelja, 26.6.2016
 
 
 
 


 
Save Save